BiH ima najveću stopu smrtnosti od korone u regiji

ljubuski.info

Nadležni u BiH ne iznose službene podatke o stopi smrtnosti zaraženih koronavirusom, ali je očito svakodnevno povećanje brojeva. Prema izračunu COVID-19 u našoj zemlji dostigao je stopu smrtnosti od 3,30 posto i najveća je u regiji.

Bosna i Hercegovina u ovom trenutku raspolaže jedino popisom stanovništva iz 2013. koji se sedam godina kasnije ne može smatrati u potpunosti relevantnim dokumentom za izračun stope smrtnosti osoba zaraženih koronavirusom u odnosu na ukupan broj onih koji žive u našoj zemlji.

Jedini mogući način ogleda se u izračunu postotka smrtnosti koji sa sobom nosi koronavirus u Bosni i Hercegovini, u odnosu na ukupan broj potvrđenih slučajeva infekcije. Na ovakav način stopu smrtnosti službeno računaju i nadležne institucije u zemljama regije, među kojima su i članice Europske unije - Slovenija i Hrvatska.

Prvi pozitivan slučaj zaraze koronavirusom u našoj zemlji, točnije u Banjoj Luci, zabilježen je 5. ožujka ove godine i od tada do danas zaraza je ustanovljena kod 102.326 ljudi. Dosad se uspješno oporavilo njih 69.173, dok su 3.383 osobe preminule.

Shodno tim podacima, stopa smrtnosti u Bosni i Hercegovini danas iznosi 3,30 posto!

Iz Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta iz izračun stope smrtnosti dostavili na dva načina.

Prvi se odnosi na smrtnost u odnosu na broj stanovnika iz popisa iz 2013. godine, a koji danas, kako su nagasili, smatraju nerelevantnim, dok je drugi shodno broju ukupno zaraženih, čime se vode i zemlje okruženja koje takve podatke svakodnevno ažuriraju.

Na osnovu broja stanovnika, odnosno njih 83.000, koliko ih je bilo prije sedam godina, stopa smrtnosti u Brčko distriktu iznosi 0,13 posto, dok je na osnovu broja ukupno zaraženih (2.324) ona 4,86 posto (113).

Istim proračunom na osnovu broja ukupno zaraženih došli su do podataka o stopi smrtnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj.

Kada je riječ o Federaciji Bosne i Hercegovine, od početka pandemije do danas koronavirusom je zaraženo 65.978 osoba, a smrtni ishod je zabilježen kod 1.863 pacijenta. Shodno tome, stopa smrtnosti u tom entitetu je 2,82 posto. Aktivan je 17.491 slučaj infekcije, dok se oporavilo 48.135 osoba.

Republika Srpska od početka ožujka do danas ima 34.028 osoba s potvrđenim SARS-CoV-2 virusom, a posljedično infekciji preminulo je njih 1.413 te je stopa smrtnosti 4,15 posto. Aktivno je 12.705 osoba sa zarazom, dok je do danas oporavljeno njih 19.861.

U odnosu na zemlje okruženja najveću stopu smrtnosti ima Bosna i Hercegovina 3,30 posto, a zatim slijede Sjeverna Makedonija sa 2,90 posto, Kosovo sa 2,58 posto, Slovenija sa 2,20 posto, Crna Gora sa 1,87 posto, Hrvatska sa 1,54 posto te Srbija sa 0,88 posto.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od početka pandemije u ovoj državi registrirano je 179.718 slučajeva koronavirsa. Oporavilo se 155.079 ljudi, a životnu bitku nažalost je izgubilo 2.778 pacijenata. Shodno podacima, stopa smrtnosti u Hrvatskoj iznosi 1,54 posto od ukupnog broja zaraženih.

Institut za javno zdravlje Srbije javlja da je u toj državi registrirano ukupno 277.248 pozitivnih slučajeva koronavirusa, a do danas su preminula 2.433 pacijenata te stopa smrtnosti iznosi 0,88 posto. Podatak službenih institucija o broju oporavljenih nije poznat.

Podaci Nacionalnog koordinacijskog tijela za zarazne bolesti Crne Gore kažu da su u toj državi od početka pandemije do danas pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 imale 41.803 osobe, oporavilo se njih 31.138, dok je preminulo 585 pacijenata. Stopa smrtnosti iznosi 1,87 posto od ukupno potvrđenih slučajeva.

Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini priopćio je da su od početka pandemije do danas na Kosovu registrirana ukupno 47.203 pozitivna slučaja, a do sada je preminulo 1.220 pacijenata. Trenutna stopa smrtnosti iznosi 2,58 posto. Do danas se oporavilo 34.637 slučajeva, a trenutno je aktivno njih 11.346.

Ministarstvo zdravlja je kroz posljednji izvještaj izvijestilo da je u Sjevernoj Makedoniji koronavirusom tijekom pandemije zaražena ukupno 73.851 osoba te da je preminulo 2.147 pacijenata, što stopu smrtnosti dovodi na 2,90 posto. Do sada se oporavilo 50.046 ljudi, a aktivno je 21.658 slučajeva.

Nacionalni institut za javno zdravlje Slovenije priopćio je da stopa smrtnosti iznosi 2,20 posto, što je potvrđeno podacima iz 96.745 potvrđenih infekcija koronavirusom i 2.107 smrtnih slučajeva bolesnika s COVID -19. Iz instituta su naveli da je stopa smrtnosti većinom rezultat vrlo visokog intenziteta bolesti, dobi bolesnika i bolesnika s mnogim pridruženim bolestima. U ovoj državi do danas se od zaraze oporavilo 73.760 osoba.

Glas naroda

to imamo i bez korone

Šta kažu u stožeru? Imali išta nova o svatovin.

Samo feštaj te!!!!

To nije istina. BiH manje testira pa samim tim ima i najmanje zabilježenih slučajeva i normalno kad se s tim usporedi broj umrlih dobije se taj postotak. Najbitniji podatak je broj umrlih i hospitaliziranih. Dnevno BiH ima duplo manji broj mrtvih nego hrvatske, a bolnice nisu ni pred kakvim kolapsom, a iz to BiH ima trenutno najliberalnija mjere u cijeloj Europi (oaza slobode). Previše smo kritični prema sebi. Nitko nije umro ni na cesti, ni u staračkom domu ni kod kuće. Stvari za sada funkcioniraju bolje nego u brojnim razvijenijim državama i sredinama. Nadam se samo da nam Božić i Nova godina neće doći na naplatu. Jedina greška koja je učinjena je zatvaranje granica ljetos gdje su ljudi koji se bave turizmom neopravdano ispušili. Treba se truditi što odgovornije ponašati i proći će svi bezbolnije. Kome se ne sviđa nek ode u Zagreb pa nek vide kako je tamo lako doći do zdravstvene zaštite a usput nek i kavu popije.

BiH ima najveću stopu smrtnosti od korone u regiji
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari