Poslovni uzlet vitinske tvrtke Letan preko "javnih" nabavki za JP Parkovi

ljubuski.info

Najpopularnija radnja vlasti koju u Hercegovini čine dužnosnici samo jedne stranke HDZ BiH, nedvojbeno su javne nabavka. Dočepati se ministarstva, javnog poduzeća ili ustanove nosilo je veliku priliku za provođenje javnih nabavki nakon čega nastupa valjanje u novcu. Novac pršti na sve strane, koristi se u kampanjama za obmanu naroda, pokazuje moć, a jadni narod kao hipnotiziran opet svoj glas. Perpetum mobile, reći će novoškolovani stručnjaci.

Nedvojbeno je kako je bivši gradonačelnik Nevenko Barbarić grad vodio nezakonito i kako su milijuni javnih nabavki besprizorno namještani. Tužitelji Vesna Ćavar, Mladen Hrstić, Borislav Čuljak su svojim nezakonitim rješenjima štitili i davali mu prostor za nezakonite radnji u vrijednosti od više desetina milijuna (podaci poznati iz službi javne uprave grada Ljubuškog). Sve što je radio Nevenko Barbarić, radio je i nastavio novi gradonačelnik Vedran Markotić. Istrage u predmetima su završene i nezakonite radnje su potvrđene i upitan je ostanak Markotića na dužnosti gradonačelnika, poput odlaska Zdravka Borasa s funkcije ministra MUP-a ZHŽ, a koji će uskoro za sve počinjene pronevjere i kriminal biti kažnjen.

No, sudeći po dosadašnjoj praksi, i razini odgovonosti ljubuškog HDZ-a, prije sudske presude to nije za očekivati.

Kako je tvrtka Letan d.o.o. našla svoju "Oazu u kamenu"

Ovih dana puno se govori o maloj tvrtci Letan d.o.o. iz Vitine, koja je imala prolaz u javnim nabavkama za marketing poduzeća JP Parkovi d.o.o. na području Hrvatske. Pitate se tko stoji iza ove tvrtke, kako je poslovala i zašto je imala ekskluzivnost u poduzeću JP Parkovi d.o.o.? Koliku je imala zaradu u poslovima s JP Parkovi d.o.o. i jesu li, kao znalci marketinga imali neku marketinšku vrijednost u Hercegovini, a ponajprije u Hrvatskoj? Temeljni podaci u poslovanju govore kako je riječ o osobama koje marketing ne poznaju niti im je temeljna djelatnost, također da se nikada nisu bavili marketingom osim u poslovima s JP Parkovi d.o.o. Također je jasno kako su od toga imali veliku korist.

Upravu čine Mile Herceg (direktor) i Boris Herceg (prokurist), koji prema rješenju ne može samo raspolagati nekretninama. Temeljna djelatnost poduzeća je - djelatnost restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane (ŠD 5610). U 2019. godini je imala 4 zaposlenika. Nikada nije bila u blokadi i nema kreditnih zaduženja.

Kako je poslovala? Do javnih nabavki 2017. g. je poslovala s gubitkom, odnosno imala je operativnu dobit od -3.122 KM, a ukupan prihod od 90.554 KM, a ukupan rashod 93.676 KM. Točnije, uprava na čelu s Milom Hercegom je pokrivala skromne troškove plaća četvoro uposlenih, troškove poslovanja i nabavku robe, da bi nakon toga procvala s javnim nabavkama poduzeća JP Parkovi d.o.o., koje su od 2018. godine iznosile 109.999 KM bez PDV-a. 2018. godine imala je operativnu dobit od 41.482 KM, a 2019. godine još veću od 49.056 KM. Ukupan prihod Letana d.o.o. u 2018. godini je iznosio 180.147 KM, a 2019. godine čak 220.335 KM. Ocjena njihovog poslovanja prema ekonomskim standardima je 1. prema ljestvici od 1.- 5.

Cijeli predmet je pod istragom. Postavlja se niz pitanja, kako su JP Parkovi pristali na cijenu marketinških usluga vidljivo nepovoljnu i zašto nije bilo javnog nadmetanja za poslove marketinga s obzirom na vrijednost posla. Zatim zbog čega su u krizi zbog korona virusa krajem kolovoza prošle godine 2020. odlučili financirati marketing kada su svi turisti pobjegli iz Republike Hrvatske i nisu li ove javne nabavke trebale za financiranje kampanje Vedrana Markotića pred gradske izbore? S nezakonitim javnim nabavkama Markotić je nastavio i u gradskoj upravi. 

Javne nabavke provodi pravnik Srećko Mandić i već je istraženo kako svoj posao ne radi zakonito. Iz brojčanih vrijednosti jasno je kako je Letan d.o.o. imao extra profit i da taj "extra profit" nije smetao upravi JP Parkovi d.o.o., iako je bio na njihovu štetu. Postavlja se pitanje što je s ostalim marketingom u Hrvatskoj? Iako su podaci i o tome poznati očekuje se objava mjerodavnih tijela. O nezakonitostima u radu JP Parkova d.o.o. Ljubuški sve je poznato. Završni računi su frizirani dotacijama novca iz proračuna grada, koje su samo u 2019. godini iznosile gotovo 500.000 KM.

Međutim, iz obitelji Herceg i majka Ljilja Herceg je imala političku funkciju predsjednice Školskog odbora Osnovne škole Marka Marulića u Ljubuškom, gdje nije radila sukladno zakonu, već suprotno. Vršila je diskriminaciju prijavljenih osoba i natječajne procedure provodila nezakonito.

Z.B.

Glas naroda

Dovršimo započeto

Zašto gradonačelnik Ljubuškog nemože bit iz Ljubuškog?

Mora biti iz Vitine

zašto gradonačelnik takozvanog grada Ljubuškon ne može biti netko tko nije HDZ,nije "Hrvat",nije neobrazovan,nije [ * neprimjereno * ]...zašto nebi zaposlili nekog Švabu,dat mu plaću duplo višu nego da je načelnik u nekom njemačkom selu?

Vajda zato što preko 50% Ljubuškog čine došljaci iz okolnih sela npr. Vojnića, Šipovače, Dola, Klobuka, Vitine, Grljevića, Lipna itd

Toni Kraljević, Vedran Markotić i ostala bagra hapaju živu lovu iz Parkova.

Svi sve znamo,da nam je stanje u gradu dobro a nije i to znamo.imali smo izbore nedavno i uredno su ovi što su nas uništili dobro nagradjeni .puno se piše o pljački javnim nabavkama,diplomama,namještanju a poslova, zapošljavanje preko veze.i niko još bio odgovarao za to jedino bivši ministar je letio s funkcije samo zato što je oštetio proračun RH pa nisu mogli od sramote da ga ostave na funkciji.i sad se mi navedite još nekog ko je odgovara za ovu pljačku stanovnika Ljubuški.

I sto reći na ovaj tekst, Klasični primjer klijentelizma i kriminala u Hercegovini. Genijalni strateg smislio brendiranje Kravica vodopada. Naravno riječ je o našem gradonačelniku tada vd direktoru Parkovi. d.o.o. i jedna priča o političkim lutanjina Srećka Mandića od HDZ 1990 do transfera u HDZ BiH, poznati su već ovakvi transferi, ništa novo. Mjesto u Parkovima a za uzvrat slijepo izvršavanje naredbi od direktora i ostalih. I sada kada vidiite slijepu podršku HDZ u Ljubuškom od strane njegovog zeta iz Biciklističkog kluba Ljubuški Ramljaka, postaje jasno zašto taka sve prisutna podrska, pa radi interesa. Ti isti sjede u biračkom odborima, školskim odborima, nadzornim odborima, i samo pletu mrežu obiteljsku. To je ključ uspjeha omladino draga, uvucite se što dublje i tako će te uspjeti u životu. Zaposliti će te zetove, žene , sestre i braću. Primjer vam je gore. I gdje god stignete i mognete, ističite važnos HDZ i trebate jer ste sve od njih i dobili. To je samo jedan primjer u našem gradu, mogao bi ih navesti na desetine. A sto se radi kriminal iza svega i što se namještaju poslovi to je manje važno, zaštiti će vas HDZ. Ne brinite.

Zanimljivo je ovo sve kada se zna da Parkovi imaju direktno ugovor sa Aretis Outdoor doo Zagreb za jumbo plakate po Hrvatskoj, a za medijsko praćenje direktni ugovor sa Inter Connecting doo Mostar.
Postavlja se pitanje šta radi Letan doo i njihov ugovor "reklamiranje po moru posebno po restoranima" i dobiju zato 150 000 KM godine? To se uradi uvrh glave za 1 000 - 2 000 KM para kataloga i u 20-30 restorana podiliš.
Očito čista pljačka i Toni je jedina dodirna točka za sve njih.

koji su ovi , čiji su igrači i što su prije bili?

Ljudi u sistemu, upravljani od vrhuške u Ljubuškom, izvršitelji naputaka nalogodavaca. Operativni dio ekipe.

To su Tonija Kraljevica najbolji i nerazdvojni prijatelji.Uzlet Tonija = uzlet Letana.Toni pere pare preko ovoga i dijele vjerojatno lovu.Treci clan zlocinacke skupine je Vedran Markotic.
Vidijet cemo oce li ovaj sline iz Proboja se ukljuciti u dijeljenje love.

Teško da ćete Tonija ocrniti na ovakav jeftin način. Toni je pošten momak.

Hahahaha

Nema ti pomoći Tiho a Bog te opominje

Svaki dan s Vedranom i Milom zadnji 4-5 godina nerazdvojni i da ne zna i da nije ukljucen. Ili je g.l.u.p. ili je ukljucen. Nema trece opcije.
Ja mislim i da je organizira sve . vedran mu kum ovaj drugi najbolji prijatelj samo je on poveznica.

Odnosno ovo ti Toni sebe vjerojatno pokusavas nevinascem prikazati

100000 maraka za vrijeme corone kad je bilo zabranjeno dolaziti u BIH izvlacite za neki fantomski posa. A vidimo i prosli godina stotine iljada maraka

Jami jami jamcu

Au sto boli nekoga. Jesu li vas otkrili a tek krenuli? Joj koiko stotina tisuca maraka ceka. Vama trojici se taman oci zacaklile. Di sad da prekinete. hahaha
Morat ce te i Vucica ukljucit da dijeli. 150.000 maraka godisnje je malo a ima vas puno. haha

Leti leti Letan

I tocno kad je Toni Kraljevic postao predsjednik HDZ-a Ljubuski. 2018. postao predsjednik ljubuskog HDZ-a i firma Letan uzletila. I Toni i Letan nerazdvojni prijatelji postali ko svrzi[ * neprimjereno * ].
Pa Toni zar je to sav smisao tvog poltickog djelovanja? Sta cete ti i Vedran raditi za 10 godina - poceli ste sa stotinama tisuca maraka.
Kad je dosta?

Što Tiho reketari

Izgubili se izbori

Pljuvački portal dno dna

Vidi ekipe sto se brani. hahaha Sve se zna...

Jami jami jamcu

E da se ovoliko utrosi energije u pozitivan rad kao sto se utrosi u negativno komentiranje bili bi jaci od tog Letana.
Tog malog Hercega ne znam, ali vidim da se odavno bori radi, a u tomu mu se mozda malo nekada i izidje u susret, priko veze, ali covik radi, bori se.
Nema vajde samo kritizirat i negativni komentari, a ne radit i cekat, kao neko ce drugi.

znači samo on radi i "bori" se, svi ostali leže?

Mali je doktor i svaka mu čast.. Borac je i radnik veliki..

Mile Herceg je nije doktor medicine, već propali student Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Znaš ti tog malog, znaš ga dobro. Mnogi drugi rade i bore se pa im se ne izlazi u susret. Ako mu je netko htio pomoći trebao je to učiniti s svojim novcem, a ne sa novcem koji su parkovi oteli od jadne sirotinje.

Bori se. Mora samo potpisat ugovor tezak je to posa - za pazi reklamiranje po restoranima po moru.
A billboarde po Hrvatskoj PARKOVI sklapaju sa drugom tvrkom ARETIS OUTDOOR d.o.o. Zagreb.
Znaci Letan cisto pranje para - nista se ne odradi ili se odradi nesto sitno.

Tko je Vedranu dao glas ruka mu se ....

"Nema vajde samo kritizirat i negativni komentari, a ne radit i cekat, kao neko ce drugi."
U pravu sten treba raditi i da se svima daju iste šanse, da mogu raditi
Puno bi se njih trudilo i radilo da su dobili tik iza općine prostor za kafić, kao ovi
Moj prijatelju sve je to uvezano ko pozna ljude i sjedne i razmisli to je isto kolo samo povremeno ubacivaju svoje nove članove( obitelj, rodbinu, kumove...)a ovi drugi kako vidimo preostalo da kupe kartu u jednome smjeru
Razmislimo svi zar je to uredu da je dozvoljeno, bilo kome, da ondje otvori kafić, i šta kad se šeta ko će sjednuti pored kafića, izgleda kao da "Pili". To je trebalo ostaviti građanima da se šetaju i onde susreću. Ta Ljubuški ima dosta kafića To se zove interes...interes....

Ondje je nekad bio ugostiteljski objekt Park kojeg su srušili da bi ovom Mili dali oni su interesno uvezani a proračun je njihova otac i majka to im treba oduzeti biće gladni kruha

Mile i Boro prva liga momci

Nije dzabe zadnje dvi godine nova auta se kupuju, na visokoj nozi se zivi od javnih para.

"Izgleda kao da pili", ajme sta je vama sve u glavi? Koga briga sto netko pili u tebe, gdje god prodjes uvijek ce netko gledat u tebe ili ti u njega, pa ljudi su vizualna bica. Gore je kad prodjes "spicom" pa ovima iz kafica ispadnu oci jer su uglavnom iskompleksirani

Markotić postavlja Vučića za direktora u parkovima,zašto samo zato da ima dolje nekoga s kim može upravljati ,jer taj Vučić dok mu se ne kaže nezna ni vezice svezati.e sad pitanje kako se dolazi do tih poslova u parkovima.glavni za sve je onaj kraljević koji je istaknuo Markotića ovaj postavio Vučića u parkove,ovaj glavni upravlja s njima ko lutka na koncu ,a on sve dobar i pošten.a letan firma tu se razradjuju poslovi opet kraljević na čelu .a negdje u pozadini iza svega bivši gradonačelnik,sve za dobrobit stanovnika općine.kadni mi s njima

Sve je pocelo 2018. i Tonijevim dolaskom na celo ljubuskog HDZ-a. Tada su Nevenko i Toni podijelili zone. Gradski proracun Nevenku i pajdasima, Parkovi Toniju i pajdasima.
Vedran je Tonijev potrcko.

Vridni su to momci Dobar kafić na trgu ima desetak godina a u Gracu ti likovi vode odličan restoran ima dvaest

Pljuje Tiho jer nije primljen u školu

Što namištate lažne poslove u Parkovima?

I što se ovoliko branite i vas 3-4 uvezana u kriminalnu skupinu pišete obrambene komentare jedan o drugom.

Šta se bunite pa nisu oni HDZ veç izdanak Titine garde pogledajte malo unazad 30 godina i vidjećete rejting obitelji Herceg.Od svega toga jedina pozitiva Boro školovan momak čista Bečka škola zna posa svaka čast

I on je okomora od ovoga. Novo auto od Parkova. Lipo.

ne poznajem dobro situaciju u Ljubuskom i nemam nikakvih interesa od navedenih osoba. Dobro je da se razotkriva kriminal i mislim da svi stanovnici Ljubuskog kraja muljaju gdje mogu. Ntko u malom netko u velikom omjeru- kako ko ima mogucnosti i potrebe. Ide se preko veze i izvlaci se iz Hrvatske sto moze. Autor ovog teksta u zadnja dva dijela pise o nezakonitim radnjama a ne navodi dokaze. Pa nedavno su bili izbori , zasto je izabran opet isti tim

Tako je bili su izbori na kojima je 1500 obitelji reklo hoćemo i dalje biti uhljebi

Vedrane samo uzimaj odsluži za sebe i Nevenka

Otišao Nevenko ostala njegova igra

Nije Nevenko u prvom mandatu bio takav, ali kad su mu pojedinci "otvorili oči"...

Poslovni uzlet vitinske tvrtke Letan preko "javnih" nabavki za JP Parkovi
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari