Federalna vlada za bolju kontrolu malih hidroelektrana

ljubuski.info

Federalna vlada usvojila je informaciju o potrebama unaprjeđenja pravnog okvira u vezi sa ekološki prihvatljivim protokom i njegovim poštivanjem kod malih hidroelektrana.

U svrhu realizacije Zaključka Vlade Federacije BiH od 12.5.2020. godine, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je imenovalo Radnu grupu od predstavnika Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Federalnog hidrometeorološkog zavoda, Agencije za vodno područje rijeke Save i Agencije za vodno područje Jadranskog mora, koja je identificirala nedostatke u pravnom okviru o procjeni ekološki prihvatljivog protoka, njegovoj provedbi i kontroli poštivanja obaveza po osnovu ekološki prihvatljivog protoka kod malih hidroelektrana i drugih korisnika vode.

Analiziran je postojeći Pravilnik o ekološki prihvatljivom protoku i predložene mjere za njegovo unapređenje.

Predložena su također unapređenja kroz izmjene drugih zakonskih i podzakonskih akata koji se odnose na procjene i primjene ekološki prihvatljivog protoka.

Na osnovu ove informacije Vlada Federacije BiH je zaključkom obavezala Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalno ministarstvo okoliša da izvrše predložene izmjene propisa s ciljem osiguranja kontrole i poštivanja obaveza ekološki prihvatljivog protoka kod malih hidroelektrana i svih drugih korisnika voda.

Glas naroda

Obične gluposti.Ako nema protoka nema ni proizvodnje struje.Osim što se Di Kaprio reklamira ja još nigdi nisam vidio ni pročita nešto dokumentovano što bi ukazivalo na te štete koje rade ove centrale.Obično je prigovor da se neko bogati na rečun drugih,pa zašto se onda ne donese zakon da PDV na dobivenu struju ostaje lokalnoj zajednici?Onda bi imali potrebne investicije od kojih opet država profitira,zaradu investitora,zaradu lokalne zajednice od PDV,pokojeg zaposlenog,koncesije i nakon dogovorenog vrimena centrala prilazi u njeno vlasništvo.Država bi opet kroz povećanu potrošnju i ulaganje ostvarila korist.

Federalna vlada za bolju kontrolu malih hidroelektrana
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari