Produžen mandat vojnim snagama EUFOR-a u misiji održavanja mira u BiH

ljubuski.info

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) produžilo je mandat vojnim snagama EUFOR/ALTEA u Bosni i Hercegovini s ciljem održavanja mirne i stabilne situacije u zemlji.

Prilikom podnošenja izvješća Vijeću sigurnosti UN-a, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je izrazio zahvalnost za prisutnost snaga EUFOR-a u BiH te naglasio da je njihov ostanak i dalje nužaan. On je to kazao u kontekstu pojedinačnih želja političara za secesiju Republike Srpske iz BiH.

Vijeće sigurnosti UN-a je nakon Inzkovog izvješća potvrdilo produženje mandata snaga EUFOR-a u misiji u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Kine su također dali podršku misiji EUFOR/ALTEA u ulozi održavanja mira i stabilnosti u BiH, što je na kraju i usvojeno rezolucijom kojom se produžava mandat.
Situacija u Bosni i Hercegovini dugo je stabilna i mirna, što se redovito odražavalo u izvještajima misije EUFOR/ALTHEA, kao i u relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a. Misija EUFOR/ALTHEA ima mandat da podržava provedbu vojnih aspekata mirovnog sporazuma i osigurava poštivanje aneksa I-A i 2 Općeg okvirnog mirovnog sporazuma. Tijekom proteklih godina, kako bi odgovarala situaciji na terenu, misija EUFOR/ALTHEA je rekonfigurirana dok se primarni fokus misije preusmjerio s odvraćanja i aktivnosti u pružanju sigurnog okruženja na izgradnju kapaciteta i obuku, naveo je veleposlanik Sven Alkalaj, stalni predstavnik BiH pri UN-u.

U Rezoluciji se ističe, između ostalog, spremnost europskih snaga u ovoj fazi porovođenja Daytonskog sporazuma za nastavak izvršne vojne uloge u pružanju podrške vlastima Bosne i Hercegovine u održavanju trenutnog, sigurnog i mirnog okruženja.

Glas naroda

Najljepša vijest koja je odjeknula do sada znači oni su tu i nema novog Rata novih lažni invalidnina povlašteni mirovina i nezakoniti plata. Sad se pitam kako će nove generacije koje dolaze živit na ovim prostorima bez novog rata biti će propast ako nema vojni mirovina i nelegalno stečeni plata.

Kojeg mira?Nema tu mira dok je god narod u torovima a tri čobana vladaju

Prija je bio jedan tor i jedan coban,pa smo vidili kako je zavrsilo.Samo vi spajajte nespojivo a Njegos vam davno rece da nas u jednom loncu kuvaju ni corba nam se spojila nebi.

srpskohrvaski fasisti ce prije unistiti svoje drzave nego B I H

Vas je problem sto vi i svoje i tudje smatrate svojim.BiH nikad,sto se nas tice,nije bila upitna .Samo kakva BiH.Ova sto je sultanu sa Bosfora ostavljena u.amanet nije nasa.

ima i drugije bolan nisu samo srpskohrvaski fasisti u B I H

Ha, BiH država nije bila a nemože ni biti jer je kao tvorevina razbijena na najmanje 3-4 državice od kojih je Rrpublika srpska najveća

Istina da na prostoru Bih ima tri etnosa ai jedan je već pred brisanjen najiseljeniji je pred brisanjem a najmamji sa dvi praćke se tu ulazi za 30 godina gotovo je samo da znate.

Jel se plasis il nas plasis?

A što bi se plašio kad samo Ljubuški ima 129 pukovnika HVO-a

Onda plasis nas.Bas si zlocast.

Šta se pjenite čije je šta, zemlja je onoga na koga je upisana u katastru tako ide i sa nekretninama, a nije onih kojih ima više, tako da je BiH više od 70% kršćanska zemlja , malo je tisno muslimanima 1919 godine agrarnom reformom su izgubili zemlju koja je do tada bila 90% kod njih, dašta prave pritisak da se naši ljudi isele iz srednje Bosne

P.S.Muslimani većinom žive u gradovima Sarajevo,Zenica ,Tuzla..... fali im zemlje tisno,tisno

Najbrže je agrarna reforma riješena u Bosni i Hercegovini, uglavnom još 1921. godine. Svi seljaci dobili su zemlju besplatno: 113.000 kmetova dobilo je oko 546.000 ha, 55.000 beglučara (nenasljednih zakupaca) i 80.000 ostalih interesenata. Bivši vlasnici dobili su 65 milijuna dinara u gotovom i 65 milijuna u roku od godinu dana i još 130 milijuna u obveznicama, plus 25 milijuna za tzv. beglučke zemlje. Godine 1933. dodano je još 50 milijuna u obveznicama za pašnjake i šikare. Kako su mnogi bivši vlasnici-muslimani ubrzo potrošili odštetu i ostali bez prihoda, 1928. godine data im je mogućnost da dobiju drugu, državnu zemlju ukoliko je žele sami obrađivati.

Šta će vam prazna zemlja?

Kome?

Produžen mandat vojnim snagama EUFOR-a u misiji održavanja mira u BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari