Čović odgovorio je li mu Izetbegović obećao treći entitet

ljubuski.info

Dragan Čović, lider HDZ-a, dao je intervju "Dnevnom avazu" u kojem je, između ostalog, odgovorio i na pitanje je li točno da mu je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, obećao treći entitet, kako je to nedavno izjavio Milorad Dodik, čelnik SNSD-a.

Nije nam novost da se hrvatskom narodu u BiH i njegovim predstavnicima neprestano pokušavaju imputirati tvrdnje, planovi, potezi i neistine. Svjesni smo i da je javni prostor zagađen deplasiranim teorijama zavjera i ugroženosti onih brojnijih. Istina je da Hrvati godinama, čak i desetljećima, pokušavaju naći optimalno rješenje za zaštitu hrvatskoga naroda, njegovih prava i identiteta u BiH. Istina, pokazalo se da to nije lak zadatak i da drugi rade sa suprotnim ciljem, ali uvjeren sam da BiH ima kapaciteta za političku zrelost. Mi, legitimni predstavnici Hrvata, zagovaramo poštivanje Ustava i zajamčenih prava konstitutivnih naroda. Inzistiramo na otvorenom dijalogu i konsenzusu legitimnih dužnosnika te euroatlantskom putu BiH. U tome ne vidim ništa sporno. Sporni su nepoštivanje potpisanih dogovora, agresivno kršenje prava konstitutivnog naroda, nelegitimni predstavnici... To je ono što nas koči i, što to prije shvatimo, bit će nam svima bolje u BiH, kazao je.

Komentirajući današnje stanje Daytonskog sporazuma Čović je kazao kako ovaj sporazum, koji nije predvidio brutalno kršenje prava jednog od tri konstitutivna naroda, trpi teške povrede koje svakodnevno destabiliziraju politički dijalog i napredak.
To su činjenice koje bi nas trebale ujediniti i potaknuti na zrelost diljem političkog spektra BiH. Vrijeme je da se bavimo pitanjima poput socioekonomskih iskoraka i puta ka EU i NATO-u, umjesto toga da se politički program određenih stranaka svede na otimanje ustavno zajamčenih prava Hrvata u BiH. Njihova politika mržnje nije održiva. S druge strane, politika koju vode legitimni predstavnici hrvatskoga naroda je politika europskih vrijednosti i standarda, opredijeljena za miran i prosperitetan suživot i zajednički napredak, istajnuo je.

Čović se nada kako će se uskoro konačno riješiti i pitanje izmjene Izbornog zakona, te a će Hrvati imati legitimne političke sudionike u svim razgovorima važnim za BiH i njenu budućnost.
U posljednje je vrijeme puno govora o izmjenama Izbornog zakona, što u političkim krugovima, što u javnosti. Jedno je sigurno, a to je pojačana posvećenost europskih i međunarodnih partnera pitanju potrebe izmjene Izbornog zakona. Sve je više onih koji shvaćaju važnost izmjena koje će zajamčiti legitimnost političkih predstavnika. Jer na taj način ćemo u značajnoj mjeri relaksirati politički dijalog i fokusirati se na svakodnevna pitanja naših žitelja i dugoročne strateške ciljeve BiH. Kako bismo uspjeli u svim potrebnim reformama, počevši od izmjena Izbornog zakona, nužan je politički dijalog. U ovom slučaju ključan između predstavnika hrvatskog i bošnjačkog naroda. Ovim putem ih pozivam na suradnju i dogovor te realizaciju potpisanih sporazuma na dobrobit BiH. Cilj nam je s političkim predstavnicima konstitutivnih naroda graditi i razvijati BiH. Možemo uspjeti i vjerujem u zajedničku budućnost, kazao je.

Na kraju se osvrnuo na razgovorre koje je imao ovih dana s Radončićem, Izetbegovićem, Dodikom kazavši kako se razgovaralo o temama poput NATO povjerenstva, koje je za hrvatske dužnosnike osobit prioritet, upravo zbog koordinacije pitanja za suradnju s NATO-om. Posebno su istaknuli lokalne izbore u Mostaru.

Avaz

Glas naroda

šta će draganu entitet kad je osta bez naroda-to bi bio uhljeb entitet

Kako bez naroda, njegov srpski narod ima entitet i ne može im nitko ništa.

nadaju se necemu sroskohrvaski presudeni zlocinci sad kad su sve izgubili mjesto velikije sroskohrvaskije drzava mogla bi ispas velika bosna sa nekim komsicem ili bogicevicem nek ste mi svi zivi i zdravi cuvajte se bioloskije korona

Baco,loču li ti krmenja?

gostu dva cu ubiti za bozic dodi na cvarke imam i pet tona vina

ma sta ova dva lo.p.o.a imaju davati jedan drugome ko im je to dozvolijo da oni djele nekakve izbore ili bilo sta drugo ko.m i t i

Dragane svaka ti cast..pregazili bi nas bosnjaci davno da se ne zalazes toliko za nas..osim sto si pametan zgodan i lijep nevjerojatno si sarmantan!

Svi adzeovci za njim ko i 92-e. Makarska je naša mi domoljubi je odbranišmo tada da pripada nama sada. Jel vas stid imalo?

dragane komunjaro stara. Tako se bori se za svoj Hrvatski narod kao što si se borijo za svoju nikad prežaljenu srboslaviju.

Tako je isto kao što bi nas srbi u republjik srbska pregazili da se dobročinitelj ćiriličar ne zalaže za nas

bravo dragane jabuko sa grane ti bi entitet da budeš faraon uhljebina
pola hrvata iz čistih hrvackih terena si istjero u minken koji je glavni grad rvata-to nijedan osvajač u povjesti nije napravio
svaka čas poručniče JNA i vođa uhljeb rvata-proračunski sisavaca

Šta mu on ima davat ili nedavat.

N a j b o lj i komentar

U njegovih 16 godina na čelu stožerne stranke svih hrvatića u BiH čak je 12godina bio predstavnik Hrvata Željko Komšić....njemu ovo i odgovara....dumaj o tzv izbornom zakonu..ugroženosti .entitetu trećem.... četvrtom ...petom.... I on je predstavnik hrvatića...lova kapa ...on je glavni capo ...bio je od 2014-2018 u predsjedništvu ..što tada nije zakon i entitet osigurao..jer ovo njemu paše...zna da bi letio kad bi hrvatići po savjesti glasali i da su sigurni da ih neće preglasti....

Kako vi volite pilu naopako okrećat.Neki dan ste pisali kako se skupa sa Dodigom osramotio a nebi ništa napisali kako je Inziko sve prokomentarisa.Čim nije voda na vaš mlin odma se iđe oštro,na prvu i bez veze.Šta god da je prija bio i činio on je ko političar daleko ispred sve opozicije.

Čović odgovorio je li mu Izetbegović obećao treći entitet
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari