Sedam godina od paljevine Duhanske stanice

ljubuski.info

Prije sedam godina, 14. studenog 2013. godine je, nešto iza 21 sat, naglo buknuo požar unutar objekta Duhanske stanice u Ljubuškom.

Požar je buknuo iznenada, velikom jačinom, cijelom dužinom objekta tako da su promatrači, a i policijski službenici, odbacivali mogućnost nezgode ili samozapaljenja. U prvih 20-ak minuta požara su se mogle čuti glasne eksplozije a cigle s objekta su letjele i do 50-ak metara u daljinu.

Ovo je bio posljednji u nizu požara i aktivnosti koji su dokrajčili devastaciju ovog vrijednog povijesnog kompleksa u središtu Ljubuškog.

Sedam dugih godina nakon, jedna osoba je na suđenju priznala ovu posljednju paljevinu, četiri paljevine su nerazjašnjene, jedna osoba je uvjetno osuđena za otuđivanje greda... i to je to.

Ljubuška javnost zna kako su se pod tim istim gredama, proteklih godina častili visoki gosti, iako tu časti baš i nema.

Duhanska stanica u Ljubuškom najstarija u BiH, otvorena 1880. godine i u njoj su otkupljeni nebrojeni vagoni duhana.

Prije tri godine mlada ljubuška arhitektica Kata Gašpar je u svom diplomskom radu "Transformacija Duhanske stanice u Ljubuškom" osmislila revitalizaciju ovog prostora od nemjerljive vrijednosti za Ljubuški.
Moja osnovna ideja bila je prostor otvoriti za javnost i prenamijeniti ga u kulturno obrazovni centar, ali sam onda analizom dimenzija, došla do zaključka da ima dovoljno prostora i za upravno-poslovne sadržaje, koji bi financirali kulturno-obrazovni dio. Uvidjela sam da je u urbanističkom pogledu puno lošije riješena istočna polovica Duhanske, manje kulturno-povijesne vrijednosti, pa sam rad bazirala na taj dio, istakla je tada mlada arhitektica.

Tako je mlada arhitektica osmislila brojne javne sadržaje koji bi oživjeli i svrsi priveli ovaj prostor u središtu grada - gradska kavana, gastronomska suvenirnica, turističko-informativni prostor, upravna tijela općine i županije s novom gradskom vijećnicom, pa izložbeni i prostor za degustacije vina i duhana, restoran i wellness centar, dvoranu za probe KUD-ova s popratnim sadržajima, glazbenu školu, gradsku knjižnicu, dvoranu za koncerte, radionice i učionice za obrazovanje odraslih, pa prostori za montažu i režiju filmova i audio materijala, gradski muzej, izložbeni prostor i galerija.

Dok se redovito pale gajevi i grabovi kako bi se oteo prostor od prirode, od svih mogućih sadržaja, u središtu Ljubuškog je i dalje samo zgarište - ruglo grada.

Glas naroda

ovo su uspjesi HDZa i barbarića
zapali pa prodaj a provizija uhljebim i partiji zna se HDZ

Sedam godina od paljevine Duhanske stanice
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari