Proizvodnja u čapljinskoj "Lasti" već u veljači ili ožujku

ljubuski.info

Dok ekonomska slika u Bosni i Hercegovini postaje sve teža i sumornija, na jugu naše zemlje privode se kraju radovi na rekonstrukciji tvornice keksa i vafla "Lasta" Čapljina za čije se proizvode već osigurava i izvoz na velika europska tržišta.

Veliki dio rekonstrukcijskih radova na hercegovačkoj tvornici je završen i građevina već poprima karakteristike modernog objekta.

Voditelj gradilišta Josip Čutura kaže da se radovi izvode planiranom dinamikom.
Obnovljen je krov, fasada na silosu i na objektu, te su postavljeni zlatni paneli. Istovremeno se postavljao stiropor fasada na ostale dijelove objekta, te se gradila rampa za gotov proizvod. Ali nam je glavni zadatak prije jesenjih kiša bio riješiti odvodnju objekta jer ako nam u ono što napravimo dospije voda, ponovno ćemo se vratiti na početak. Tako da je to već gotovo, sva odvodnja oborinska je riješena i zadovoljni smo urađenim poslom, objašnjava Čutura.

Ističe kako ima još dosta radova na rekonstrukciji tvornice koja se obnavlja iz temelja, ali po njegovim riječima, građevinski radovi će biti gotovi do kraja godine, kako je i planirano.
Nama je prije zimskog vremena bilo važno samo da uđemo u objekat, jer bez obzira na vremenske prilike mi možemo nastaviti s radovima, tako da smo tome vrlo blizu, kaže Čutura.

Kaže kako se paralelno radilo više poslova na rekonstrukciji tvornice i da je na gradilištu po nekoliki radnih ekipa od samog početka, pa se tako već u nekim dijelovima tvornice izvode i unutarnji radovi, među kojima je trenutno definiranje uredskih prostorija.
Važno je za sada da je samo područje proizvodnje u objektu završeno i što se tiče krova i fasade. Ostalo je samo da se izradi industrijski pod i strojevi mogu ući u taj dio, a onda ostaju elektroinstalacije i vodne instalacije, a to se može naknadno raditi jer sve ide po stropu, pojasno je Čutura.

Stanjem na gradilištu zadovoljan je i Petar Ćorluka, vlasnik grudske "Violete" koji je kupio čapljinsku "Lastu" i odlučio je iz temelja promijeniti i modernizirati, te slasne delicije izvoziti na velika europska tržišta.
Za sada sve ide prema planu. Dogovorili smo svu tehnologiju i s instalacijom počinjemo u drugom ili trećem mjesecu. Tada počinjemo s probnom proizvodnjom. Sva tehnologija je dogovorena s najpoznatijim njemačkim proizvođačima i do sada je potvrđeno oko 10 milijuna eura samo za strojeve, kaže Ćorluka.

Pojašnjava kako nitko ne može predvidjeti kojom dinamikom će se uspostaviti proizvodnja, ali prema nekim parametrima, očekuje da polovicom naredne godine bude u punom jeku.

Tvrdi kako se delicije već uveliko i odavno spremaju, te nagovještava kako će uz poznate Lastine štrudle, desert štapiće i krem štapiće sa poboljšanom kvalitetom recepture i pakiranja, na tržište izaći s inovativnim proizvodima koji će biti iznenađenje svima.
Nastojat ćemo da bude nešto poboljšanih starih proizvoda, ali tu su i inovacije, novi proizvodi. S tim trebamo iznenaditi tržište, kaže Ćorluka.

Zbog toga se, kako pojašnjava, sve radi pažljivo i planski. Tako će, kada se instalira oprema, po uputama proizvođača opreme definirati i radna mjesta, te provoditi obuku radnika.

Ipak, o broju radnika je po njegovim riječima sada nezahvalno govoriti, jer iako je kapacitet veći nego što je bio ranije, tvorni caće biti opremljena najsuvremenijim strojevima koje će mnoge poslove raditi same.
Mi se već pripremamo za izvoz na veliko europsko tržište, koliko ćemo uspjeti, to ovisi od prodaje. Ne bismo se zalijetali s brojem radnika, jer ovisi hoće li se raditi u jednoj, dvije ili čak tri smjene. Kapacitet prijašnje Laste je bio blizu 10 tisuća tona, a mi ćemo raditi 15 tisuća tona, ali radit ćemo onoliko koliko možemo prodati, a ne koliko možemo proizvesti, tako da je tu veći kapacitet s manjim brojem ljudi, pojasnio je Ćorluka.

Dodaje kako mu je cilj da se tvrtka širi, raste, zapošljava i dijeli dobre plaće.

Glas naroda

svugdi niču tvornice osim u barbinoj poslovnoj zoni

a i ovi u lasti letit će ploske...

ovi u lasti su se preračunali tamo dolazi lidel mogu kupit prnje-prevareni su

Dobre place gospodine Ćorluka, s koliko radnih sati dnevno? Hoćete li osigurat sve radnike il će ih bit onih i na crno? Mogu li se zaposlit i oni koji nisu priko veze, kojima ne znate mater ćaću a radili bi pošteno?

Ćorluka u Grudama zapošljava 500 radnika čije su plaće redovne. Koliko u Ljubuškom zapošljavaju podobni profiteri koji su privatizirali naše firme ?

Daju Džajići uredno svaki mjesec Čoviću Bevandi Džakuli ... i to kakve cifre nema ih u EU

Gospodine moj sve si pogrešno napisa to je jedna od rjetkuh firma u kojoj nema tih gluposti koje navodiš!

Pusti provokatora.

Mene osobno više brine kašnjenje radova u odnosu na najavljivani,jer koliko se vidi nisu daleko odmakli a kad vidim ove molere i način na koji rade nebi reka da im se nešto žuri.

Proizvodnja u čapljinskoj "Lasti" već u veljači ili ožujku
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari