BiH dosegla demografsko dno

ljubuski.info

U redovitom godišnjem biltenu Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine koji je objavljen prije 10-ak dana, a koji se tiče 2019. godine, krije se porazan podatak koji daje pečat na demografske strahove - BiH je prvi put registrirala 10.000 umrlih više nego živorođenih.

Dakle, cijeli jedan manji grad u Bosni i Hercegovini nestao je tijekom 2019. godine samo računajući tzv. prirodno kretanje - umiranje i rađanje.

Nikada prije, barem što se tiče razdoblja nakon 1995. godine, razlika između živorođenih i umrlih nije prešla enormnih 10.000 osoba.

Podaci dalje pokazuju kako je 2019. godine zabilježen najniži koeficijent prirodnog priraštaja u poslijeratnoj povjesti i on iznosi minus 3, piše Klix.ba.

Drugim riječima, na svakih 1.000 stanovnika se rodi 8,1 stanovnik, a umre 11,1 stanovnik. Podsjetimo, prirodni priraštaj je bio pozitivan sve do 2008. godine kada je dostigao nulu, a već sljedeće godine je otišao u minus.

Također, pad prirodnog priraštaja je konstanta od 1995. godine, odnosno od početka vođenja statistike, s tim da smo 1996., 1997., 1998. i 1999. godine imali "baby boom" jer je u te četiri godine rođeno čak 180.000 beba.

Takav zbroj u ovom tempu rađanja žive djece ne možemo dostići ni za 6 godina, pod uvjetom da on ostane u trenutnoj godišnjoj vrijednosti.

A trenutna godišnja vrijednost iznosi 28.360 živorođene djece, dok je broj umrlih 2019. godine bio 38.829. Ujedno, broj živorođene djece nikada nije bio niži od 1995., dok broj umrlih nikada nije bio niži od 1995. godine.

Treba istaknuti da je velika razlika prouzročena najviše ekstremnim padom broja živorođenih.

Recimo, 1997. godine rođeno je 20.000 djece više nego 2019. Iste te godine umrlo je 11.000 osoba manje nego 2019.

bljesak.info

Glas naroda

Sve što tebi ne odgovara u komentarima brišeš.
Ali nema veze to je tvoj najveći domet.

ovi pomor naroda je doso sa demokracijom sad kad su poceli hodze okujisati na tv a fratri zvoniti jadan i kukavan narod stoce mu deca

Veća je demokracija u zemljama gdje je diktatura nego u balkanskim "demokracijama"
Ovi narodi nikad nisu znali vladati sobom,uvijek su birali vukove za čobane

Ako tebi netrebaju dica nemoj drugima određivati jeli ih trebaju imati ili ne.

mi smo došli do svake vrste dna, ali ovi što im je trenutno kobiva "dobro" to ne razumiju čim im je "dobro"...

Ma nek si se ti razuman mami rodio.

Eto ti ko razuman i mudar? Pokusavas rec da je dobro a zna se da je sve na rezervi, ako do sad nisi progledat ces na potomstvu...

Moj Bradvica,nisi nista bolji od partije protiv koje se "boris",evo izbrisi i ovaj komentar nema veze,istina ispliva kad tad

ovo nam je što naša partija nas se-sa pa mi nemamo kada tko je ovome kriv jel sarajevo beograd ili domaći bak

Nema ništa ljepše kad ti na svijet stigne živo i zdravo dijete, neprocjenjivo. Dao bi radno mjesto, plaću, auto, kuću, pa ako treba i organ samo da mi je u zagrljaju, neprocjenjivo. 15 godina čežnje, patnje, bačenih para vreća ali neudustajemo. Samo da se rodi častiti ću cijeli grad samo da podijeli svoju sreću sa svima.

promini sud, jeftinije ti je

On sud more ali sigurno neće prominit a ti bi glavu triba al isto sigurno nećeš.Sigurno si i ti nasta prominom suda.

Moremo se zahvalit HDZu.

BiH dosegla demografsko dno
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari