Barbarić o gorućim problemima koji tište Hrvate u BiH

ljubuski.info

Hrvatski sabor u danas će raspravljati o izvješću saborske Deklaracije o položaju Hrvata u BiH za 2019. godinu.

Deklaraciju je Sabor donio u prosincu 2018. i u njoj odredio Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kao tijelo koje jednom godišnje podnosi izvješće o ostvarenim ciljevima.

Ministarstvo, je u Izvješću navelo aktivnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske te aktivnosti i projekte 13 ministarstava.

Hrvatski saborski zastupnik iz 11. izborne jedinice Nevenko Barbarić kaže kako će Izvješće podržati.
Mi ćemo podržati izvješće o realizaciji Deklaracije koja je usvojena, odnosno izvješće Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova. Tu su na 24 stranice sažete aktivnosti ministarstava prema Hrvatima u BiH, a najveći dio se odnosi na ovaj politički, odnosno na Ministarstvo vanjskih poslova i premijera Andreja Plenkovića, čime smo mi u velikoj mjeri zadovoljni.

Izvješće je jučer već prihvaćeno.

Mi smo na odboru već podržali ovo izvješće. Izrazili smo zahvalnost Uredu za Hrvate, i zahvalnost Vladi Republike Hrvatske na tome što je konačno netko kandidirao naš problem, a to je legitimnost predstavljanja, odnosno narušena konstutivnost i sve što se događalo posljednjih dvadesetak godina. Također, iskazali smo i zahvalnost Ministarstvu vanjskih poslova. Kod mojih bivših kolega i sadašnjih gradonačelnika i načelnika vidim jedno veliko zadovoljstvo s radom Ureda za Hrvate. Što se tiče Deklaracije u njoj sve ima sažeto sabrano što se treba napraviti. Gospodarska suradnja mora biti jača, a to je interes i BiH i Republike Hrvatske. Daleko više možemo s Ministarstvom EU fondova i regionalnog razvoja.

Barbarić ističe kako je jako zadovoljan i sretan što konačno netko sluša probleme koje imaju Hrvati u BiH.
Slobodno to možemo reći. Od Tuđmana do Plenkovića bila je jedna rupa, gdje nitko nije pretjerano mario za naše probleme, a sada nas konačno netko želi saslušati i imamo se kome obratiti. Zadovoljstvo je da konačno vlada i jedan konsenzus u hrvatskoj politici kada su u pitanju Hrvati u BiH. Tu osim Vlade i ostalih političkih aktera mislim i na predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Pomaklo se puno stvari, ali ne ide to preko noći.

Barbarić dodaje i koji su to gorući problemi koji tište Hrvate u BiH.
Najveći problem je kršenje Daytonskog sporazuma i ugrožavanje konstitutivnosti. Tu nam jako puno znači što Vlada Republike Hrvatske ne priznaje Željka Komšića kao legitimnog predstavnika i ne želi se susretati s njim. Bez promjene izbornog zakona taj se problem neće riješiti, ali ponavljam stav koji je zauzela Vlada RH čini nas zadovoljnima. Od ostalih stvari moram naglasiti da je jedan od problema zakon o braniteljima Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji je stupio na snagu prije skoro dvije godine, njegova realizacija se ne provodi. Zadovoljni smo što je zakon donesen, ali primjena zakona nije dobra. Osobno ću inzistirati da se naprave sastanci i da se proba izaći iz začaranog kruga što se tiče tog zakona. Velike probleme imaju pogranična područja, oko gospodarstva i projekata zaštite okoliša i tu moramo uložiti dodatne napore.

Može bolje.

Osobno sam postavljao zastupnička pitanja za pojačanu gospodarsku suradnju. To je donekle dobro, ali to može puno bolje. Imat ćemo novi krug pregovora za projekte prekogranične suradnje, za ono što se kandidira prema Europskoj uniji. Gospodin Radoje Vidović i ja smo bili s ministricom Tramišak i ministrom Ćorićem te smo im iznijeli naše viđenje kako bi se i što trebalo raditi.

Na pitanje hoće li većina sabora podržati izvješće o deklaraciji Barbarić je rekao:
Vidjet ćemo. Neki možda nisu zadovoljni, ali ponavljam od Tuđmana do Plenkovića. Sanader i Jadranka Kosor nisu puno marili za nas. Do jučer je Hrvatska šutjela o našim problemima, treba biti iskren i realan i to reći, zaključio je Nevenko Barbarić.

Most neće podržati Izvješće

Klub zastupnika MOST-a neće podržati Izvješće saborske Deklaracije o položaju Hrvata u BiH za 2019., rekao je uoči same rasprave u Saboru Nino Raspudić.
Mi ne možemo podržati ovo izvješće jer je ovo izvješće o humanitarnoj pomoći. Tu nema ničega što se provodilo u Deklaraciji zbog čega je ona donesena, a to je izboriti jednakopravnost Hrvata u BiH, promjena izbornog zakona i slično. Ovakvo izvješće samo je katalog sastanaka Plenkovića s Komaricom i Čovićem, te što se dolje slalo od pomoći. To nema veze s Deklaracijom i s onim zbog čega je donesena, potvrdio je Nino Raspudić pred sam početak sjednice.

hercegovina.info

Glas naroda

nema se tu šta pričat i nisu problemi nego problem,samo tri slova HDZ

Jadna je drzava koja pusta kriminalce u sabor pogotovo koji nemaju pokma koji su problemi hrvata ne u BiH vdgo uhercegovini. Znaci opet su nam nase izdajice krivi.napr.boravak u bih udatih ili oźenjenih hrvat koji źive uBih.u hr samo prijava i dobijes odmah boravak i osobnu pogledajte koliko treba i sta da bi to ostvarili u bih. A njega i takve boli za probleme hrvata koji nemogu ostvariti isti jerono sto bih trazi je nemoguce ispunit a jos k tome 5 g ti treba prodali nas ko pavelic dalmaciju m v j....

Ti ,prijatelju,imaš komunikaciske probleme.

hrvate u B I H tisti podjela drzave pa se sad kriju za dodika mogli bi i ovi drugi trazit svoje od hrvaske a hrvata nema u B I H ima katulika

Nema ni Bošnjaka,nego samo muslimana.

Kad prije pobrisase komentar da je A .P .prodao Dalmaciju Boze sacuvaj

Kolega imas 1 iz povjesti Ante Pavelic nije prodao Dalmaciju Dalmacija je okupirana od strane Musolinoja i nikad i nigdje A P mi bilo ko.iz.vlade NDH nije potpisao sto si naveo u komentaru iznad Taj dokument ne postoji vec samo pusta klapnja i komunisticka LAŽ o prodaji Dalmacije .To su italijani zeljeli i prisiljavali ga na razne nacine (konferencija u Ljubljani ) i ostali sastanci al nije se dao cak je i rekao.da ce ako treba i branit se od talijana Hvala na razumjevanju Lp

Gorući problem je korupcija kradezeja. Nek objasni barbar otkud stančić u Zagrebu?

I ti imao stanova kao on u Zagrebu i sva tvoja pokoljenja,jel pošteno

Upola pajdo je li pošteno

Korektno i dokumentirano. Ovako u svemu treba dokazivati.

Može li se opljačkana imovina stavit na djecu, punca, kumove? Već viđeno u bezbroj afera kradezea.

Nastaviše ova mladež di si ti stao s lo..po.vl.ukom.Parkovi im bankomat za jamljati. Ovi novi imaju debelo jači start od tebe.

Letan doo Mile Hercega uživa pošteno zaradjeni novac reklamirajući Parkove mjesec dana za 100 000 KM,ovo je poruka VOLIM LJUBUŠKI.

Jadan je onaj koga Barbarić zastupa

Koda te netko pita hoces li ti ista podrzati. Radis kako ti se kaze i sutis ko mis.

Bori se za prava Hrvata po kafićima.

Ovog čovjeka nikako da se riješimo,iskače iz paštete.Uništio i unazadio Ljubuški,protjerao svoje neistomišljenike,Ljubuški je zahvajujući njemu grad bez gospodarstva i bez bilo kakve gospodarske aktivnosti.Nije doveo niti jedno poduzeće iz Hrvatske da otvori nekakav proizvodni pogon u Ljubuški.Sad kad se ne može čut u Saboru i kad mu nitko i ne pušta da govori za sabrnico osjetio čovjek priliku pa bi se malo obraćao ljubuškoj javnosti i peglao imidž.Moj nevenko,sada te tvoji ptići najžeše p ljuju i to oni koje si ti iznjedrio.Mada bolje nisi ni zaslužio.Povuci se,vrijeme je.

Jelga narod izabrao za nacelnika? Je! Je li ga narod poslao u hrvatski Sabor? Je! Nema se tu sta pricat! Jer je u velikom broju slucajeva "narod" stranacki uhljebi i to je to. Ove izbore smo imali priliku, ali sve je narod iato ponovio

Narod je izabrao i Hitlera i to puno pametniji narod od nas tj. od vas

Neka si ti sebe osigurao za pet kolina a nas nemoj branit niti pomagat

Hvala ti što .mene i moju familiju otra u Minćen.
Pa se Vi dolje i dalje Nadmudrujte.
Ovdje me briga samo kolika j neto satnica.u EVRIMA naravno.

A kolika je neto satnica ,ako se smi znat?

18.bruto.
Porezna grua.lll/2
Neto.12 eura.
200 sati radn.

Za 200 radnih sati 2400 € neto uz bruto 18€=3600€ i lohn grupe3 nešto ne štima račun.Još ako se uzme u obzir da imaš 25-30 prikovrimenih sati što znači da bi bruto tribalo bit još veće.Inače švabo samo bruto pika jer isto bruto daje različito neto

danas je velika magla u zagrebu i barbarić se opet izgubio u zagrebu čak mu ni navigacija nije pomogla
plan grada zagreba je zaboravio doma u vitini

barbarić nema stana u zagrebu inače bi skočio sa mosta u savu kako je obećo nego stan ima njegova druga žena staća koja je konobarica sa ševa diplomom i ona je na brzaka zaradila stančić za mužića saborskog zastupnika

Nema tu nikakve prave istinske pomoći Hrvatima BIH to je čista pomoć HDZu i draganu Čoviću za njihov opstanak na prostorima gdje žive Hrvati narod odlazi svakim danom od tih i takvih. Sva pomoć se svodi na nekakvo podupiranje nekakvih manifestacija gdje su uglavnom Hdzeovci na čelu sa draganom Čovićem u prvim klupama sa svojim klimavcima blagosovljeni od vijerskih vodja iz osobnog interesa nema tu nikakva naroda narod je u zatvoren uToru i hrani se onim što im ova gospoda baci u političke jasle da žvaču ali kako stvari stoje narod to sve svakim danom sve teže i teže preživa kao političku hranu što se manifestuje u mentalnoj probavi kod naroda a ona je takva da je svakim danom sve krvavija i krvavija.

Jedini problem u Ljubuskom je on I slični njemu aima ih puno

Sram vas bilo. Imate li trun savjesti ulazit i spominjat obitelj nekog. Srecom ima vas 5 dezurni lajavaca i vi po staro. Sto vise lajete hdz jaci. Udbasi ii izrod udbasa ste vi. Neka vas vodi tiho tito za 4 god necete svi zajedno 100 glasova. Ili nastavite lajat jos 4 godine kao i svaki put pa tropa.

Nigdje na svijetu Hrvati bolje ne žive od adzovaca u BiH i točka

Dobro Nino Raspudic kaže

Neka nas Bog blagoslovi u ovo Božićno vrime.

Neka im bude prokleto sve što su nezakonske stekli. Ne imali mira ni na Božić. Vjera im je paravan, fratri zaštitnici.

Istina pogađa smradove i još se ljute!

Tko je ovaj,ovaj bio načelnik Ljubuškog??U svitu je običaj i dužnost da se načelnik druži s građanima a njega nikad u životu nisam vidio

Glas za HDZ je glas za pupija, Udbu, lopovluk, korupciju i.t.d
Evo pustili su četnike iz Negoslavca na slobodu .
Pupi presednik hrvatske.

Okanite se covika ima rade luburic vise para od njega cops sa svi strana

Ma imaju svega..para..stanova ali nemaju dusevnog mira ...sve neposteno steceno te ugusi....

Ne mogu znat kakav im je duševni mir ali brate ni tvoga poželio nebi.

Pajdo njihova imovina je bio njihov san tako da nema tu nemira jedino oduzimanje nezakonito stečene imovine unio bi nemir

Jesu li velike te ugroze sta kaze Čovič Bevanda Milićević I ostali sisavci budzeta. Ugrozenost nije šala

Alba, Komunalno, prevara. To je Nevenko.

niko nama nije kriv sa strane, sami smo sebi krivi, podili se ljudi na poslušne i nebitne, niko ni skim nemože, hvo je podilio narod, oni koji nemaju ništa biže vani, oni uhljebi se snašli, to je to brate moj, hrvatska pomozi im jer si im već pomogla...

Vlada RH se ne bavi osnovnim problemom Hrvata FBH. A to je uspostava dogovorene konfederacije u Washingtonu između RH i FBH i traženjem od Visokog predstavnika da poništi sve nasilne izmjene Washingtonskog i Daytonskog sporazuma na štetu nas Hrvata FBH. Pod 1. povrat otetog pariteta u vladi FBH pa sve ostalo.

Komunalno, Vinarija, Platnaru, Duvanjska, pogodovanje mutnim likovima poput Native i Milana Lučića. Alba i smeće Nevenko dosta je više tvojih prevara.

Koruptivna Hrvatska ne može pomoći Hrvatima u BiH niti to želi od logističara iz Gruda do danas Zagreb regrutira samo krimose

Dokle god DORH ne podigne optužnice protiv ratnih profitera logističara iz Gruda Jelavića Medića Rupčića i ostalih kao i njihovih mentora iz Zagreba nema brige za Hrvate u BiH

Čudi me da iz Mosta i Domovinskog pokreta ne pokrenu taj slučaj u Saboru

Barbarić o gorućim problemima koji tište Hrvate u BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari