Hrvatska produžila mjere na granicama

ljubuski.info

Mjere na granicama Republike Hrvatske su produljene na mjesec dana, sve do 15. siječnja.

Prema tim mjerama u Hrvatsku državljani EU mogu ući samo s negativnim PCR testom ne starijim od 48 sati ili ići u samoizolaciju do pristizanja negativnog testa, uz nekoliko iznimki koje se odnose na tranzit, prekogranične radnike, diplomate, zdravstvene radnike.

Obveza PCR testa ili samoizolacije se odnosi i na sve hrvatske državljane izvan Hrvatske koji su planirali doći u posjet za blagdane, ali i za sve Hrvate koji se vraćaju iz gotovo svih zemalja svijeta pa će bilo kakva putovanja za božićne i novogodišnje blagdane biti složena.

Podsjetimo i kako je državljanima trećih zemalja dopušten samo tranzit kroz Hrvatsku, ne računamo li neke doista iznimne slučajeve u kojima mogu boraviti u Hrvatskoj.

Zabrana ulaska u Hrvatsku ne odnosi se na one koji dolaze izravno iz država ili regija članica Europske unije odnosno schengenskog prostora ili država pridruženih schengenskom prostoru, koje su na zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti. No, valja napomenuti kako je među EU zemljama i zemljama koje spadaju u schengenski prostor trenutno u zelenom samo djelić jugozapada Finske.

Za putnike iz takozvanih zelenih regija, kojih trenutno gotovo i nema, važno je da su preko zemalja kroz koje prolaze do Hrvatske tranzitirali. Ako na ulazu u Hrvatsku dokažu da se nisu zadržavali u područjima kroz koja tranzitiraju prema Hrvatskoj, mogu ući u Hrvatsku bez PCR testa.

Tko sve može ući bez negativnog testa

Postoji i sustav izuzetaka za kategorije osoba koje ne moraju imati negativan test, a to su pogranični zdravstveni radnici, učenici, studenti i stažisti koji svakodnevno putuju, uz uvjet da ne borave u Hrvatskoj ili izvan Hrvatske dulje od 12 sati.

Bez testiranja i samoizolacije ulaz je dopušten i za pomorce, radnike u sektoru prometa i pružatelje usluga prijevoza, diplomate, osoblje međunarodnih organizacija, osobe koje putuju iz nužnih obiteljskih ili poslovnih razloga, uključujući i novinare, putnike u tranzitu uz obvezu da Hrvatsku napuste u roku od 12 sati od ulaska te pacijente koji putuju iz neophodnih zdravstvenih razloga.

Kako se doznaje, granična policija će preko granica u svojstvu pograničnih radnika puštati i druge kategorije putnika koji zbog naravi svog posla ili zanimanja imaju potrebe učestalog prelaska državne granice (na primjer, sportaši koji igraju za klubove u susjednoj državi).

Tko može ući iz trećih zemalja

Putnicima sa slobodom kretanja unutar EU i Europskog gospodarskog prostora, odnosno državljanima članica EU, schengenskog prostora ili zemalja pridruženih schengenskom prostoru i članovima njihovih obitelji te državljanima trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem, ako dolaze iz trećih zemalja, ulazak u RH dozvolit će se uz negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili uz samoizolaciju do zaprimanja negativnog testa na testiranju u Hrvatskoj.

Ako netko tko spada u ovu kategoriju ima negativan PCR test napravljen u Hrvatskoj zbog kratkotrajnog putovanja u drugu državu i vraća se u Hrvatsku u roku kraćem od 48 sati, odnosno u roku važenja testa, od njega se neće tražiti novi test.

PCR test se ni u ovom slučaju neće tražiti od zdravstvenih djelatnika, istraživača u zdravstvu i djelatnika u skrbi za starije, pograničnih radnika, osoblja u prometnom sektoru, diplomata, vojnog i policijskog osoblja, humanitarnih djelatnika i civilne zaštite u obavljanju dužnosti, putnika u tranzitu i osoba koje putuju radi školovanja.

Treće zemlje iz kojih nije potreban PCR test

U skladu s preporukom Vijeća EU negativan PCR test se neće tražiti od putnika iz još nekoliko zemalja. Trenutno se radi o putnicima koji dolaze iz Australije, Japana, Novog Zelanda, Ruande, Singapura, Južne Koreje, Tajlanda, Urugvaja, Kine te posebnih upravnih područja NR Kine - Hong Konga i Makaa. Uvjet je da ne pokazuju znakove bolesti te da nisu bili u bliskom kontaktu s oboljelim.

Na državljane trećih zemalja, dakle nečlanica EU, schengenskog prostora i zemalja pridruženih schengenskom prostoru, primjenjuju se ista pravila kao i iz ranijih odluka koje je donosio Stožer i mogu ući u Hrvatsku jedino ako su zdravstveni djelatnici, istraživači u zdravstvu i djelatnici u skrbi za starije, pogranični radnici, osoblje u prometnom sektoru, diplomati, vojno i policijsko osoblje, humanitarni djelatnici i civilna zaštita u obavljanju dužnosti, putnici u tranzitu i osobe koje putuju radi školovanja te pomorci.

Zanimljivo, premda mediji u Hrvatskoj već javljaju da režim na granici s Hrvatskom ostaje isti do 15. siječnja, Granična policija BiH o tome još nije službeno obaviještena.

index.hr

Glas naroda

Ako vec treba PCR test zasto svaki grad ne radi ta testiranja, i zasto su tako skupa?

neka neka,zato je kod nas manje zaraženih

Ovaj članak je objavljen u svim medijima ima 7 dana, a ovaj portal kasni u objavi.
Nego zanima me gdje je nestala tj sakrila se sezonska gripa ili se i nju upiše kao korona?
Samo ću reći jednu stvar previše je neistina u svemu ovome kao i razni dezinformacija kao npr ovih dana pojedinci svašta napamet pričaju "Njemačka zatvorila granice" čista laž, "nemože se nikud ić" čista laž. Pojedini iz dnevnog boravka brbljaju svašta, a razlog tome je da su isto i ljetos iste stvari pričali pa prvi otišli na godišnji sad su stvari drugačije ti isti su ispuca li godišnji i potrošili pare nemogu kući. Pa im je to ono kad ja nemogu ić nećete ni vi. Dragi moj narode nikoga ne slušajte šta priča, nit medije isto kako ste naaumili tako radite pa šta Bog dadne.

Ma ja, samo udaraj dalje...

Prijatelju ,ti sigurno znaš da se isti polovi odbijaju a ne privlače.Zato se ne sekiraj.

Nakon svih mjera i prc testova, zaraza u Hrvatskoj je u drastičnom porastu, što će reći, da mjere ograničenog prelaska granice nisu dale apsolutno nikakav učinak. Sjećate li se predizbornog slogana kradeze partije, tko zna zna, prevara kao i uvjek. Narod to konzumira kao najslađi namaz. U slast.

Točno,kod njih raste kod nas pada

Njemci do 10.1 a Rvati do 15.1 oće da su bolji od Njemaca

Hrvatska produžila mjere na granicama
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari