Koliko građane BiH koštaju milijarde kojima se vlast zadužuje?

ljubuski.info

Bosna i Hercegovina redovno se zadužuje kod međunarodnih, ali i domaćih financijskih izvora, a logično pitanje koje se postavlja je cijena tog kapitala. Cijena zaduživanja uvijek odražava rizik, kaže ekonomski analitičar Damir Bećirović.

U principu, cijena zaduživanja svake zemlje se formira na osnovu njenog kreditnog rejtinga. Dobro je za našu zemlju da i u ovoj krizi imamo stabilan kreditni rejting (Moody's B3 i S&P B), što je svakako povoljno za naše daljnje zaduživanje i na međunarodnom i na domaćem tržištu, a koje je, čini se, neminovno, kaže on.

Mi živimo u vremenu jeftinog novca, dodaje, EU je na krizu odgovorila na način da će emitovati 980 milijardi eura duga, pri čemu su prinosi na obveznice negativni, pa čak i za države poput Italije, koje su i prije ove krize imale izražene financijske i strukturne probleme.
Mi ćemo se zaduživati tamo gdje najlakše možemo, uglavnom preko MMF-a i domaćeg tržišta kapitala. U ovom drugom slučaju možda u narednoj godini bude i problema, ukoliko kriza značajnije pogodi likvidnost bankarskog sektora kao ključnog kupca vladinih trezorskih zapisa i obveznica. Dakle nije danas problem u cijeni zaduživanja, veći je problem namjena tih sredstava, smatra on.

Cilj zaduživanja je kod nas popunjavanje proračunskih rupa, dodaje, a ne razvoj.
Mi nismo prezadužena država, pogotovo FBiH koja je u povoljnijoj situaciji u odnosu na RS, ali ako ćemo se već zaduživati, onda je bitno da sredstva usmjeravamo u razvoj infrastrukture koja može generirati ekonomski rast. Pod infrastrukturom ne mislim samo na puteve, mostove i komunikacije, nego i na institucionalnu infrastrukturu čiji razvoj zahtijeva korjenitu reformu u smislu efikasnosti, zaključio je Bećirović.

Cijena zaduživanja od 330 milijuna eura koje je na početku pandemije naša zemlja uzela kod MMF-a je poznata.
Grace razdoblje je 39 mjeseci, kamatna stopa je 1,05 posto. Tri i po godine nećemo vraćati ratu, vraćat ćemo samo kamatu. Onda u godinu i po moramo vratiti cijeli kredit, kazala je jednom prilikom Jelka Milićević, federalna ministrica financija.

Poznato je i kako Vijeće ministara BiH namjerava od MMF-a posuditi velikih 1,5 milijardu KM.

Glas naroda

šta to briga matupi narod koji je bira tu vlast ?!...

Dobili ste što ste tražili i unučad nam.

Lipo vam piše,samo ako oćete čitat,da BiH nije prezadužena a posebno nije federacija.Tako da to vaše naricanje ne pije vode.S druge strane BiH je tranziciski fenomen u kojoj bar 40%stanovništva živi sa proračuna a nije prizadužena i ne može se reći da je gora od većine tranziciskih zemalja.Šta mi još upada u oči da se RS može samostalno zaduživati na vanjskom tržištu i da BiH ne garantuje za to zaduživanje.

Koliko građane BiH koštaju milijarde kojima se vlast zadužuje?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari