Rasulo u Zavodu za odgoj i obrazovanje

ljubuski.info

Nakon silnih afera koji, zbog nekompetentne ravnateljice Jadranke Bošnjak, postupaka mobinga i nezakonitog upravljanja, potresaju Zavod za odgoj i obrazovanje ZHŽ/HBŽ događa se očekivani raspad ove institucije, koja je HDZ BiH poslužila samo za uhljebljivanje, a nikako ne za potporu odgoju i obrazovanju. Katasrofalan pedagoški i metodički pristup kao potporu odgojno-obrazovnom sustavu osnovnih i srednjih škola, kao i grubo upravljanje zavodom i pokušaj podređivanja nastavnika, učitelja i profesora osobnim interesima u svrhu osobnog rejtinga, doveli su do velikog broja otkaza djelatnika zavoda, kao i savjetnika u Zavodu za odgoj i obrazovanje. Otkaz zbog progona i mobinga je dala i zamjenica ravnateljice dr.sc. Danijela Kuna, nekoliko djelatnica, a leđa su joj zbog mobinga okrenule stotine nastavnika i profesora.

A Jadranka Bošnjak je bila toliko ambiciozna, pa je planirala gotovo pola milijuna KM proračuna zavoda. Potporu za svoj (ne)rad imala je samo u svom "rođaku" Zdenku Ćosiću, a HBŽ joj je s pravom okrenula leđa zbog nezakonitog upravljanja, mobinga nad nastavnicima i profesorima, a pogotovo financijskog kriminala, kojeg je pismenim dokumentom Vlada HBŽ potvrdila. Bošnjak nije marila ni za ovlasti Upravnog vijeća, pa je imala slobodu rada bez osnivača provoditi javne nabavke vrijedne više desetaka KM. Čak je bila toliko ambiciozna da upravlja Cestama ZHŽ, Agencijom za privatizaciju ZHŽ i naravno Zavodom za odgoj i obrazovanje. Vjetar u leđa, valjda svjestan njenih kvaliteta, davao joj je Ćosić.

Ipak, izgleda kako je i "rođak" Ćosić digao ruke od nje. Što je razlog tome? Tužiteljstvo HNŽ vodi dvije istrage protiv Jadranke Bošnjak. Anonimno je prijavljena za mobing, te KD zloporabe ovlasti i položaja zbog financijskih nezakonitosti. Prvotno je istragu započelo Tužiteljstvo ZHŽ i po njegovu nalogu PU Široki Brijeg i policijski inspektor David Anđelić, inače sestrić Zdenka Ćosića. Međutim, kada se taj manevar osjetio Tužiteljstvu ZHŽ je dostavljen dokument koji dokazuje KD Jadranke Bošnjak. Tužiteljica Vesna Ćavar je odmah bez razmišljanja predmet predala Tužiteljstvu HNŽ.

Od svih afera ispaštaju prije svega učenici, roditelji, dobri i stručni nastavnici i profesori, cijeli odgojno-obrazovni sustav koji se ne razvija, već samo Zavod parazitira nad proračunima ZHŽ i HBŽ. Prema informaciji ovaj bi se zavod mogao raspasti, jer HBŽ u njegov proračun ne uplaćuje ništa, već će se utemeljiti županijski zavod HBŽ-a.

Tešku situaciju pogoršava nesposobnost sadašnje ministrice obrazovanja ZHŽ Ružice Mikulić. Nastavnici kažu kako je ona apsolutno nekompetentna upravljati ministarstvom i kako se u istom samo dogovaraju potrebe raznih stranačkih sinekura.

Ministarstvo nije ni u tragovima uvelo standardizaciju obrazovnog sustava, pa čak kada je u njemu nezakonito radio obrazovni magnat Ivan Ševo, koji je iz takvog obrazovnog sustava utemeljio osiguravajuće društvo, a izgleda će nešto doteći za za poslove telekomunikacija. Na takav način HDZ BiH se svim nastavnicima, učiteljima i profesorima smije u lice ili možda njihov gnjev anuliraju povišicom plaće od 0,0001 %.

Bitno je dodati kako djeca u školama danima nisu imala nastavu, nisu tehnički osposobljena, kao niti škole i sustav za nastavu na daljinu. Već drugu se godinu događa školska apokalipsa i nitko za to ne odgovara, niti se itko buni.

Školstvo u ZHŽ je tri desetljeća iza obrazovanja u Hrvatskoj. Putem mrežnog sustava CARNET organizirana je nastava na daljinu u realnom vremenu. Svi učenici, učitelji, nastavnici i profesori su od Ministarstva dobili tablete i računala, mogu koristiti velik broj računalnih aplikacija i alata za maksimalno moguću nastavu na daljinu. Izobrazba i sastanci na razini županije i države su gotovo svakodnevni, a razmjena iskustava je gotovo neograničena.

U ZHŽ-u svi šute, na snazi je odgojno-obrazovno uništenje brojnih generacija. Za to je kriva Vlada ZHŽ i svi oni koji su to dopustili.

M.Š.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari