Tko je kome krao u Mostaru?

ljubuski.info

Nakon što je Središnje izborno povjerenstvo BiH utvrdilo rezultate lokalnih izbora za grad Mostar, neke od stranaka već su počele pisati žalbe. Najviše mandata osvojili su HDZ BiH i Koalicija za Mostar, a u gradsko vijeće ulazi 35 vijećnika sa pet lista.

HDZ BiH pripalo je najviše mandata - 13, Koalicija za Mostar dati će 12 vijećnika, dok će BH Blok predstavljati njih šest. Hrvatska republikanska stranka imat će tri vijećnika, a koalicija Ostajte ovdje jednog.

Klub Hrvata bit će sastavljen od 15 vijećnika iz tri stranke, 14 vijećnika iz pet stranaka brojat će Klub Bošnjaka, dok će Klub Srba imati četiri vijećnika iz tri politička subjekta. U Vijeću će sudjelovati i dva vijećnika iz Kluba Ostalih. Iz SDP-a i HDZ-a ipak najavljuju žalbe i smatraju kako ovi rezultati nisu konačni.

Imamo dojam da proces nije tekao u skladu sa zakonom i da su se događale brojne manipulacije, i u Starom gradu našem partneru su nedostajala dva glasa za osvajanje mandata, smatramo da su osvojili mnogo više, kazao je Arman Zalihić, predsjednik GO SDP-a Mostar.

U HDZ-u smatraju kako su jedan mandat u izbornoj jedinici jug izgubili zbog izborne prijevare, zbog čega su pokrenuli tužbu pred nadležnim tužiteljstvom.
Kad Tužiteljstvo provede istražne radnje, okonča istragu, podigne prijave, dođe do epiloga, SIP ocijeni da je to utjecalo na izborni rezultat, taj mandat se mora oduzet SDA i dodijeliti HDZ-u. Kad će to bit, ključno je pitanje, istaknuo je Slaven Zeljko, predsjednik GO HDZ-a Mostar.

Nitko od predstavnika Koalicije za Mostar nije htio pred kamere, ali neslužbeno se doznaje kako će se SBB žaliti zbog određenih nepravilnosti. Po izbornom zakonu svi rezultati moraju biti potvrđeni do 20. siječnja a po statutu konstituirajuća sjednica Vijeća mora biti održana u roku od 14 dana.

Treba konstituiranje Vijeća završiti, izbrati predsjednike, dopredsjednike, klubove, gradonačelnika da bi Vijeće moglo i morati početi sa radom sa svim onim točkama koje čekaju već osam godina, istaknuo je Slaven Bevanda iz HRS-a.

Video: CIK utvrdila rezultate lokalnih izbora u Mostaru

Moramo razgovarati sa svima. Ne može se vlast napraviti bilo kakva ako svi koji su dobili mandate ne budu participirali u njoj u korist grada Mostara, podsjetila je Boška Ćavar iz Naše stranke.

Unatoč objavi rezultata, situacija u Mostaru još uvijek nije do kraja jasna.

Nijedan subjekt nema potreban broj vijećnika za dvotrećinsku većinu od 24 ruke te će do uspostave vlasti doći kroz neku od mogućih matematičkih koalicija. Gradsko vijeće će nakon uspostave izabrati i gradonačelnika.

Najčešće se spominju Mario Kordić iz HDZ-a koji je osvojio 13.780, Zlatko Guzin iz Koalicije za Mostar s 12.532 glasova te Irma Baralija iz Naše stranke.

 
BHRT

Glas naroda

Ko da mora imati 2/3većinu...prema tome njihovom Statutu ako se u dva glasanja za gradonačelnika ne uspostavi 2/3 većina u trećem krugu dovoljna je obična većina da se izabere gradonačelnik...a sada tko će kako trgovati i s kim pitanje je...a svatko od njih se boji 2022 i izbora jer bi sda ili sdp mogao ostati bez dobrog broja glasova ukoliko odaberu "krivu" trgovinu....hdz je osvojio najviše glasova,Raguž iz HRS je rekao da ne želi s HDZom u ikakvu koaliciju.. bit će to vrlo zanimljivo ..ali razvuć će se to biranje na maximalno....a ako izgube hrvati Mostar...onda šta hrvatima osta..ŽZH i to je to...HB županiju nemaju. HNŽ upitna... Nema više ni para od koncesije HE Buško ....a u Rami ga Jozo oprao punim

Kad već objašnjavaš onda navedi da se ne samo izbor gradonačelnika radi na takav način već i sve odluke u vijeću prolaze samo2/3 većinom.I ako je HDZ nešto izgubio,a realno nije,to ne znači da su Hrvati izgubili .Njima je manje više svejedno samo je važno da ti novi što dođu budu bolji od ovih stari.A u to čisto sumljam,s razlogom.Stvar je samo u funkcioniranju grada koje bi najbolje bilo kroz dosadašnju koaliciju.Da podsjetim,usprkos svemu,Mostar bolje funkcionira i razvijenija je sredina od cijelog ostatka BiH

Kako god Mile, Bakir i Čovke će se dogovoriti ....ono što je jedino točno da u svim sredinama u BiH stanovništva nestaje...negativan prirast..a mladost otišla u velikom broju ..neće ljudi od 55-65-70godina razvijati BiH.

Šta ćeš kad se ni ovi građanski nisu ništa bolje pokazali di su god zasili.Šta se to u Tuzli dešava?

Za gosta 12.33. Tvoj naziv HB županija ukinut zabranjen I nekegalan odlukom ustavnog suda BiH.
Livanjski kanton/županija ili županija 10.
Procitaj malo novine a imas I objasnjenje zbog cega

BiH je inače poznata kao visokodemokratska zemlja sa perfektnim društvenim sistemom u kom svi poštuju sve odluke tog navedenog suda.A koliko je to stvarno Ustavni sud BiH govori i činjenica da stranci side u istom.

politicari koji nepostuju odluke svijeskije sudova treba odma pohapsiti i zatvoriti to trebaju raditi sudovi koji su donjeli sudske presude

Tko je kome krao u Mostaru?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari