NATO pojačava angažman u BiH

ljubuski.info

NATO će pojačati svoj angažman u Bosni i Hercegovini, a posebnu pažnju treba posvetiti suzbijanju destabilizacije, pogotovo hibridnim sredstvima i dezinformacijama, širom zapadnog Balkana, navodi se u dokumentu ove međunarodne organizacije.

Skupima međunarodnih stručnjaka, koju su predvodili diplomati Thomas de Maizire i Wess Mitchell, predala strateški dokument "NATO 2030" glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu.
U njemu se na nekoliko mjesta spominje i Bosna i Hercegovina. Naglašeno je kako bi NATO trebao nastojati pojačati angažman u Bosni i Hercegovini, a posebnu pažnju treba posvetiti suzbijanju destabilizacije, pogotovo hibridnim sredstvima i dezinformacijama, širom zapadnog Balkana.

Jedna od preporuka koju su uputili stručnjaci je da NATO-ovu politiku otvorenih vrata treba podržati i oživjeti kao jedan od ključnih faktora kako bi se partneri mogli modernizirati, integrirati i pripremiti za možebitno buduće članstvo.

NATO bi trebao proširiti svoju pomoć partnerima koji su izjavili kako žele pridruženje Savezu, kako bi pomogli u razvoju alata i reformi koji su potrebni za ispunjavanje kriterija za članstvo, radeći zajedno s političkim, vojnim, civilnim i administrativnim strukturama partnera. Također, NATO bi trebao ostati predan odluci donesenoj u Bukureštu iz 2008. godine u kojoj se navodi važnost podizanja pregovora o članstvu na višu razinu, navedeno je u dokumentu koji je u četvrtak predstavljen u Bruxellesu.

Povodom toga, neimenovani NATO dužnosnik je izjavio kako Alijansa ima "dugogodišnje obostrano korisno partnerstvo s Bosnom i Hercegovinom".
Posvećeni smo pružanju podrške Bosni i Hercegovini u provođenju reformi dugi niz godina, jer su saveznici posvećeni stabilnoj i sigurnoj BiH, ali i zapadnom Balkanu. Pozdravljamo našu kontinuiranu saradnju na reformi bh. oružanih snaga i struktura. Također pozdravljamo doprinos Bosne i Hercegovine našoj euroatlantskoj sigurnosti, uključujući misiju u Afganistanu, rečeno je iz NATO-a.

Osim članstva u EU, jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva BiH je pristupanje NATO savezu. Drugi korak pristupanja je učešće u Akcionom planu za članstvo (MAP), u kojem se trenutno BiH nalazi.
Projekt "NATO 2030" se nastavlja, a glavni tajnik će nastavit savjetovanje sa saveznicima i kontaktirati parlamentarce, civilno društvo, privatni sektor i mlade lidere. Nakon toga će pripremiti svoje prijedloge za savezničke vođe. Njegove preporuke će dati dodatne informacije u kojem smjeru vođe Sjeveroatlantskog saveza trebaju odlučivati kada se sastanu sljedeće godine", naveo je sugovornik iz NATO saveza.

Glas naroda

teško da nato bude gazda na balkanu i srbiju je raketirao a nije imao podršku od ujedinjeni naroda to je radio na svoju ruku i teško da srbija pogazi rezoluciju 1244 gdje tamo piše da je kosovo teritorij srbije i za koliko se vremena mogu stvari mjenjati za to je pritisak na srbiju da prizna kosovo napravili su veliko zlo ovde i razmišljaju o tome da stvore neku državu kakva je bila yuga i opet beograd da bude glavni

Da Bog da da Komitet za Nobelovu nagradu za mir raspravlja o nami a ne bilo koje vojne i druge sile.

NATO pojačava angažman u BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari