Nastavak pada javnih prihoda i u sljedećoj godini

ljubuski.info

Dopremijerka Federacije Bosne i Hercegovine i ministrica finansija Jelka Milićević, nakon jučerašnjeg sastanka federalnih i županijskih dužnosnika posvećenog mjerama za suzbijanje posljedica pandemije, izjavila je kako su sve razine vlasti u FBiH trenutno u fazama izrade proračuna, svjesni kako su problemi identični i da je u ovoj godini registriran pad prihoda, što se očekuje i u sljedećoj.

Istovremeno se, po njenim riječima, očekuju povećanje potrošnje, odnosno zahtjevi određenih sektora, prvenstveno zdravstva, ali i privrednih subjekata u cilju očuvanja kapaciteta i radnih mjesta.

Za prvih deset mjeseci 2020. zabilježen je ukupni pad svih prihoda u Federaciji od 7,2 posto u odnosu na 2019. godinu, što je nominalno, 461 milijun, kazala je dopremijerka posjećajući kako je u prošloj godini na federalnoj razini zabilježen najveći rast prihoda otkad postoji Federacija BiH.

Trenutno, pad prihoda od neizravnih poreza je 15 posto, od poreza na dobit 5,2 posto, a 1,2 posto od poreza na dohodak, dok je pad doprinosa, zbirno, 0,8 posto.

Napominjući kako je navedeni ukupni pad od 15 posto bio planiran, dopremijerka dodaje kako će biti dobro ako se na tome i zadrži, budući da je nadoknađen, u međuvremenu, izvorima iz Međunarodnog monetarnog fonda od 400 milijuna KM, što je zajednički raspodijeljeno sa svim razinama u aktualnoj situaciji.

Zbog pada županijskih prihoda od neizravnih poreza od oko 195 milijuna, kantonima je iz federalnog proračuna transferirano 200 milijuna, a općinama nadoknađeno 30 milijuna KM zbog njihovog prihodovnog pada od 32 milijuna.
Federacija je i zakonima zaštitila prihode mirovinskog i zdravstvenog segmenta, kao i Fonda za zapošljavanje, napomenula je Milićević.

Danas smo htjeli poslati poruku - naša politika će biti ista i u 2021. godini; problemi su nam zajednički, zajedničke su nam odgovornosti, a ja bih rekla, i podijeljene nadležnosti. Svi u okviru svojih nadležnosti moramo definirati programe - zaključila je Milićević nakon jučerašnjeg sastanka.

Istakla je kako rast društvenog bruto proizvoda može biti isključivo rezultat javnih ulaganja te da se privatna ulaganja veoma sporo oporavljaju i da je pad privatne potrošnje razumljiv u aktuelnoj situaciji.
Trenutačno treba zaštititi javnu potrošnju i javne ulaganja, odnosno moramo naći izvore financiranja i pokrenuti te javne ulaganja, a sve preduvjete za to imamo - kazala je.

Iz tih razloga, dodala je, ponovno će u proračunu biti planirana restriktivna potrošnja u cilju očuvanja radnih mjesta i kapaciteta te minimuma potreba vezanih za obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i kulturu.

Milićević očekuje kako će uskoro biti kreiran program kojim će biti praćeno stanje u željenom ublažavanju ekonomskih posljedica.

Osim nje, kao i federalnog premijera Fadila Novalića, dopremijera Veska Drljače, ministra energije rudarstva i industrije Nermina Džindića, sudionici jučerašnjeg sastanka su bili pomoćnik ministra zdravstva Goran Čerkez te premijeri devet županija i predstavnik Zapadnohercegovačke županije.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari