Dok u svijetu padaje cijene nafte, kod nas rastu

ljubuski.info

Cijene nafte kliznule su u četvrtak u mirnoj predblagdanskoj trgovini na međunarodnim tržištima ispod razine od 51 dolara, pritisnute zabrinutošću zbog širenja novog soja koronavirusa. Nasuprot tome, benzinske crpke u Federaciji BiH su u proteklim danima izvjestile su Federalno ministarstvo trgovine o promjeni cijena i marži za BMB 95 i Dizel (10 ppm) odnosno o povećanju za 0,05 KM po litru.

Cijena barela Brent nafte, koja se vadi u Sjevernom moru i referentna je za europsko tržište, pala je 40 centi, na 50,80 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,12 dolara.

Cijena barela WTI nafte, koja se vadi u SAD-u, pala je 36 centi, na 47,36 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,1 dolar.

Trgovce je jučer ohrabrilo izvješće američke vlade, koje je pokazalo da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu pale za 562 tisuće barela. Pale su i zalihe benzina, za 1,1 milijun barela, i zalihe derivata, za 2,3 milijuna barela.

Dobro raspoloženje na tržištu poduprla je i vijest da je na vidiku sporazum EU-a i Velike Britanije o brexitu.
Niže američke zalihe sirove nafte i goriva i naznake mogućeg dogovora o brexitu rezultirali su slabijim dolarom i bile su dobra vijest, tumači Hiroyuki Kikukawa iz Nissan Securitiesa.

Slabiji dolar pojeftinjuje naftu za imatelje drugih valuta i time podupire potražnju.

Blagdansko raspoloženje na tržištima zasjenio je donekle strah od novog soja koronavirusa. Nadu ipak ulijevaju očekivanja barem četiri proizvođača lijekova da će njihova cjepiva protiv covida 19 biti učinkovita i protiv novog, još zaraznijeg soja virusa koji bjesni u Britaniji.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ni danas zbog blagdana nije na svojoj internetskoj stranici objavila cijenu barela sirove nafte iz košarice svojih članica u prethodnom danu. Zadnji objavljeni podaci su od prošlog četvrtka, kada je iznosila je 50,78 dolara, izvješćuje HINA.

Kod nas je gorivo poskupjelo jer je "povećan promet"

Benzinske crpke u Federaciji BiH su u proteklih pet dana izvjestile su Federalno ministarstvo trgovine o promjeni cijena i marži za BMB 95 i Dizel (10 ppm) odnosno o povećanju za 0,05 KM po litru.

Prema izvješćima o promjeni cijena i marži koje su benzinske crpke dostavile Federalnom ministarstvu trgovine raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na 25. prosinca iznosi:

  • Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 - BMB 95 iznosi od 1,71 do 1,91 KM/litri,
  • Dizel BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 1,66 do 1,91 KM/litri.

Trenutačna prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji BiH za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 - BMB 95 iznosi 1,87 KM/litru i za Dizel BAS EN 590 (10 ppm) 1,85 KM/litru.

Od 21.12.2020. godine do danas u eOPC aplikaciji ovog Ministarstva je evidentirano ukupno 112 obavijesti o promjeni cijena i marži.

Navedena prosječna cijena naftnih derivata u Federaciji BiH se u odnosu na 31.11.2020. godine povećala za 0,01 KM/litru za oba derivata. Navedeno povećanje od 0,01 KM/litru nastupilo je 18.12.2020. godine.
Dosadašnja praksa maloprodavaca naftnih derivata je bila da, bez obzira što nije došlo do povećanja inputa koji određuju visinu maloprodajne cijene naftnih derivata, uoči blagdan i tijekom ljetnog odmora blago povećaju cijene. Naime, činjenica je da upravo u tom periodu u većim gradovima je značajno povećan promet na benzinskim crpkama, rečeno je iz Federalnog ministarstva trgovine.

Glas naroda

Naravno u Ljubuskom su uvijek maksimalne cijene

Stavite litar 10 km kako vas nije stid u kakvoj zemlji zivimo

Čapljina...Grude...Široki cijene 0.15 feninga nize po litri. Ali mi živimo u Ljubuškom,mi smo male ovčice. Da se malo dignemo i počnemo ih kažnjavati netočenjem na ljubuškim benziskim bilo bi učinka,a dotad neka drže monopol i deru svoje ljude od kojih žive.

Ako je kako pišeš onda je to mala razlika ali ako je 0,15€ razlika onda se isplati tankovat u Grudama.

Ja neću više livat u Ljubuškom i ako spuste cijenu.

Nije istina da u svijetu padaju već svugdje rastu odkad su objavili da je vakcina napravljena.Inače interesantno je posmatrat kako na objavu proizvodnje ruske vakcine tržište uopšte nije reagovalo ali sa objavom ove američke odmah reaguje.Rusi se malo zaigrali.

Ja ću sebi nabavit vakcine od Putina priko Srbije.

Dok u svijetu padaje cijene nafte, kod nas rastu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari