Prvi put da se arheološki istražuje Stari grad u Ljubuškom

ljubuski.info

Drugi ciljani posjet Starom gradu Ljubuškom, u narodu nekad uobičajeno - kuli hercega Stipana, u ovoj godini, samo je potvrdio ono što se dalo naslutiti tijekom ljetošnjeg posjeta kada su vršena arheološka istraživanja.

Za taj objekt kojem se točno ne zna ni vrijeme gradnje može se reći da je - tabula rasa. Podsjećamo, za arheoloških istraživanja koncem lipnja i početkom srpnja otkopana je manja zgrada, gdje je nitko nije očekivao. Popločane podnice naslutile su pravi "Stradun u malom". Voditeljica radova dr. sc. Nina Čuljak tom prilikom je primijetila
Zanimljivo, ovo je prekrasan spomenik, upečatljiv u ovom okruženju, a ovo je prvi put da se arheološki istražuje?!

Slično bi se moglo kazati i tijekom jeseni kada se obnavljaju istočni, stručno kazano perimentalni bedemi. Tražeći temelje zdanja radnici tvrtke Građevinar Fejzić iz Mostara, koja je izvođač radova, kopali su duboko ispod nanosa kako bi stigli do unutrašnje strane bedema. Uz put su na južnoj strani otkrili još jedan poprečni zid. Što će se ukazati kad se jednog dana sav taj žut nastao rušenjem golemih zidina i očito je prostorija unutar tvrđave, tek će se vidjeti. Zato i kažemo da je tvrđava hercega Stjepana u pravom smislu "tabula rasa".

Dakle, arheoloških istraživanja do 2020. godine nije nikada bilo. I obnove su bile rijetke i sporadične. U separatu "Stari hercegovački gradovi" autori - Hamdija Kreševljaković i Hamdija Kapidžić navode da su na tvrđavi "vršeni neki popravci 1767. i u tu svrhu dobavljeni su majstori iz Mostara. Sada 253 godine poslije ponovo su "dobavljeni" majstori iz Mostara. S obzirom da je separat objavljen u Godišnjaku "Naše starine" Zemaljskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirodnih rijetkosti N. R. BiH iz 1954. godine, zanimljiva je konstatacija autora o stanju zdanja: "Grad Ljubuški je znatno ruševan, najbolje se još drži ona kula čiji ostaci strše još do deset metara u visinu, a temeljni zidovi debeli su 2 - 3 metra". Kad je tako bilo prije 66 godina, onda se može zamisliti sadašnje još ruševnije zdanje, unatoč jednom malom zahvatu početkom milenija.

Za radove koji su u tijeku, sadašnja faza bi trebala biti završena do 1. prosinca, ove godine, Ljubušaci mogu zahvaliti Europskoj uniji iz čijih sredstava se financira projekt. Na ulazu u zdanje na ploči uz taj najvažniji dio, čitamo i ostale podatke. Provedbeni partneri su - JU Razvojna agencija ŽZH - Herag, Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma i Nacionalna turistička agencija Crne Gore. Projektant je Studio "Urbing" d. o. o. Sarajevo, dok nadzor vrši DM Projekt" d. o. o. Mostar. Izvođača smo već spomenuli, a naručitelj je grad Ljubuški.

Dušan Musa | Radio Čapljina

Glas naroda

Možete pronaći samo čepove i limenke pive

..i pokoji kondom.A možda će oni i to pripisati starom da je i to njegovo..

Odkud Hamdije prije 253 godine u Ljubuškom

Pročitaj bolje iz 1954 godine

duboka rupa a titina skela

jes vala mogu to iskoristit mladi kradeze udbaši i okačit sliku dobročinitelja na skelu i napisati parolu

Slika korisnika Krešo

Svakako hvale vrijedan arheološki zahvat meni dragih arheologa!
Opet me muči jedna bitna stvar, ako i ovi arheolozi opet propuste poslati na analizu neki organski nalaz biti ću razočaran kao i prije 15 godina.
Tada sam na kuli u djelu žbuke pronašao jednu kost, koju sam uredno pripremio za analizu i stupio u kontakt sa institutom Ruđer Bošković u Zagrebu.
Potrebna analiza C14 po datiranju radioaktivnog ugljika bi pokazala starost nalaza u odstupanju 10tak godina.
Tadašnji povjerenici iz općine nisu bili spremni odvojiti nekih pestotinjak maraka, i, ostali smo uskraćeni za jednu veliku istinu starosne gradnje središnjeg djela zidina.

Krešo

Pa mozes i sada uraditi analizu ali treba spomenuti općinu, opterećeni ste općinom

Vidiš Krešo,ti drvljem i kamenjem na drčajliju kad kopaju po jaman a ti sam uzimaš stvari sa nalazišta.Nije ti to za pofalit

Slika korisnika Krešo

Tisuću mojih nalaza se nalazi u muzeju na Humcu, naravno sve je uskladišteno i čeka neka bolja vremena. Uredno zapakirani, datum vrijeme i lokalitet!

Krešo

Ne sporim samo kažem da mlađariju ne triba gonjat i prozivat,možda bi i oni štogod pronašli i odnili na Umac.

Slika korisnika Krešo

Prije svega ta mlađarija nemaju nikakva znanja niti ih to zanima....

Uložio sam previše godina u stjecanje znanja iz ljubavi prema znanosti, to se ne mjeri nikakvom diplomom.
Znanost je za mene više od hobija, skupo košta ali nikad ne odustajem učiti, naravno, sam biram knjige i predavače.
Prije točno 20 godina, 17.11.2000g, pokrenuo sam sve moguće veze i vezice da se dočepam pozivnice za predavanje jednog svjetski poznatog znanstvenika, koji je imao cjelovečernje predavanje u Mimari u Zagrebu.
Počašćen sam pozivnicom, zaputio se u Zagreb, osluša predavanje, prenoćio u hotelu i vratio se kući.
Ne sjećam se koliko sam točno platio prenoćište ali još čuvam pozivnicu i jedan račun za kavu iz hotela od 36 kuna.
Opet ne stavljam svoje stečeno znanje ispred stručnih mladih arheologa koji trenutno rade na našim lokalitetima, podržavam ih jer je na njima velika odgovornost za naše kulturno blago.

Krešo

Sve poštujem,ali znaš principi su principi.Ne možemo ševinovce prozivat a mi isto radit.

Turistička ponuda Ljubuške općine je velika. Samo da prestane epidemija Covida-19.

Grada Ljubuškog***

E sad šta bi to značilo turistička ponuda je velika?
Ako mislite na lokalitete gdje bi se mogli turisti dovesti,da.
Ali pitanje je koliko su ti lokaliteti spremni za turiste, ako se izuzme Kravica, Muzej i donekle Gračine, sve drugo nije spremno, misli se da bih od toga bilo dobiti. Ali smišljeno i polako ako uključe struku možemo se nadati!

Naravno da je velika,nigdje ovoliko ovoliko korumpiranih šahtova

Mogu usput popravit titinu sliku iz 80ti.i napisat mi ti se kunemo šabane.

Jel ono vatreni Šumelj stavlja titinu sliku hahahaahaa

Ima ih još koliko se sićam slikavali su mrtvog titu na igralištu a šup radio metalnu konstrukciju.a danas su to sve velike hrvatine.zakleli su u mrtvog titu i u jugoslaviju i tetovirali jna na ruci

Znali iko slave li danas je svetac od partijaša.Ili se drže mira od korone.

Od turizma ti više nista nema, piši propalo.. Sve se ubuduće prati online

"Keko se kontrolišu stvari koje se nađu a mogu stat u đep"
Da ih "otuđivači" ne odnesu u Basnu

Valjda su ih oni i donili.

Ima li igdje slika Butorovice s titom da je objavi tko ima. Milane možda kod tebe negdje ima...

Ako ti bas treba didji do mene i pokazacu ti sve slike koje sam uradio.

Ima slika na netu naša Sloga protiv Tuđmanovog FK Partizan Beograd, 1-6, Alija za nas dao gol sa 60 metara....ni danas se nezna jeli pucao od straha ili mu je ,,prešla preko noge", uglavnom golčina!

Taman mogu ostavit ove sklele i postavit portret ćililičara s ćiriličnim potpisom

Odkud tebe kreso na zidinam. Koga si pitao jel nesto mozes uzeti. Pa ti si sve uzurpirao i vodu i kulu i gracine. Steta sto nisi nesto skole zavrsio.

Kreso je prodavac magle koji popuje ovdje po portalima i drzi govor struci, ohani malo!

Uzurpirate orostor godinama beduini jedni, najblaže

pitanje za kresu, imi smo zavrsili neke skole i culi za odredjivanju starosti po metodi radioaktivnog ugljika c14, nemoras se pravit pametan da sve znas.
nisam se nikad zanimao kako c14 funkcionira, nije se tražilo da moram znat.
pa je li ti vjeruješ da je ta metoda pouzdana?

Krešo ti se zaklinješ u pravdu i poštenje te pišešckako ovi iz HDZ._a kradu. Ja sad tebe pitam u čijo vodi ti uzgajaš ribu?čiji su to prostori i jeli plaćaš porez od prodate ribe?

Slika korisnika Krešo

Reci ti meni momče jesi li ti stvarno toliko ne upućen ili si neuk?
Oni što uzgajaju ovce, krave....je li oni nekome plaćaju porez?
Ne, već država njima daje poticaj za taj uzgoj, kako kod nas tako i svugdje.
Tako je i za perad, svinjogojstvo, i za ostalu domaću i poljoprivrednu proizvodnju.
Što se tiče uzgoja ribe ne vidim razloga da je nešto drugačije, malo nas je koji se time bave pa smo neznatni što se tiče proizvodnje po kilima, ali ćemo se ipak morat nekako udružit i tražit svoja prava.
Zaboravoh spomenut i pčelare, itekako ostvaruju svoja prava, koliko znam ne plaćaju nikakve poreze već povremeno dobivaju poticaj.

Krešo

Krešo drag si mi lik ali sto se raspravljaš s ovim adz dudalama

Ja bi tu zidinu izradija i ofarba i da bar izgleda na nešto.

Slika korisnika Krešo

"Pitanje za Kresu

Gost - 30. studenog 2020. 09:48:20"
##########

Eto što ti je klasična škola, samo ste morali znat da postoji metoda C14, onda barem poštujte one koji ozbiljno ulaze u tu i svaku drugu znanstvenu oblast.
Metodu datiranja C14 je osmislio jedan američki znanstvenik odmah nakon Drugog svjetskog rata, za to je dobio Nobelovu nagradu.
Uglavnom, ugljik C14 koji se zatekne u gornjem dijelu atmosvere izložen je udaru kosmičkog zračenja i jednog važnog elementa sunčeve svjetlosti pod nazivom "Sunčev vjetar". Element te svjetlosti ima masu i putuje brzinom 1000 kilometara u sekundi. Prilikom sudata sa ugljikom C14 on postaje radioaktivan i polako pada prema površini naše planete. Stalno pada po cijeloj zemlji poput nevidljivog snijega. Svi ga živi organizmi udišu i preko hrane unose u organizam. Dakako, za par dana se isti metabolizmom izlučuje a njegovo mjesto popunjava svježe stvoreni C14.
Kad jedan takav organizam umre, metabolizam prestaje a C14 ostaje zarobljen u organizmu.
Pošto je radioaktivan njegov se daljni poluraspad nastavlja, otkucava poput satnog mehanizma.
Poluraspad ugljika C14 traje 5700 godina, a kasnije usporava da bi se cijeli raspao i ugasio nakon 50 000 i nešto više godina.
Na institutu Ruđer Bošković u Zagrebu uspješno izdvajaju C14 iz pojedinih kostiju, i, po zatečenoj fazi poluraspada C14 precizno određuju starost kosti, - ako je kost stara 2000 godina preciznost je plus minus desetak godina.
Evo, ovo sam objasnio na vrlo jednostavan način da se može lako razumit bit datiranja po metodi C14.

Krešo

Prvi put da se arheološki istražuje Stari grad u Ljubuškom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari