Hrvatska pooštrila uvjete za prelazak granice

ljubuski.info

Hrvatska je pooštrila uvjete za prelazak granice tako da će od 15. siječnja za ulazak u tu zemlju biti nužan negativni test na koronavirus i karantenu u trajanju od 14 dana, koji može da bude skraćen na sedam, ako neko sam obavi PCR testiranje u ovlaštenoj ustanovi i rezultat bude negativan.

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović kazao je da je Stožer donio novu odluku o privremenoj zabrani ograničavanja prelaska preko granice RH.
Nova odluka je usklađena s preporukama Vijeća o privremenom ograničenju neobaveznih putovanja, posebno iz država u kojima je raširen novi soj virusa. Popis država će donijeti HZJZ, a prema tim putnicima će se primjenjivati posebne epidemiološke mjere. Morat će na ulazu u RH predočiti negativan PCR nalaz uz obaveznu samoizolaciju od 14 dana. To su Velika Britanija i JAR. Samoizolacija se u tih osoba može skratiti na 7 dana ako se o svom trošku testira PCR testom i ako nalaz bude negativan. Zbog povećanog dolaska osoba koji putuju zbog volontiranja ili dovoženja humanitarne pomoći, uvedena su posebna pravila. Oni će moći ući u RH temeljem prethodne suglasnosti Stožera, bez testa. Putnici koji ulaze u RH iz trećih zemalja zbog neodgodivih osobnih (sahrana, liječenje i sl.) razloga imat će slične uvjete kao oni iz država članica EU, ali u tom slučaju boravak na području RH će se ograničiti na maksimalno 12 sati, najavio je Božinović.

Listu država kao sastavnog dijela ove odluke napravit će Hrvatski zavod za javno zdravlje (HZJZ), a trenutno su na listi Velika Britanija i Južnoafrička Republika.

Božinović je rekao i kako su zbog povećanog broja osoba koje putuju s ciljem dopremanja pomoći uvedena posebna pravila, pa će oni moći da uđu u Hrvatsku na osnovu prethodne suglasnosti Stožera, odnosno bez testa.

Putnicima koji u Hrvatsku ulaze zbog neodložnih razloga, pokopa, liječenja, boravak će biti odobren na najduže 12 sati.

Što se može prenijeti preko granice

Putnici iz Bosne i Hercegovine na graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom posljednjih dana ostali su, blago rečeno, šokirani novim pravilima. Naime, 1. siječnja na snagu je stupio novi pravilnik o oslobođenju od PDV-a i trošarine za robu uvezenu u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država, u koje spada i BiH, piše Večernji list BiH.

Pa tako umjesto deset kutija cigareta, koliko su do sada putnici mogli bez plaćanja davanja prenijeti u osobnoj prtljazi, od početka ove godine preko granice mogu ponijeti samo dvije kutije. Pri unosu robe u carinsko područje EU-a u osobnoj prtljazi putnika oslobađanje od uvoznih davanja odnosi se na sljedeće količine duhanskih trošarinskih proizvoda: 40 cigareta, 20 cigarilosa (pri čemu se cigarilosom smatraju cigare neto težine do tri grama po komadu), 10 cigara, 50 grama duhana za pušenje, 50 grama grijanog duhanskog proizvoda, 10 mililitara e-tekućine te 50 grama novih duhanskih proizvoda.

Žena iz BiH, koja deset godina putuje u Njemačku, nedavno je na hrvatskoj granici doživjela hladan tuš. Navodi da se osobno uvjerila da je u EU odskora nemoguće, bez plaćanja davanja, unijeti više od dvije kutije cigareta.
Vratili su me s hrvatske granice u BiH. Bila sam iznenađena, nigdje nisam pročitala ni čula da se više ne može prenijeti šteku cigareta nego samo dvije kutije. Kada sam se vratila u BiH, bh. carinici su mi rekli da mnogi ljudi nisu upućeni u nova pravila pa su se vraćali i bacali cigarete - kazala je.

Novim pravilnikom Hrvatska je primijenila donju graničnu vrijednost dopuštene količine duhanskih proizvoda koji se primjenjuje u zemljama EU-a. Bez davanja se, prema pravilniku, može prenijeti, alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola većim od 22% vol. ili nedenaturirani etilni alkohol s udjelom alkohola od 80% vol. i više u količini do 1 litre ili alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola 22% vol. i manje također do 1 litre ili mirno vino - 2 litre. Svaka stavka predstavlja 100% sveukupne dopuštene količine alkohola i alkoholnih pića.

Za razliku od cestovnog ili željezničkog prometa, za putnike u zračnom prometu vrijede druga pravila. Naime, putnici u zračnom prometu mogu ponijeti 200 cigareta, 100 cigarilosa, 50 cigara, 250 grama duhana za pušenje.

Međutim, za one koji žive u pograničnoj zoni RH i susjednih trećih država ili radnike u istim vrijede još stroža pravila. Naime, njima je dopušteno prenijeti samo 25 cigareta. Novim pravilnikom je određeno da se oslobođenje od PDV-a i trošarine odnosi na uvoz robe čija ukupna vrijednost ne premašuje iznos od 2200 kuna po putniku. Za putnike u zračnom i pomorskom prometu ova vrijednost iznosi 3200 kuna. Za putnike mlađe od 15 godina vrijednosni limit iznosi 1100 kuna, neovisno o prijevoznom sredstvu kojim putuju.

Brojni pušači iz pograničnoga područja, ali i iz udaljenijih mjesta, upravo zbog cigareta i duhanskih proizvoda često su dolazili u prekograničnu kupnju u BiH zbog nižih cijena. Iako se prošle godine zbog koronakrize preko granice odlazilo puno manje, ipak još uvijek mnogi redovito odlaze natočiti gorivo i kupiti cigarete, duhan ili pivo, koji su u BiH puno jeftiniji nego u RH. Prema neslužbenim procjenama, Hrvatska na kupnji cigareta u BiH i Srbiji godišnje gubi čak pola milijarde kn trošarina i PDV-a. Prošle je godine zbog pandemije smanjen odlazak Slavonaca i Baranjaca preko granica, pa je i ta potrošnja prepolovljena.

Glas naroda

sve zabranise puuu

u koga bude na celu napisano hrvat nece mu trebati test na koronu

popustit će čim zafali para od turista

ma koće ti doć u rvacku tugo moja i izbjeglice je izbjegavaju osim za tranzit

Kako ja ko veliki Hrvat koji glasa za HDZ I Plenkovića ne mogu u Lipu našu . Imam I HR putovnicu Kako

malo pomalo pa ćete dobiti žig zvijeri

Hrvatska pooštrila uvjete za prelazak granice
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari