Potrebna zaštita ribolovnih zona u slivu Neretve i Trebižata

ljubuski.info

Treća po redu radionica za članove ribarskih društava, lokalne NVO-e i javna poduzeća koja djeluju na području sliva Neretve održana je u Ljubuškom u Motelu "Most".

Radionica je održana u sklopu projekta: "Poboljšana zaštita i održivo upravljanje riječnim ekosustavima u delti Neretve, Trebižat i Mostarsko Blato, Bosna i Hercegovina", kojeg provodi Regionalni Resursni Centar/ReReC, a financira Cticical Ecosystem Partnership Fund /CEPF.

Cilj radionice su podizanje i jačanje kapaciteta ribarskog društva i ribočuvarske službe kako bi se poboljšao njihov rad, stvorili preduvjeti za učinkovitu zaštitu i kontrolu krivolova na području ribolovnih zona u slivu Neretve i Trebižata.

Sudionici radionice upoznati su o glavnim aktivnostima projekta te načinu i modelima zaštite riječnih ekosustva i globalno ugroženih vrsta na području delte Neretve, Trebižata i Mostarskog blata. Naglašena je potreba za većim angažmanom javnosti i ključnih dionika u prostoru za učinkovitu zaštitu globalno ugroženih vrsta riba: mekousne pastrmke, podustve, plotice, svala, imotske gaovice, prikanaca i dr. ugroženih vrsta koji nastanjuju vode Neretve, Tihaljina - Mlade - Trebižata, Vrljike, Lištice u Mostarskom blatu.

Istaknuta je potreba većeg angažiranja ključnih dionika na ovom problemu kroz zajedničko djelovanje i prekograničnu suradnju koja bi bila usmjerena na zaštitu i održivom upravljanju vodnim resursima koji bi vodio integralom upravljanju slivom području Neretve i Trebižata.

Stručni predavač i predstavnici Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša ZHŽ - gosp. Zdenko Mandić ukazali su na obveze iz Zakona o slatkovodnom ribarstvu te Ribarske osnove. Još jednom je ukazano na potrebu žurnog reguliranja prava korištenje ribljeg fonda na području ŽZH kako bi ribarska društva bila u mogućnosti provoditi zakonom propisane mjere i obveze. Svako odugovlačenje potpisivanje Ugovora o korištenju prava na ribljim fondom može proizvesti daljnje negativne posljedice na samo za ribarska društva nego za ukupnu biološku raznolikost u riječnim ekosustavu.

U cilju ostvarenja postavljenih ciljeva projekta vode se razgovori s gradonačelnikom Metkovića i Imotskog oko potpisivanje sporazuma o zajedničkoj suradnji u prekograničnom području delte Neretve i Imotsko Bekijskog polja.

Glas naroda

Šta je ovo, neki vic, šala, aprilili uranio... Trebižat je mrtva rjeka, ubijena na najbrutalniji način, nema ni ribolovnog društva ni ribolovaca osim po dikoji ,,ribar". Zakasnili ste sa ovim virtualnim i neprovodivim projektom, to je samo naprd.vanje i ćopanje para iz fondova...

Ma sta ce bit ribe kad sve pobiju puskama,mrezama i strujom.Tuga i jad.Par ljudi pokusava odrzavat al to je sve nista.

HE Peć Mlini je pobila floru i faunu u Trebižatu, dok se ona nedigne u vazduh ili joj se zabrani rad - sva laprdanja okačite mačku o rep.

Sjeli ste baš na Most gdje vam kanalizacija ide direkt u rijeku, al to valjda ne smeta..

Podrska takvim (motelim) i restoranim,deru lovu unistavaju prirodu.......samo doli i punite dzepove

Ajme šta pričaju koliko kanalizacije se uliva u Trebižat nebi ribu jamija u ruku bez rukavica a kamoli Ija.Ili jeo za ove pametnjakoviće da razume.

Ne javlja se onaj dežurni lektor zbog pominjanja vazduha.

Dobro bi bilo da svaki pojedinac bilo ribar il netko drugi preispita sebe kako se odnosi prema rijeci, šta je učinio da zaštiti riblji svijet ,floru faunu da ne govorim o devastaciji obale itd itd ...tek tada možemo pričat o zakonskim okvirima ,ovo trenutno stanje je poražavajuće jadno a bojim se da će dugo potrajat.

Nemožemo mi o ničem pričati što se tiče Trebižata, pričalo se i ispričalo...bilo je odličnih pokušaja nekih entuziasta (čitaj bud.la za ovaj napaćeni rvacki puk) i nažalost je priča ispričana do kraja.

Potrebna zaštita ribolovnih zona u slivu Neretve i Trebižata
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari