BiH nazadovala u oblasti vladavine zakona

ljubuski.info

Vladavina prava je jedini sektor u BiH u kojem nije bilo napretka. Naprotiv, čak je zabilježen nazadak, izjavio je šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, koji je bio domaćin druge online javne debate o vladavini prava "Pravo na pravdu".

Stoga se, istaknuo je on, u toj oblasti mora žurno provesti tri aktivnosti.
To su izmjene zakona o VSTV BiH s naglaskom na provjeru integriteta nositelja pravosudnih funkcija. Potrebno je donijeti i Zakon o sukobu interesa, koji je u ladicama već dvije godine , te je potrebno ojačati zaštitu 'zviždača', onih koji prijavljuju slučajeve korupcije, precizirao je.

Sattler je podsjetio kako je navedena činjenica sadržaja i u Izvješću koje je Europska komisija objavila u listopadu kao i da rezultati anketa pokazuju da više od dvije trećine građana BiH nema povjerenja u sudstvo ni na jednoj razini. Na to je, dodao je Sattler, ukazao i protekle subote u Sarajevu Josep Borrell, potpredsjednik Europske komisije (EU) i visoki povjerenik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku. Šef Delegacije EU-a u BiH poručio je da EU ostaje opredijeljena pomoći BiH da postane funkcionalna zemlja i da unaprijedi situaciju u pogledu vladavine zakona, no to, kako je istaknuo, nalaže aktivnosti na strani BiH.

Također je podsjetio da je prije godinu dana u Parlamentu BiH održana debata o vladavini zakona, kada je objavljeno i izvješće neovisnog pravnog stručnjaka EU-a Reinharda Priebea, koji je pobrojao najvažnije nedostatke u pravosudnom sektoru. Od tada je, rekao je, nadalje, postignut izvjestan napredaka na općoj razuini po pitanju 14 ključnih prioriteta.
Predsjedništvo BiH je poduzelo mjere i počelo raditi na 14 ključnih prioriteta. Imamo Mostar, gdje će nakon 12 godina prvi put biti održani izbori, došlo je do određenog napretka u reformi javne uprave i, općenito, na putu evuopskih integracija, rekao je Sattler te poručio nositeljima javnih funkcija, članovima Vijeća ministara BiH i Predsjedništva BiH i drugim izabranim dužnosnicima da iskoriste sljedeće dvije godine da se uradi sve što se može, a naročito postigne napredak u vladavini zakona.

Margret Uebber, veleposlanica Njemačke u BiH, nadovezala se rekavši da svi u BiH traže vladavinu prava bez korupcije, a što nalaže i ekonomija jer nijedna zemlja neće ulagati tamo gdje vladavine zakona nema.
Treba pogledati gdje BiH stoji na indeksu poslovanja i vidjeti da je mnogo prostora za napredak. BiH je dobila opsežne smjernice koje treba razraditi i na kojima treba raditi, istakla je Uebberova te također pozvala ovdašnje političare da urade što je nužno kako bi se što prije uspostavilo vladavinu prava, što će značiti da su djelovali na 14 prioriteta i poveli zemlju ka EU.

I izvršni direktor BIRN-a BiH Denis Džidić ocijenio je kako je u proteklih 12 mjeseci pravosuđe napredovalo vrlo malo.
Postoji manjak transparentnosti, manjak odgovora i manjak odgovornosti u pravosuđu. Imenovanja se vrši netransparentno a pravosuđe se još više zatvara, naveo je Džidić te zaključio da u proteklih godinu dana u BiH nije napravljen nijedan sustavan korak da bi se unaprijedilo pravosudni sustav.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari