Svi su na gubitku osim švercera

ljubuski.info

Prebrz rast trošarina povećao je cijenu cigareta tako da su daleko iznad standarda građana Bosne i Hercegovine, što je rezultiralo bujanjem crnog tržišta, po kojem smo očiti europski rekorder. Svi su na gubitku osim švercera, a država svake godine izgubi milijardu KM proračunskih sredstava. S tim novcima svake godine možemo izgraditi 30 novih kilometara autoputa, kao na primjer kompletnu dionicu autoputa Vc na Koridoru Mostar sjever- Mostar jug i obnoviti svih 5 kliničkih centara i 21 bolnicu u BiH, što je u trenutku aktualne pandemije od presudnog značaja.

Pretpostavlja se da je svaka druga cigareta u Bosni i Hercegovini nelegalna, a ove godine se procjenjuje da je vrijednost crnog tržišta duhana premašila vrijednost legalne industrije jer zadnje procjene govore da je 60 posto od ukupnog duhanskog tržišta nelegalno. To znači da se godišnje oko 200 milijuna pakiranja cigareta kupuje iz ilegalnih tokova. I po tome je Bosna i Hercegovina rekorder u Europi.

Da se crno tržište munjevito razvija može se vidjeti na pijacama u svim gradovima u državi. Glavni kanal putem kojeg se pušači snadbijevaju nezakonitim duhanskim proizvodima su ulični preprodavači. Ispod stola prodavači drže torbe i u njima, kako kažu, original pakovanja. Za tri KM ili 3,5 KM prodaju cigarete koje na trafikama koštaju šest maraka. Šverc je toliko uzeo maha da ulični preprodavači sve češće stoje kraj legalnih kioska, a neki manji kiosci da bi preživjeli u "ponudu" sve češće "uvrštavaju" ilegalne cigarete.

Što je pošlo po zlu?

Prema podacima UNO-a, u prvih deset mjeseci ove godine od trošarina na duhan i duhanske proizvode prikupljeno je 128 milijuna KM manje, a sa uračunatim PDV-om 151 milijuna KM manje, u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što je rezultat previsokog opterećenja koje je većinu tržišta duhana prevalilo na crno tržište.

Kontinuirani rast trošarinskog opterećenja tijekom niza godina je rezultirao, s jedne strane, značajnim povećanjem naplaćenih prihoda od trošarina, a s druge strane brzim rastom maloprodajnih cijena, koji je doveo do toga da si građani više ne mogu priuštiti legalne cigarete. Činjenica je da u Bosni i Hercegovini ne postoji proizvod kojem je u proteklih 10 godina cijena brže rasla od cigareta. A u pozadini nije želja proizvođača za profitima, već potpuno suprotno, država uzima najveći dio od cijene cigareta u cijeloj Europi. Od jedne kutije cigareta koja košta oko pet KM, državi na ime trošarina i PDV-a ide 4,5 KM, što je najveći namet u Europi. S druge strane, na crnom tržištu brendirane ilegalne cigarete se prodaju između dvije i tri KM. Naravno, tu država ne uzima ništa i sva zarada ide švercerima i kriminalnim grupama, no građani su zbog niskog standarda primorani kupovati jeftinije.

Kada je riječ o trošarinama, BiH je već dostigla EU propisani zakonski minimum od 90 eura/1.000 komada, iako je još daleko od članstva u EU. Nekim zemljama je bilo potrebno čak pet godina od ulaska u EU da dostignu taj nivo.

Kako do rješenja?

Trošarinska politika za cigarete se neće mijenjati u 2021. godini, kao što se nije mijenjala ni za ovu godinu, no dosegnuta razina trošarinskog opterećenja je već ogroman teret koji je podigao cijene cigareta daleko iznad standarda stanovništva.

Kako je nedavno rekao ekonomista Saša Grabovac svako odstupanje cijena proizvoda ili usluge u legalnoj prodaji od cijena na ilegalnom tržištu motivira ljude da se počnu baviti nezakonitom prodajom ili kupovinom takvih proizvoda na crnom tržištu.
Smanjenje trošarina, pojačane kontrole nezakonitog tržišta i povećanje kazni za osobe uključene u nezakonite djelatnosti, utjecali bi na smanjenje nezakonite trgovine, navodi Grabovac.

S Grabovcem je suglasan i neovisni ekonomski analitičar Faruk Hadžić, koji je kazao:
Sada je situacija nažalost takva da su do prošle godine svake godine trošarine rasle, bez jasnog cilja i namjene, nadajući se da će prikupljeni iznos uvijek rasti, što u praksi ne mora značiti jer poslije određenog nivoa visoki porezi dovode do pada prikupljenih prihoda, u ovom slučaju trošarina. Pojedine analize pokazuju da u maloprodajnoj cijeni cigareta u Bosni i Hercegovini ukupni porezi čine 91 posto cijene cigareta, a same trošarine 77 posto. Druge procjene pokazuju da godišnje država gubi skoro jednu milijardu KM proračunskih prihoda zbog rasta nezakonitog tržišta, ukazao je Hadžić.

Pozvao je na analizu učinka povećanja trošarina i utvrđivanja, kako je rekao, njihovog optimalnog iznosa kojim država može imati najveće prihode uz suzbijanje nezakonitog tržišta.

Što kažu građani?

Nedavni istraživački projekt "Nezakonita trgovina duhanskim proizvodima: krijumčarenje preko balkanske rute (BalkanSmugg)", koji je sprovodio Ekonomski institut Zagreb, jasno ocrtava stav građana i rješenje od kojeg bi korist imali svi, od države do gospodarstva kao i potrošača.

Naime, čak 97 posto pušača koji kupuju na crnom tržištu navelo je kako je glavni razlog za to bolja cijena duhanskih proizvoda dok su glavni motivacijski faktori za napuštanje crnog tržišta uglavnom su ekonomske prirode: 67 posto kupaca napustilo bi crno tržište ako bi se cijene cigareta na zakonitom tržištu smanjile.

Dovoljno je sagledati glas tihe većine i zaključiti da je i ovo pitanje među onim gdje rješenje postoji, samo je potreban aktivan angažman svih uključenih u procesu.

U trenutnoj postavci stvari svi su na gubitku osim švercera, a proračun svake godine izgubi milijardu KM. Što možemo napraviti s tim novcima umjesto da ih ostavimo švercerima?

Možemo, i to svake godine:

  • izgraditi 30 novih kilometara autoputa, kompletna dionica autoputa Vc na Koridoru Mostar sjever- Mostar jug
  • svakom umirovljeniku isplatiti još jednu minimalnu mirovinu
  • obnoviti svih 5 kliničkih centara i 21 bolnicu u BiH, što nam je u trenutku pandemije od presudnog značaja.
  • isplatiti 1.600 KM za porodiljske naknade za sve majke mjesečno u prvih godinu dana porodiljskog odsustva
  • pokriti skoro 100% ukupnog godišnjeg troška vanjskog duga BiH
  • osloboditi 63% ukupnog iznosa potrebnog za funkcioniranje svih institucija BiH
R.I. | Večernji list

Glas naroda

Zna se godinama odakle dolaze cigarete nitko iz DGSa ili policije nije dobio otkaz

trebali bi promjeniti članak šverceri i legalni [ * neprimjereno * ] u službi zakona ovoliki namet da njima ide 4.5 od 5 maraka od kutije cigareta i lud je ko ih kupuje a ima ih za dvi marke narod će se masovno okrenuti tome ili će puniti sam sebi ovo je ne izdržljivo za budžet sa ovim će izgubiti još polovicu budžeta i tko tu podupire crno tržište politika ili su oni vlasnici crnog tržišta

ako poskupe cigarete to je kraj duhanskih proizvoda na legalnom tržištu kažu da žele pomoć narodu pa što im ne nadju radna mjesta i ne daju plate da mogu živjet od njih to su pljačkaši

Kako se kreće škija.

Miro Džakula sve o tebi znamo

Cigarete rade političari i njihovi ljudi

Svi koji su radili sa travom, usarili u duvan.

Svi su na gubitku osim švercera
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari