Epidemiološka situacija izvan kontrole?

ljubuski.info

Federalni stožer Civilne zaštite nije proglasio stanje prirodne nesreće. Stanje se, međutim, svakodnevno pogoršava. Sve veći broj ljudi ima tešku kliničku sliku, a redovi ispred covid ambulanti su sve duži.

Samo je Zapadnohercegovačka županija proglasila stanje nesreće, ostali su rekli da je situacija pod kontrolom i oni ne smatraju kako treba poduzimati dodatne mjere, kazala je Jelka Milićević, zapovjednica Federalnog stožera civilne zaštite.

Ovako su odluku o neproglašavanju stanja prirodne nesreće u Federaciji BiH pojasnili u Federalnom stožeru Civilne zaštite. No, šta je realna slika na terenu?

Iako je, bar prema riječima zapovjednice stožera Civilne zaštite, iz većine županija stigla poruka kako je stanje pod kontrolom, brojke pokazuju suprotno. Svakodnevno se prijavljuje veliki broj oboljelih i umrlih. Iz Federalnog ministarstva zdravlja kažu kako je epidemiološka situacija u Federaciji izrazito zabrinjavajuća.

Zlatan Peršić, glasnogovornik Federalnog zavoda za javno zdravstvo kazao je:
Trenutno sedmodnevna incidenca na 100 tisuću stanovnika iznosi vise od 290 zaraženih. Kao što znate, i drugi indikatori su u porastu. Kako smo imali to ubrzano širenje virusa tako se povećava broj hospitaliziranih. Nažalost broj preminulih u zadnja 24 sata imamo 770 novih potvrđenih slučajeva na području Federacije. A Zavodu za javno zdravstvo prijavljeno je 31 novi smrtni ishod. Tako da je sa današnjim danom ukupan broj smrtnih ishoda 1.096.

Samo u Srednjobosanskoj županiji bilježi se ogroman broj oboljelih. Iz uprave bolnice u Novoj Biloj kažu kako situacija nije dobra, te da se kontinuirano povećava broj pacijenata s teškom kliničkom slikom.
Na području naše županije, trenutno ima u bolnici smješteno 140 pacijenata. Dakle u svim bolnicama naše županije. Najveći broj jeste u bolnici za plućne bolesti Travnik. Ovdje kod nas, a mi smo predodređeni našim taborima za najteže slučajeve, imamo osam pacijenata u jedinici intenzivnog liječenja i oni su na respiratoru i imamo 14 srednje teških slučajeva koji su u jedinici poluintenzivne njege i oni su na potpori kisika, kazao je Velimir Valjan, ravnatelj bolnice u Novoj Biloj.

Situacija nije bolja ni u Zapadnohercegovačkoj županiji. Iz županijske Uprave civilne zaštite rekli su kako epidemiološka situacija nije zadovoljavajuća, te da je federalni stožer Civilne zaštite trebalo proglasiti stanje prirodne nesreće.

Drago Martinović, ravnatelj Uprave civilne zaštite i šef kriznog stožera ZHŽ kazao je:
Na današnjim danom imamo 615 oboljelih od koronavirusa. To je veliki broj naravno za našu županiju malu od 94 tisuće stanovnika. Ali evo, mi sa našim mjerama koje imamo i koje pokušavamo da se provedu u najboljem obimu koji možemo. Mislim da je evo, situacija kakva jeste.

Da je Kanton Sarajevo najpogođeniji, pokazuju podaci da je samo u proteklih 48 sati, od 1024 testirana uzorka pozitivno 847. Vlada ovog kantona ranije je donijela odluku o mobilizaciji svih kadrova javnozdravstvenih ustanova, a Krizni stožer za sada raspoređuje taj kadar u stacionar.
Samo ću reći da je to kapacitet do 100 mjesta, koji se nalazi u gradu, na jednoj dobroj lokaciji, vrlo blizu obje bolnice i da će on ovih dana biti potpuno osposobljen u smislu opreme, kazao je Kemal Beganović, član Kriznog stožera Kantona Sarajevo

Nadležni iz svih županija suglasni su da je situacija vrlo ozbiljna. Međutim, kao i do sada, u borbi protiv pandemije koronavirusa najvažnija je pojedinačna odgovornost svakog građanina - poštovanje mjera i preporuka nadležnih institucija.

BHRT

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari