Sutra štrajk zdravstvenih djelatnika!?

ljubuski.info

Reprezentativni Nezavisni sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu HNŽ ostaju pri odluci štrajka, nakon što im je Vlada Hercegovačko-neretvaske županije pokušala 'odgoditi' štrajk.

Jučer smo dobili od Vlade akt, ministarstvo zdravtsva nam šalje akt u kojem za petak predviđa početak pregovora, s tim da prije toga moramo potpisati jedan protokol o toku pregovora u kojem piše da ćemo obustaviti štrajk dok traju pregovori. A zakazali su pregovore dan poslije početka štrajka, mi bi morali u tom slučaju odgoditi štrajk, odnosno zaustaviti ga, rekao je Dalibor Vuković iz Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika HNŽ.

Dodao je da je u protokolu navedeno, da će sukladno Zakonu, što je davno poslan u sedmom mjesecu od naše strane, pokrenuti inicijativu i da će trajati 45 dana, plus da iza 45 dana pregovora, ako se ne postigne sporazum nastaviti pregovarati o daljim pregovorima i kako će oni teći.

Ignorantski i bezobrazan odnos

Šta je vlada ponudila - ništa. Ono što je samo njima u interesu - prekinite štrajk a mi ćemo pregovarati do kad hoćemo. Takav ignorantski i bezobrazan odnos i premijera i ministarstva zdravstva mi ne prihvaćamo, kaže Vuković.

Pritisak u Domu zdravlja

I dalje će se, dodaje, poštovati odluke Skupštine sindikata.
Štrajk se provodi, svi su dobili upute i odgovorit ćemo na bilo kakve pritiske u svoje ime ili ime poslodavaca, ako se bude vršio pritisak na naše članove da rade poslove koji se prekidaju za vrijeme štrajka, kaže Vuković, posebno ističući da se vrši pritisak na djelatnike Doma zdravlja Mostar.

Jedina organizacija u kojoj članovi sindikata nisu dobili sporazum o polosvima koji se prekidaju za vrijeme štrajka je Dom zdravlja Mostar čiji direktor još nije dao sporazum, to znači da se vrši pritisak na sindikat da se ne obustavlja rad, kazao je Vuković, podcrtavajući da i dalje traže smjenu ministra zdravstva Gorana Opsenice.

Podsjetimo, nakon izjava ministra Opsenice na jednoj televiziji, sindikati su zatražili njegovu smjenu jer je vrijeđao i omalažavao zdravstvene djelatnike.

Nakon toga, isti dan Vlada HNŽ-a je odlučila imenovati Pregovarački tim za pregovore s reprezentativnim sindikatom za djelatnost zdravstva. Pregovarački tim trebali su činiti dr. sc. Goran Opsenica, predsjednik, Adnan Faladžić, dopredsjednik te članovi: Marko Arapović, Rade Bošnjak, Iva Babić, Radica Božić, Edin Kapetanović, Božo Ćorić i Osman Ćatić.

Štrajk 10. prosinca

Podsjetimo, oko 2400 članova sindikata zdravstvenih djelatnika stupa u štrajk 10. prosinca u osam sati ujutro.
Nakon godinu i pol pokušaja da Sindikat zdravstvenih radnika HNŽ-a i Nezavisni sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar potpišu kolektivni ugovor o pravima i obvezama zaposlenika i poslodavaca u oblasti zdravstva s Vladom HNŽ-a, u tome nismo uspjeli. Uz sve napore i dobru volju mi teška srca donosimo odluku da 2400 naših članova stupi u generalni štrajk u HNŽ-u 10.12. u osam ujutro, a štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva, kazali su iz sindikata najavljujući štrajk.

Sindikati, kako su ranije kazali, nisu dobili odgovarajući odgovor ni od premijera Vlade Nevenka Hercega ni od ministra zdravstva Gorana Opsenice, koji je, tvrde, činio sve da se odugovlače procesi pregovaranja. Županijski sindikati dobili su podršku i od zdravstvenih radnika Federacije, što znači kako će i zdravstveni djelatnici u Federaciji, na dan štrajka u HNŽ-u stati s radom na pola sata.

bljesak.info

Glas naroda

sretno i ne popuštajte i odmah bez odlaganja da vam da sva prava kao normalnom čovjeku ovako su nam uništili svako dostojanstvo da od svoga rada ne možeš živiti pola miseca dok je u njih nekoliko puta veća plata to je bezobrazluk i licemjerstvo

Sutra štrajk zdravstvenih djelatnika!?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari