Na samom početku godine tisuće su već napustile BiH

ljubuski.info

Nije davno bio 1. siječnja niti je davno bila Nova godina, ali kako sve u ovim pandemijskim, kriznim vremenima djeluje kao dug dan, onda se još nismo adaptirali na situaciju i počeli pronalaziti načine izlaska iz krize. Ili - neki ipak jesu.

Zaključno s posljednjim danom prošle, 2020. godine u Federaciji BiH je bilo zaposleno 520.493 ljudi.

Čekalo se kraj godine

U statistici, od 11. siječnja 2021. broj zaposlenih pao je na 516.081 zaposlenu osobu. U prijevodu, gotovo 4 i pol tisuće onih koji su bili zaposleni do 31. prosinca u samo 11 dana nove godine ostalo je bez posla. Kako doznajemo, ipak novi pad broja zaposlenika vezan je uz dvije stvari, a to je da jedni odlaze u mirovinu, a drugo je, i to ono najčešće, da mnogi odlaze van.

Upravo to nam je potvrdio i jedan analitičar koji je želio ostati anoniman.
Kraj godine mnogima je prilika za novi početak, ali ne i, nažalost, u našoj zemlji. Osobno znam barem deset ljudi koji su čekali kraj godine da napuste ovu zemlju i odu u Njemačku. Neki su planirali ići i prije. Međutim, kako se stanje s pandemijom razvijalo u negativnom smjeru, onda su pričekali s napuštanjem BiH. Sada, kada se kraj krize nazire, onda se i radnici ohrabruju. To je osobito vidljivo u dijelovima Unsko-sanske županije, ali i RS-a, za koji nema statistike. Muževi sa sobom povlače supruge i djecu. Ognjišta se na ovim prostorima gase. I nije to samo problem BiH. Međutim, ovdje se to najviše osjeti jer optimizma nema. I ostale zemlje bile su u ratu, pretrpjele strahote, ali se krenulo dalje, ima naznaka da će biti bolje. Val odlazaka krenuo je već od studenoga i to se vidi po tome da je sada 5500 zaposlenih manje nego tada - ističe sugovornik.

Potreban restart

Pandemija je otkrila i negativne strane gospodarstva u BiH. Neke tvrtke smanjivale su plaće na minimalac, nisu uplaćivale doprinose, uvele su cjelodnevni ili svakodnevni rad svojim zaposlenicima, neovisno o vikendima. Sve ono ružno izlazi na površinu.

Nedavno je objavljena priču Seada Delića koji je u jednoj tvrtki u Gračanici kao poslovođa za 15 dana koliko se radilo primao 450 KM, dok su ostali radnici dobivali između 250 i 350 KM.
To samo pokazuje da je bolje biti beskućnik, primjerice, u Njemačkoj nego zaposlenik u nekim tvrtkama u BiH. Dovodimo se u stanje da svaka općina ili grad moraju imati pučku kuhinju i zbog zaposlenih, a kamoli zbog nezaposlenih. Ovdje treba napraviti neki restart. Pandemija će završiti, nazire se svjetlo na kraju tunela, ali onda se treba oporavljati. Dok, primjerice, Hrvatska i razorena potresom užurbano provodi mjere i želi spremna biti za novi početak, dok Srbija određene segmente gospodarstva oporavlja i u najvećoj krizi, mi stojimo na mjestu i ako se nešto suvislo ne napravi, kolektivno smo u problemima - zaključio je analitičar koji upozorava na vjerojatnost još lošijih brojki oko nezaposlenosti i odlazaka.

Željko Andrijanić | Večernji list

Glas naroda

Bolje rob nego grob

Još će hiljade

mozda ce ostati konstitutivni i vitalni nacionalni u hercegovini

Odlazi i vas. Unsko Sanski prazan totalno. Samo dok Corona sljegne 100.000 Mulsimana u 3 mjeseca put pod noge.

Pa nisu svi Bošnjaci u SDA

Pregradjanski Bosnjaci su u Devedesetki.

Lažeš, ta stranka ne postoji među narodom, sa izbornim prijevarama je drže na papiru!

Da se što prije isprazni ta bara Ovo je adresa gdje se mogu treziti poslovi u Njemackoj. Jobs eBay I ukucate grad u kom zelite traziti poslove A to dole neka ostane HDZu

Hahahaha samo tebe cekali pismenog radnika a di dosad bijo zivijo?a sad doli bjeda gori bog,stidi se,uvik drugi krivi

A tko je kriv umirovlbenicima koji su za 40 godina rada i upata odrezali 380-460 KM mirovinu, odgovori ti u 18,50?Netko drugi, da istina je!
Tko je kriv radniku koji radi za 400-500KM? Netko drugi definitvno, da.
Pa se stidi ti takvi.

računa li se rad u SFRJ ili poslije...

A tko će išta napraviti,ovaj tumor može jedino kemoterapija odstraniti

zamisli budućnost u zemlji s visokom korupcijom i primitivizmom kakva je BiH...

Najveći krivac svemu tome je oosveta osvećivanju se politici gdije se ništa neće postići oni su se namirili za 10 generacija. Manje naroda manje novca manje ekonomije ako svi isele tko će nadolazećim generacijama koje trebaju ići u mirovinu uplaćivati prihode za isplatu tih istih mirovina razmišlja li itko o tom problemu ovo nije dobro što se radi.

Ne postoji netko ko je krao,varao,izrabljivao da je 10generacija uzivalo,vec se na sljedecoj sve vrati, a mi ne sudi taj sudac je gore on donosi konacnu odluku,njega ne mozes kupiti, pokrasti,podmiti...

aj ne prd i po tome bi amerika propala, pobili sve indijance i lipo žive

Ovo nas je i unistilo. Ti kao krscanin moras na zemlji nepravdu ispravljatia a ne cekati ovo-ono. To su izlike za lijenosti pasivnost.

Razumin da je teško i frustirajuće ali ovaki niđe veze tekstovi,još od anonimnih izlagača,nikom pomoć neće.Vrlo ritko se traže radnici u ovom periodu godine a posebno u ovo krizno doba.S druge strane stan naći a da za njega ne ode dobar dio plaće je prava lutrija naročito za ljude sa obitelji.Treća stvar ,u Rusiji,Turskoj,Poljskoj,Rumuniji,Grčkoj,Italiji nije bio rat pa ih je isto puna njemačka.Da je kod nas nepravedno,je brate.Ali nije tako loše kako ovi nazovi novinarčići piskaraju.S druge strane da u Njemačkoj i beskućnici bolje žive od naših radnika je pri.seravanje.Radniku nije nigdi lako.

Petrovdan ce za koju godinu vise Radisicana slavit u Njemackoj nego u Radisicima A tebe neka dole i uzivaj Ziv ti meni i zdrav bio

Di si god najgore je raditi ZA naše i s našima.
Gledaju što više da radiš, a da te što manje plati, uz to idu razne ucjene i zastrašivanja. S našima je najbolje ne imat nikakva posla jer za kratko vrijeme budeš po sr an, samo trač, netrpeljivost, zavist, udbašluk, ruganje i ismijavanje, ako nisi u njihovom klanu nevaIjaš itd. Zato je najbolje naučiti švabski jezik dovoljno za sporazumit se i radit za švabu i sa švabama. Em što je puno, puno veća satnica u brutu i netu, nego i što se taj narod ne opterećuje gl up os ti ma (rekla, kazala). Meni osobno je više pomogla jedna bošnjačka obitelj iz sj. Bosne nego li itko naš. Naši se samo hvale i gledaju koga mogu i kako za je ba t. Družimo se sa švabama i super mi je.

mogu zamislit te švabe što se druže, inače druželjubiv narod.

Sretan je roditelj čija djeca nisu uhljebi

Najbolji komentar.

Nije lijepo ovdje čitati komentare ispunjene netrpeljivosti pa i mrznjom. Zivot je težak i svako se bori na svoj nacin . Prigovarati nekome da je ostao ili otisao je glupost i bezobraznost.Počnite gledati sta je zajednicko ljudima i gdje se moze jedno drugo graditi i pomagati.

Evo me u Njemačkoj već godinu ipo radi se sa gips platan. Satnica 16 eura svaka subota 200 eura na crno.Da se nekako živit

Nema na rigipssu brate te satnine ako imaš 10€ dobar si.ne ka,kaj.jedan od najmanje placeni poslova trenutno.

zar se kod švaba može radit na crno ? e j--i ga.

Nisam pobornik ruznih rijeci i psovanja svi znamo da nigdje nije lako apsolutno nigdje npr u D posebno u ovo vrijeme nema ni tamo neke sigurnost a u svakom slucaju bolje nego ovdje. Pitam vladajuce ako se ovaj trend nastavi od cijih doprinosa i poreza oni misle funkcionirati financirati place, mirovine skolstvo i sl.a mi u BiH necemo biti ni manjina a ne narod a kome ce to i biti bitno...

Boli ih briga. Dok idje, idje.
Kad god stane oni ce se izvuci puni para a sirotinja osta sirotinja. I pasivnost i kukavicluk naroda im je pogonsko gorivo.

Uhljebi su isti karakter kao dezerteri ovi šta su otišli su kao dragovoljci

Evo i ja se nalazim u Deutschland i znam kako ide.Ako si dosao prije godinu dana i imas satnicu 16€ mogu ti vijerovat,ali to je bruto kad ti odbije sve imas 9€ netto.Sve dok platis ostane ti nista 000 Ako zelis moju adresu mogu ti poslat da bolan dodes kuci.Nista od toga idi u Hercegovinu i radi toliko koliko u Njemaca imat ces vise.Nemoze te ni tih 200€ spasit a ako ne znas arbeit auf schwarz ist verboten.

Pa provokator obični u toploj sobici u Ljubuškom

Njemačka puca po šavovima, ode i ona u bankrot za 2 godine kao i većina zemalja, te švabe nikad nisu normalne bile, a vas je prvi kifelit. Tako da se nemojte puvat vele i sučim se puvat .

To je tvoje mišljenje o Njemačkoj.
Puno puta se je pričalo kako će Njemačka propast pa ista izađe još bogatija i snažnija za 500 x. Bez obzira na pandemiju u Njemačkoj se i dalje traži radna snaga na raznim poslovima. Plaće, doprinosi i sve drugo ide bez kašnjenja.
Druga je stvar što bi ti volio da se svi mi vratimo pa da nemamo posla i da nas opet možeš-te sažalijevat i upirati u nas prstom i govorit žao mi ih jadnici. Kako god se nisi brini prije o nama tako te netreba biti briga ni sada za nas.

Padala su i veća carstva , a mene libo za vas , samo ti uživaj nisam ni ja u BiH ali je rodna gruda rodna gruda ne lajte na nju otuda bio sam ja i moji u Njemačkoj davnih godina znam ja kako to ide, a sad je sve drugačije i tamo su se počele radnje ključat logično kad je nerentabilno neće se baš ni auta kupovat ko prije ništa se ne zna nema sigurnosti nigdje

Dobro si sve rekao ali samo jedno nisi tj u čemu se razlikuje bruto iznos npr 16E da bi ishod u netu bila 9E. Da pojasnim radi se od šest poreznih klasa na plaću tj peva, peta i šesta su najgore klase tj najviše odbijaju u rasponu od 48% do 54%. Ovaj gospodin što kaže da je u Njemačku došao prije godinu dana i da ima 16E satnicu, mislim da je sama i u štojer klasi jedan i tu je za očekivati da mu neto bude 9,75 E, e sad npr 10h radni po danu i cca 20-23 radna dana puta 9,75 izađe negdje oko 1300-1500 E. Druga stvar stan 500-600 E, struja 50 E, Internet 30 E, hrane i higijene 150-200 E, izlasci tj kava i cigare plus šišanje. Možda mu ostane ako zna s parama do 200 E. Npr vikendom rad na crno je plaćeno malo više od bruta za neki 2 do 2,5 E i može imati svaku Subotu od 150 do 200 E puta četiri Subote ima cca 600 do 800 E. Npr štojer klasa tri na bruto iznos od 16E neto imaš 13,5 E, plus mini job 450 E i plus vikendom nešto sitno na crno imaš fine pare ako znaš snjima vladati. Njemačka puno toga nudi za radit tko zna iskoristit priliku, a da nije rasipnik.

Samo paćenici rade subotom i na crno,u njemačkoj nema netto brutto,Shvatite već jednom u njemačkoj su satnice i plaća u BRUTTU.

Svak je paćenik ko je ispod 5000€ neto u Njemačkoj.A ti me demantuj.

Oko 3400€ imam brutto,netto dobijem oko 2600€ povrat poreza za godinu dobijem oko 2000€ nazad.ja zadovoljan

Lažeš ,ali eto ti na volju.

Hahaha... De me poškakljaj da se nasmijem.
Ti znaš šta ima i šta nema u Njemačkoj. Najbolji si za stobom kupus pritisnit ta nije te Bog nizašto drugo dao.

Ovaj gospodin gore je potpuno u pravu.Vidi se da se razumi.Da nezaradi na crno bio bi gladan.Es tut mir leid aber ist alles so.

Sve zavisi od posla nema svatko 1300e platu
Što se tiče stanova negdje su 1000e negdje 600 sve zavisi od grada...
Samo kod nas školovani lizu guzu neskolovanim za posao.
Ako si majstor u svom zanatu moze se zivjet i vise nego dobro...
A vi ostanite i čekajte od izbora do izbora obećanja za poslove vozajte babe na gledanje,plakate lijepite,skupljajte smrad po selima vise vam oci u komšije nego kod vas....

Pa zašto štediš novac, zašto radiš subotom, to švabe ne rade tako, putuj, idi u restoran , na skijanjw...

Svi vi koji u Njemačkoj radite za 13€ po satu,subote,petke i svece,vratite se doma,to vam je usporedba ko da u BiH radite za 800KM.trenutno su novopristigli hrvati najjeftinija radna snaga u Njemačkoj!ni migranti neće da rade badava.

Najbolji ti je domet tekiruše, a znaš kako je u Njemačkoj. To ti je ono kad pametan zašuti, a bu da la progovori. Samo osoba bez razuma i duga jezika more uspoređivati zaradu u BiH i Njemačkoj. Nego de ti nama malo ispriča šta ima novo u gradskim i seoskim birtijama. Priča li šta om ud ina partije? Šta su babe i stare cure rekle?

Na samom početku godine tisuće su već napustile BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari