Istražitelji FUP-a spriječili otmicu djeteta hrvatskog milijunaša u Čitluku

ljubuski.info

Otkriveni su detalji uhićenja Josipa Menala (42) , bivšeg hrvatskog specijalca koji je za otkup tražio 250.000 eura, od majke djeteta I.Š.

Kriminalna organizacija Josipa Menala (42) koji je državljanin Hrvatske i Njemačke, glasila je za jednu od najopasnijih na Balkanu. Oni nisu prezali od najbrutalnijih pljački, a po uzoru na zloglasni zemunski klan bavili su se i otmicama.

Složena akcija

Brojne policijske agencije u regiji bile su im na tragu, ali u svibnju prošle godine elitna ekipa istražitelja Federalne uprave policije u jako učinkovitoj i čistoj akciji su ga uhitili na području Čitluka. Radi se o jako složenoj policijskoj operaciji kodnog naziva Krupa koja je imala međunarodni karakter, a čiji detalji su do nedavno bili nepoznati.

Menalo je inače bivši pripadnik specijalne postrojbe hrvatskog MUP-a, te su mu policijske metode bile itekako poznate, ali to nije dalo zavarati istražitelje FUP-a koji su duže vremena pripremali akciju u strogoj tajnosti. Brinuli su se o svakom pojedinačnom detalju, a u tome su im pomagali i istražitelji Obavještajno - sigurnosne agencije BiH s kojima su skupa radili na slučaju, a određene informacije dobili su i od MUP-a Hrvatske.

Naime, Menalova skupina danima je pratila obitelj jednog hrvatskog biznismena, a meta je bilo njegovo dijete. Cilj je bila otmica djeteta, a za otkup su tražili 250.000 eura. Članovi kriminalne skupine pronašli su broj telefona I.Š., supruge hrvatskog milijunaša te su joj počeli prijetiti, da će likvidirati i nju i dijete ukoliko im novac ne bude isplaćen. Prijetnje su se intenzivirala osam dana prije Menalogovog uhićenja, koje se dogodilo 25. svibnja prošle godine, otkrio izvor blizak istrazi. Nesretna žena je čak dolazila i u Posušje da preda novac, ali do primopredaje nije došlo.

Dvije tjeralice

On je u to doba bio na tjeralici koje su za njim raspisale Hrvatska i Njemačka zbog raznih kaznenih djela. U pokušaju otmice prema do sada dostupnim podacima pomagala mu je ženska osoba J. M. (52).

Nakon što su se iskusni istražitelji uvjerili kako imaju dovoljno dokaza i indicija za osnov sumnje organizirana je jako sinkronizirana akcija uhićenja Menala. On je lišen slobode munjevito za par minuta, a objavljen je i snimau akcije istražitelja i specijalaca FUP-a.

Istovremeno su izvršeni pretresi i na dvije lokacije odakle su izuzeti dokazi.

Kako se neslužbeno doznaje, predmet je tako kvalitetno zadokumentirani potkrijepljen materijalnim dokazima da je tužiteljstvu bilo lako dokazati osnovanu sumnju, a osumnjičeni se nalaze u pritvoru.

Izvadak iz kriminalnog dosjea

Josip Menalo bio je dio organizirane zločinačke skupine koja je tijekom 2014. i 2015. godine u Njemačkoj krijumčarila narkotike i opljačkala stariji bračni par od kojeg su oteli 100.000 eura.

Razbojnici su u luksuznu vilu bračnog para upali 7. ožujka 2014. godine te ih vezali, pretukli i zaprijetili da će im zapaliti luksuzni Lamborgini ako im ne predaju novac i nakit. Njemačke vlasti su ovu skupinu sumnjičile za krijumčarenje deset kilograma speeda, a tijekom istrage o krijumčarenju narkotika otkrivena je i pljačka.

D.A.

Glas naroda

Poznavao sam ga još dok je bio u Zagrebu u policijskoj školi dok još nije otišao u specijalce, izuzetno fizički spreman i lukav, pozitivne ljudske vrline nije imao i uspio je ući u tako visok nivo policije, sramota za sustav...

Hebeš ovog jazavca, totalno nebitan lik i žali Bože što zrak udiše...nego, šta nam je sa malom Lanicom, evo prođoše tri Bajrama a niko ništa.

A di ti je Maka Radic

U grobu

Milijunaš iz Čitluka ha, možeš mislit kako ih je zaradio

Uhićen 25 svibnja prošle godine ?

Istražitelji FUP-a spriječili otmicu djeteta hrvatskog milijunaša u Čitluku
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari