Dan državnosti BiH i dalje se ne slavi u cijeloj državi

ljubuski.info

Današnji dan, 25. studenoga, obilježava se kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Prvo zasijedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) je održano 25. studenoga 1943. godine u Mrkonjić Gradu. Na tom zasijedanju je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene povjesne granice, a Bosna i Hercegovina je definirana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Na današnji dan, 25. studenoga 1943. godine, Bosna i Hercegovina je obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije.

Nekoliko dana nakon toga, spomenuta odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i usvojena na Prvom zasijedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije u Jajcu. BiH je, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb.

ZAVNOBiH je definirao da je Bosna i Hercegovina jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

Današnji se dan i dalje ne slavi službeno u cijeloj državi.

Glas naroda

Tiho srijeda je. Cijeli Ljubuški čeka tu tvoju frapantnu dokumentaciju...

Dobro, cudi me da ove godine niste objavili da je neradni dan zbog blagdana sv. Kate. Nemam nista protiv blagdana, dakako, ali slizbeno neradni dan po Ustavu je zbog Dana drzavnosti, a ne znam kako se to moze mijenjati na lokalnoj tazini.

Ko je i kad odredio da je na današnji dan dan državnosti?

nema se tu šta slavit kad državnosti nema dok god postoji republika ćirilička i dok se Hrvati i svi ostali ne vrate na svoja ognjišta a kako je počelo nećemo se ni ovdje zadržati

Dan Drzavnosti, se zove zato šta državne službe slave svoj neradni dan?!

Predlažem uvođenja i Dana Privatnosti, da i ovi šta u privatnika rade dobiju svoj praznik u godini!?

Hahaha dobra

evo brate prijedlog ako je datuma nestalo za neradne dane,ima slobodan datum na čovićev rođendan , pa na čavarin, plenkijev, čolakov td ,a ako neko ima isti dan odmah u zakon unijeti da se prenosi na sutra

Nama je dan državnosti RH a ne ova lakrdija od države.

Kad je tebi bolja RH-a zašto još uvijek živiš u BiH???

Rodijace sta ti pise na rodnom listu, gori u vrvu?Kako se zove ta drzava?
Republika Bosna i Hercegovina.
A ti gledaj priko polja prema Vrgorcu u susjednu nam drzavu Hrvatsku.

Kakva peglu BIH.Do prije 91 god.rodio su se u Yu a od 91 te tko je pamean dijete mu se rodilo u Hr.barem je imao neku korist od toga.

Rodijace u mene pise SFRJ.Sta cemo sad?

Pa eto rodio si se kao i svi do 91 god.u državi koje više nema niti u zemljopisnim kartama.A isto tako skoro svi Srbi u R.Srpskoj koji su rođeni od 91 god.će ti reći da su rodili u R.Srpskoj i nitko tu ne spominje državu Bih ..

Yuga majka radnika

Zar ono nasa "domovina" RH nije u ozujku ili travnju zatvorila potpuno granice kad je bilo najgore, tad smo skupa sa ostalima balkanskim drzavma bili tek jedna od "trecih zemalja" ! Nek se je nasa zastuonica Zeljana Zovko izjasnila da trece zemlje predstavljaju prijetnju za EU, ne racunajuci da je i BH medju njima. Trebate im samo kad im fali glasova za izglasat HDz i to vam malo zamazu oci nekakvim projektima

Pa po Bosni se više slavi ova 14sto i neka nego 1943.Svak slavi šta mu paše.Interesantno je da je danas i sv. Kata a nju jedino mi slavimo.Nek je mir a nek slavi šta ko oće.

ma šta se ima slavit,jad i bjeda

Dedo mi se rodija u kraljevini Jugoslavije, ćaća u NDH ja u BiH a dica u Herceg Bosni a unuci u njemačkoj.

Ja sam se rodijo u Zagrebu a Hercegovac sam pa se pitam sad šta sam ja.

Dotepenec vulgaris... eto ko biva si to.

Dan državnosti BiH i dalje se ne slavi u cijeloj državi
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Audio/Video

Posljednji komentari