Hrvati sve manje kupuju u BiH

ljubuski.info

Covid-19 možda ipak neće potpuno ugroziti blagdanske kupovine, iako zbog zabrinutosti kupci namjeravaju oprezno trošiti - u prosjeku sedam posto manje nego lani, a mijenjaju se i način i mjesto kupovine pa se rast očekuje samo u segmentu internetske potrošnje, dok će sve ostalo pasti, pokazalo je istraživanje Deloitta.

Ta je konzultantska tvrtka u srijedu objavila rezultate "Deloitteva ispitivanja blagdanskih navika potrošača u 2020.: Nove tradicije", koje je obuhvatilo 4.012 potrošača diljem svijeta, a provedeno je internetski od 9. do 25. rujna.

Unatoč poremećajima u ponašanju potrošača i velikom smanjenju maloprodajne potrošnje tijekom godine, covid-19 možda ipak neće potpuno ugroziti razdoblje blagdanske kupovine, iako se značajno mijenja način i mjesto kupovine potrošača, ističu iz Deloittea u priopćenju.

Ključ uspjeha trgovaca jest fleksibilnost i ponuda opcija koje odgovaraju promjenama u ponašanju kupaca i njihovim novonastalim potrebama - internetska kupovina je jedini segment koji očekuje rast, sve ostalo će zasigurno značajno pasti. One koji uspiju na internetskoj kupovini imaju još priliku barem donekle spasiti blagdansku sezonu, kaže rukovoditelj hrvatskog ureda Deloittea i partner u Odjelu za poslovno savjetovanje Zlatko Bazianec.

Po podacima iz istraživanja, većina je potrošača, njih 71 posto, u sličnoj ili boljoj financijskoj situaciji nego lani, a gotovo 29 posto ih je izjavilo da je financijska situacija njegova kućanstva gora nego protekle godine.
S obzirom na financijsku neizvjesnost, 38 posto potrošača izjavilo je kako namjerava smanjiti blagdansku potrošnju, što je posljednji put zabilježeno u razdoblju Velike recesije, ističu iz Deloittea.

Zamjećuju kako zabrinutost zbog pandemije i dalje utječe na prelazak potrošača s kupne u trgovini na beskontaktne opcije.

Tako više od polovinu potrošača (51 posto) brine kupnja u trgovini u blagdanskoj sezoni zbog pandemije pa se njih 49 posto neće vratiti svojim navikama iz razdoblja prije pandemije dok se ne pronađe cjepivo.

Potrošači koji su se uglavnom odlučili na internetsku kupnju kao najčešće razloge za to navode kako bi izbjegli gužve (65 posto), jer im je praktičnije kupovati iz svojeg doma (64 posto), zato što žele iskoristiti mogućnost besplatne poštarine ili dostave (60 posto).

Više od dvije trećine (69 posto) potrošača navelo je kako im je draže kupovati u trgovini bližoj domu nego u velikim trgovačkim centrima, a 64 posto će ih sredstava namijenjenih kupnji potrošiti na internetsku kupnju tijekom blagdana.

Prema istraživanju, kupci namjeravaju obaviti svoju blagdansku kupovinu u kraćem razdoblju - otprilike šest tjedana, što je tjedan i pol manje nego proteklih godina.

Najčešći pokloni za blagdane bit će darovne kartice (48 posto) i odjeća (43 posto), a više od 30 posto blagdanske potrošnje odnosit će se na predmete koji nisu darovi.
U ovo nesigurno doba, cijena, vrijednost i praktičnost najvažniji su čimbenici za kupce, koji su odlučili biti kreativni pri odabiru načina na koji će provesti blagdane s obitelji, prijateljima i kućnim ljubimcima, bez obzira na okolnosti, ističe Bazianec.

Napominje kako će predstojeće blagdansko razdoblje sa sobom donijeti izazove čak i za najbolje lance opskrbe i logistiku.
Veliki su izgledi da će trgovci koji uspješno odrade završne pripreme za ovu sezonu biti donekle zadovoljni i svojim blagdanskim poklonima, zaključuje.

Glas naroda

Hdz treba izvesti tenkove, kanadere, helikoptere, avione, vojsku, policiju da uhvate virus zvan Korona.

jedino što će uhvatiti je ovo malo para što je ostalo i prebaciti na strane banke isto kao što su devedesetih hvatali vreće s novcem dok su mladost slali da ratuju za njih

jadni hrvati nemaju zasto kupovati i sto imaju u merkel zaradili

Hrvatska dijaspora jedna medju najbogatijim u svijetu gdje je tu problem.

I bogati traže vikend akciju krila i smrznuta mesa iz Brazila od 1996 god malo usćunutog

Vidio sam osobno u Travniku u velikoj mesnoj prerađivackoj tvornici u komori na -20 C su imali govedinu iz Brazila,tada mi je radnik potvrdio da je u Plocama,u luci,meso deklarirano kao neispravno, i trebalo je bit unisteno!
Mjesaju to meso sa svjezim u malim postotcima,u komori je bilo oko 2 slepera toga,bilo je jos komora tamo nisam ulazio..

Hrvati sve manje kupuju u BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari