ZHŽ u programu ranog otkrivanja raka dojke i debeloga crijeva

ljubuski.info

Najčešće zloćudne bolesti u Hrvatskoj su rak debelog crijeva, pluća, dojke te prostate. I u BiH broj oboljelih stalno raste. Kako bi prevencijom i ranim otkrivanjem dovela do učinkovitijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke, Zapadnohercegovačka županija počela je s realizacijom projekta "On Time".

Riječ je o Interreg IPA programu prekogranične suradnje RH - BiH - Crna Gora 2014. - 2020. u cilju jačanja kvalitete usluga u sektoru javnog zdravstva i socijalne skrbi, odnosno poboljšanja kvalitete tih usluga u prekograničnom području.

Kako se navodi na službenoj stranici Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ, ukupna vrijednost projekta je 813.445,71 euro (691.428,85 eura sufinancira EU, a nacionalni doprinos je 122.016,86). Od toga proračun ZJZ ZHŽ-a iznosi 139.156,92 eura. Tim sredstvima financirat će se niz aktivnosti u BiH, odnosno ZHŽ.

Mobilni timovi ZJZ ZHŽ-a održat će događanja po manjim mjestima i gradovima županije. Nabavit će se oprema za dijagnostiku i liječenje raka dojke i debelog crijeva uz pomoć kojih će se obavljati pregledi za rano otkrivanje. Organizirat će se i obuke cjeloživotnog učenja za zdravstvene djelatnike te radionice za predstavnike nevladinih organizacija u Zdravstveno-edukacijskom centru u Grudama. U planu je i provedba digitalne kampanje u cilju podizanja svijesti javnosti o važnosti prevencije.
Prema podacima nacionalnih zavoda za javno zdravstvo u svim uključenim zemljama (RH, BiH i Crna Gora), broj slučajeva raka i smrtnost od raka stalno se povećavaju. Debelo crijevo nalazi se među četiri najčešća sijela raka, a rak dojke je na prvom mjestu po pojavnosti u svim trima zemljama - navode iz ZJZ ZHŽ-a.

Stopa preživljavanja veća

Ističe se i kako je stopa preživljavanja za oboljele od raka više od triput veća ukoliko se bolest dijagnosticira u ranoj fazi.

Kako bi se borili protiv raka debelog crijeva i dojke na nacionalnoj razini, Crna Gora i RH provode nacionalne programe za rano otkrivanje. Iako su NP-ovi pokazali značajne rezultate u promicanju važnosti prevencije i rane dijagnoze, pokazali su se i neki nedostaci (nedovoljno javljanje žena iz ruralnih područja, slab odziv za rano otkrivanje raka debelog crijeva).
U BiH su provedene lokalne inicijative koje se tiču ranog otkrivanja, ali nedostaje strukturalni pristup na nacionalnoj razini. Projektni partneri razvijat će svoje kapacitete za uvođenje novih i poboljšanih javnih zdravstvenih usluga kroz nabavu opreme za dijagnostiku i liječenje, softverska rješenja, aktivnostim prevencije i ranog otkrivanja na programskom području - terenskim obilaskom manjih mjesta u projektnom području. Projekt će se usmjeriti i na profesionalno usavršavanje zdravstvenih djelatnika i relevantnih predstavnika nevladinih organizacija kroz specijalizirane edukacije, razmjenu znanja, umrežavanje… - zaključili su iz ZJZ ZHŽ-a.

Marija Medić Bošnjak | Večernji list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari