Mjere zabrane kretanja i obveznog nošenja maski su neustavne!

ljubuski.info

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je održao sjednicu na kojoj je donesena odluka da mjera ograničena kretanja i nošenja maski tijekom pandemije koronavirusa predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava.

Elektronskim putem je jučer održana redovita 120. sjednica Velikog vijeća Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Doneseno je nekoliko odluka, a ona najrelevantnija za bh. javnost jeste kako su odluke Kriznog stožera FBiH o zabrani kretanja i obaveznom nošenju zaštitnih maski miješanje u osnovna ljudska prava i slobode jamčene Ustavom BiH i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava.

U konkretnom slučaju u pitanju su kršenja prava na privatni život i na slobodu kretanja, koja su izvršena zapovijedima uskih segmenata izvršne vlasti o obaveznom nošenju zaštitnih maski i o ograničenju kretanja, kriznih stožera ministarstava zdravstva, stoji u odluci Ustavnog suda.

Još se navodi da odluka Kriznog stožera Ministarstava zdravstva FBiH predstavlja kršenje navedenih ljudskih prava s obzirom na to da je izostalo aktivno sudjelovanje u donošenju i preispitivanju naređenih mjera od najviših tijela zakonodavne i izvršne vlasti.

Mjera zabrane kretanja nakon 11 sati do pet ujutru je uvedena 10. studenog usljed porasta broja novozaraženih koronavirusom, a pratile su je mjere obaveznog nošenja maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Na području ZHŽ ova mjera je uvedena 2. prosinca 2020.godine.

Nakon donošenja mjera sarajevski odvjetnici su uputili apelaciju Ustavnom sudu BiH te tražili preispitivanje donesene mjere, kao i konačnu odluku o ukidanju mjere Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Glas naroda

Treba im ustavni sud, sa nekim nazovi strucnjacima da bi to zaključili. Zar se u cijeloj Europi ne krse ljudska prava i ljudske slobode. Njemacka recimo zatvori cijelo naselje u karantenu zbog jednog "zarazenog" , ljudi sute jer je to kao "za nasu zastitu" od virusa cija je smrtnost 0, 2%. Tako su isto i Njemci zatvarali Zidove i svi su sutili.

Krse se ustavna prava sve dok ne prihvate zakon kojim ce ovo sve biti legalno i onda vam nikakav "vrhovni" sud nece pomoci jer ste cijelo vrijeme bili drvene marije.

Kolega,Ustavni sud odlucuje i o ustavnosti donesenih zakona!
Dakle ako nije po ustavu- nemoze!
Sad ,da smopametni,tuzit bi trebalo stozere i pojedince u njima a ista stvar je i u Njemackoj samo sto nitko ne tuzi!
Ali kad se jednom presudi onda ce to biti relativno lagan i brz postupak za ostale ostecenike!
Vlasnici firmi ,restorana,kafica,ustanova pa i pojedinci koji tre financijski,ako zele,mogu tuziti i dobiti bez problema!
Samo ako hoce...

Mjere zabrane kretanja i obveznog nošenja maski su neustavne!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari