Odobrene izmjene 'korona zakona'

ljubuski.info

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom korona virusa, poznatijeg kao 'korona zakon', čiji je predlagač Klub zastupnika Socijaldemokratske partije BiH.

Cilj zakona je da ublažiti negativne ekonomske posljedice po gospodarstvo Federacije, imajući u vidu negativne ekonomske i socijalne posljedice koje će u sljedećem razdoblju nastati kao kontinuitet posljedica zdravstvene krize.

Predloženo je da poslovni subjekti imaju pravo na subvencioniranje doprinosa u skladu s ovim zakonom u iznosu 244,85 KM mjesečno po svakom zaposlenom počevši od obračuna i isplate bruto plaće za travanj 2020. godine i svaki sljedeći mjesec, uključujući i obračun i isplatu plaća zaključno sa 31. prosincom 2020. godine.

Subvencioniranje doprinosa za svakog zaposlenog vršilo bi se na način da se za mirovinsko-invalidsko osiguranje usmjerava 135,70 KM, za zdravstveno osiguranje 97,35 KM i za nezaposlenost 11,80 KM, ukoliko u mjesecu za koji se vrši obračun plaće imaju pad ostvarenog prometa 20 posto i više u odnosu na ostvareni promet u istom mjesecu 2019. godine.

U članku 10. predložena je izmjena na način da se prekida obračun zateznih kamata na zakašnjela plaćanja u dužničko-povjerilačkim odnosima u razdoblju od 1. ožujka do 31. prosinca 2020. godine za poslovne subjekte koji koriste subvencije.

Također, propisano je prekidanje prinudne naplata shodno odredbama propisa o unutarnjem platnom prometu i propisa o Poreznoj upravi do 31. prosinca 2020. godine za poslovne subjekte koji koriste subvencije.

Zakon je dopunjen člankom po kojem bi se, kao jednokratna pomoć dugotrajno nezaposlenim ranicima uredno prijavljenim na Zavodu za zapošljavanje, isplaćivala jednokratna novčana naknada od 200 KM ukoliko ne primaju naknadu za nezaposlenost po drugom osnovu.

Osim navedenog propisuje se pravo na subvencije za kamate na kredite u iznosu od 50 posto od bankarske kamate za društva i obrte do kraja 2021.godine.

Zakonom se propisuje obvezno zdravstveno osiguranje svim građanima Federacije do 1. siječnja 2021.godine.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari