Hoće li političari biti kažnjeni za nerad i neposluh?

ljubuski.info

Zaključci Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini su očekivani, ali reakcija pojedinih veleposlanika, a potom i visokog predstavnika, ukazuju na namjeru aktivnijeg djelovanja, odnosno kažnjavanja domaćih političara za nerad i neposluh.

Analitičari različito gledaju na takve namjere. Pojedini smatraju kako je potrebno kažnjavati odmah, a pojedini da je riječ o još jednom pucnju u prazno međunarodne zajednice.

Podrška daytonskom uređenju Bosne i Hercegovine, prioritetnim reformama, konkretnim koracima ka politici pomirenja uz zadržavanje instrumenata za provođenja Daytonskog sporazuma uključujući i visokog predstavnika do ispunjenja 5+2 uvjeta. Ništa neočekivano od veleposlanika PIK-a. Pojedini analitičari, ipak, uočavaju promjene u stavu međunarodne zajednice u posljednjih nekoliko mjeseci.

 

Prva je za Tanju Topić poruka pojedinih veleposlanika iz Europske unije da nema razgovora s negatorima zločina.
Isto tako sada smo dobili jednu novinu postavljanja vremenskog roka da se urade neke stvari i prvi put jasno izrečenu prijetnju a do sada je bila samo polje spekulacija o tome da će se pojedincima iz BiH zabraniti putovanje u zemlje članice EU, kazala je Tanja Topić, politička analitičarka.

Međunarodna zajednica nije ispunila cilj reintegriranja Bosne i Hercegovine, što je kao kreator Daytona dužna građanima, kaže sociolog Esad Bajtal. Vrijeme je, smatra, da krene drugim putem. Ili stvoriti novi okvir ili sa preporuka i savjeta preći na kažnjavanje.
Da bi bili uspješni u svom djelovanju, a za to ste plaćeni, to je institucija koja je plaćena i koju i mi plaćamo, morate imati sankcije za sve one koji se ne pridržavaju onoga čega su se dužni pridržavati i na šta ih upućujete na šta ih upozoravate i o čemu ih savjetujete, kazao je Bajtal.

Prijetnje sankcijama su novi pucanj u prazno, jer za to ne postoji politički ambijent, misli politikolog Vojislav Savić. Protivnik je nametanja rješenja izvana.

Istovremeno priznaje da su domaće političke elite sve udaljenije od dogovora.
Ako smo imali 15 godina nametanja i jednog Pedija Ešdauna i da sve to nije dalo rezlutat i da su narodi u BiH sve dalji i dalji i ako imamo situaciju da smo podijeljeniji nego 1996. Znači da to nije urodilo plodom i da nije dobar recept, objasnio je Savić.

Najbolji recept, smatra Savić, jeste da se okrenemo sami sebi. Prema Bajtalovom mišljenju, međutim, postoji nomenklatura koja deklarativno podržava Daytonski sporazum, a sve radi protiv njegovih načela. Pred njima se, kaže, povlače i oni koji slijede Dayton. Sudare se na točki prepucavanja, opravdavanja i zastrašivanja, a cijenu takvih odnosa plaćaju građani.

BHRT

Glas naroda

Nećee!

nema reda dok se ne bude odgovaralo za svoj nerad koji im je debelo plaćeno iz našeg džepa i dok ne budu odgovarali za svaku marku kako je utrošena jer to im je dužnost da narodu polažu račune znači mi smo gazde a oni naši radnici

Hoće li političari biti kažnjeni za nerad i neposluh?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari