Sindikat HT-a Mostar o lažima i plaćama

ljubuski.info

Pokušaj Uprave da visinom prosječne plaće u HT Mostar umanji opravdanost naših zahtjeva prema Vladi F BiH za zaključenje GKU-a su jasan pokazatelj suradnje Uprave HT i Ureda Premijera Vlade F BiH", navodi se u priopćenju za javnost Sindikata Hrvatskih telekomunikacija.

Kako se navodi, u pojedinim se medijima na neprimjeren i negativan način prikazuju radnici HT Mostar kao i njihova nastojanja da se izbore za svoja prava.

Štrajk u HT Mostar se vodi zbog zahtjeva za povećanjima plaća već zato što Vlada F BiH odbija zaključenje Granskog kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija. Isti je postojao uz manje prekide posljednjih skoro 15 godina i njime se uređuju prava radnika u HT Mostar i BH Telecomu. Kako je granski kolektivni ugovor isticao 9.7.2020 godine, uvažavajući okolnosti pandemije i nemogućnosti vođenja punih pregovora, Sindikati su predložili da se isti produlji za 12 mjeseci bez bilo kakvih zahtjeva za uvećanjima prava ili primanja radnika. Tada kao i sada smatramo da je naš zahtjev bio opravdan i pošten i da nije bilo valjanih razloga za odbijanje našeg prijedloga, navodi se u priopćenju i dodaje da, kako je Vlada F BiH produljila ili zaključila nove granske kolektivne ugovore s ostalim javnim poduzećima, traže samo primjenu istih kriterija i za radnike HT Mostar i BH Telecoma.

Ističu kako je Sindikat HT na svakom sastanku s Upravom/predsjednikom Uprave HT, resornim ministrom ili predstavnicima Vlade/ureda Premijera F BiH, isticao da ne odbija pregovore za kolektivni ugovor kod poslodavca ali da traži da se prije toga zaključi Granski kolektivni ugovor kao što je to učinjeno u drugim javnim poduzećima i da će nakon toga odmah sjesti i razgovarati sa Upravom HT Mostar o kućnom KU-u.
Za ove naše tvrdnje imamo i svjedoke koji mogu potvrditi istinitost naših navoda tako da nam nije jasno zašto Uprava HT Mostar iznosi neistine po ovom pitanju. Također, čista je laž tvrdnja Uprave HT da su nam ponudili kolektivni ugovor na potpisivanje a mi smo ga odbili. Stav Sindikata i iskazana spremnost za razgovore sa Upravom HT i dalje ostaje nepromijenjena. Istina je da je prema podacima koje nam je dostavila Uprava HT Mostar prosječna plaća u HT Mostar cca 1.700 KM. Ali je istina i da je plaća u HT Mostar, u mandatu ove Uprave, nije povećavala već štoviše samo smanjivala. Sindikat traži od Uprave HT već skoro 2 godine da nama ali i radnicima HT-a objasni kako je moguće da se plaće radnicima ne povećavaju a da istovremeno prosječna plaća raste. Odgovor na ovaj upit još uvijek čekamo te ovom prilikom pozivamo Upravu HT da nam ga dostavi. Nije na odmet napomenuti da oko 200 radnika HT prima plaću manju od prosjeka F BiH, a oko 900 radnika ima plaću manju od prosječne plaće u kompaniji, navodi s eu priopćenju.

Dodaje se kako je krajnje licemjerno tvrditi da je štrajk posebno problematičan u vrijeme pamdemije a istovremeno 5 mjeseci izbjegavati izravne razgovore sa sindikatima i odbijati naša predložena rješenja te na taj način dovoditi radnike u neizvjesnost.

Radnici HT su iznijeli teret pandemije na svojim leđima a ovo im je zahvalnica od Uprave HT Mostar. Predsjednik Uprave se poziva i na skore lokalne izbore i dovodi ih u vezu sa štrajkom. Slično se i Premijer Novalić u obraćanju radnicima BH Telecoma pozivao na izbore i optužio Sindikat BH Telecoma da daje podršku oporbi. Vrlo nam je znakovito što ove dvije adrese koriste iste argumente kako bi u lošem svjetlu prikazali radnike i sindikat. Podsjećamo g. Primorca da su Sindikati još 2.6.2020 godine poslali zahtjev za pregovore oko produljenja GKU-a i da je bilo volje sa njihove strane kolektivni se mogao zaključiti u roku od 15 dana. Sindikat nije politička stranka i ne bavi se izborima. Ne zanima nas stranačka pripadnost naših članova i nikada nismo na bilo koji način vršili utjecaj na njih po pitanju političkog izbora niti ćemo to činiti u budućnosti, naveo je Sindikat Hrvatskih telekomunikacija.

Dodali su kako upravo iz navedenih razloga njihovi članovi očekuju da Sindikat štiti njihova prava, bez obzira na izborne procese.
Stoga nemojte očekivati od nas da zbog izbora odustanemo od borbe za prava radnika. Ako je predsjedniku Uprave blizina lokalnih izbora bitna, a mi ne ga osuđujemo zbog toga jer nam to nije sporno, pozivamo ga da svojim kolegama ali i javnosti odgovori na pitanje zašto pet mjeseci opstruira zaključenje Granskog kolektivnog ugovora i zašto nije na vrijeme dao suglasnost za njegovo zaključenje, navedeno je.

Glas naroda

Izračun plaća u javnim poduzećima nije realan, menadžmentu i upravi nabildane plaće tri puta veće od radnika kad sračunaš prosjek , isto ko prosječna u federaciji 945 a blagajnica 400.

Prema kapitalizmu, visu placu imaju menadjeri bez kojih bi se vrlo lako moglo. Znate pricu o jednom malom mravu?

kolike god da su im place ako im nisu dovoljne neka idu u realni sektor pa da vide koliko se radi i koliko se dobije,ova država ionako nepoštuje ništa,samo politicari prosperiraju njima netreba kolektivni ugovor kad jednom uzjašu nedaju se skinuti

Kad će štrajk u Elektroprivredi? Ha, ha. Vi štrajkate jer imate kome. Kome ćemo štrajkat svi mi koji bez ugovora radimo za plaću od 600 do 800 maraka.

pa da oni vama daju plate nebi imali oni za razni poklona i treba vodju i stranku gotivit a tražili ste posao a još bi i platu vidi aaa e ne može sve

Ne dajte da vas iskoristavaju, dajte otkaz !

hahaha dobra dooobra

Sindikat HT-a Mostar o lažima i plaćama
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari