Veliki problem u Hercegovini manjak svijesti o kulturno-povijesnoj baštini

ljubuski.info

Okrugli stol "Kulturno-povijesna baština, problemi-izazovi-potencijali" održan je u srijedu u hotelu Park u Širokom Brijegu.

Stručnjaci iz raznih ustanova kulture koje se bave djelatnostima zaštite kulturno-povijesne baštine i njezine promocije, govorili su o izazovima s kojima se susreću u obavljanju svog posla te o mjerama u svrhu učinkovitijeg sustava upravljanja kulturno-povijesnom baštinom i njenom održivosti.

Ravnatelj Ureda za europske integracije Vlade Zapadnohercegovačke županije Ivan Jurilj, koji je na okruglom stolu bio u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade, kazao je kako je ovaj simpozij od iznimnog značaja za ZHŽ.

Značajan je posebno u kontekstu sustavnog rješavanja upravljanja kulturno-povijesnom baštinom. ZHŽ je bogata potencijalima i resursima u kulturno-povijesnoj baštini koji, na neki način, čine naš identitet, međutim još uvijek nemamo na kvalitetan i na pravi način uspostavljen sustav upravljanja kako bismo vrednovali ono što sada imamo, ali i zaštitili od propadanja i određene namjerne devastacije, istaknuo je Jurilj.

Kazao je kako je dobro što se ovaj simpozij organizira u vrijeme izrade strategije razvoja za razdoblje 2021.-2027. godine.

Prioritet je razvoj sustavnog upravljanja i tu razrađujemo konkretne mjere kako u navedenom sedmogodišnjem razdoblju pristupiti i u kontekstu institucionalnog i zakonodavnog rješavanja, ali i u kontekstu zaštite, ulaganja u infrastrukturu, vrednovanja kroz gospodarsku valorizaciju kulturno-povijesne baštine, njenu integraciju u turizam i naravno podizanje svijesti stanovništva da znaju prepoznati vrijednosti ove baštine kako bismo kroz mlade, na neki način, mogli utjecati na pravo korištenje i održivo upravljanje kulturno-povijesnom baštinom u budućnosti, kazao je Jurilj.

 

Voditelj Odjela za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnog vijeća (GV) Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Ivan Vukoja kazao je kako se kulturno-povijesna baština ne može pravilno zaštititi i valorizirati samo unutar jedne županije.

Upravo tome služe ovakvi skupovi i upravo to i je uloga našeg odjela, da bude širi okvir za suradnju ustanova, institucija i pojedinaca koji se bave zaštitom kulturno-povijesne baštine kako na horizontalnoj razini, odnosno suradnja između zavoda i županija, tako i na vertikalnoj razini, odnosno suradnja ustanova koje sam naveo s nadležnim ministarstvima na razini entiteta i države BiH. Mi pružamo okvir kako bi ta suradnja mogla prelaziti granice županija i kako bi osnovna svrha, a to je zaštita kulturno-povijesne baštine, bila u što većoj mjeri ispunjena, kazao je Vukoja.

Dodao je kako problema ima, ali ih se shvaća kao izazove kojima se treba baviti i koje treba riješiti na pozitivan način.

Uz to želimo ukazati na veliki potencijal koje kulturna baština sadrži na više različitih društvenih razina, od one koja se najčešće veže uz kulturno-povijesnu baštinu i njenu, recimo to tako, ekonomsku ili turističku primjenu, ali i do razvijanja svijesti o tome kako je kulturno-povijesna baština vrlo važan segment kulturnog, ali i političkog identiteta svakog naroda i prostora, istaknuo je Vukoja.

Pročelnik Odjela za arheologiju na sveučilištima u Zadru i Mostaru Ante Uglešić kazao je da postoji dovoljan broj stručnih ljudi koji bi mogli provesti plan, odnosno strategiju vezanu za oblast kulturno-povijesne baštine.

Mislim da imamo kadra i da to treba i dalje razvijati, ali i potaknuti društvenu zajednicu da više zapošljava navedeni kadar. Također bi u svakom značajnijem gradu, općini ovdje u Hercegovini trebalo otvoriti muzejsku zbirku jer to je dio baštine. S druge strane treba potaknuti arheološka istraživanja jer se to sve skupa može jako dobro uklopiti u turističke svrhe, jer je turizam ovdje budućnost svega, kazao je Uglešić.

Istaknuo je također kako veliki problem u Hercegovini predstavlja svijest o kulturno-povijesnoj baštini.

Često se dogodi da se neki pronalazak namjerno uništi i prije nego arheolozi dođu na mjesto i svakodnevno smo izloženi uništavanju te baštine u Hercegovini i to je najveći problem. Kod naroda praktički treba probuditi svijest da kulturno-povijesnu baštinu treba čuvati, istaknuo je Uglešić.

Okrugli stol održan je u organizaciji Odjela za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH i Vlade ZHŽ.

FENA | jabuka.tv

Glas naroda

Treba početi od škola već i unžim razredima
,Škole bi trebale djecu voditi na lokalitete i na terenu im pričati zanimljive priče i važnost za njihovu budućnost, to jest na se na tim spomenicima mogu razviti razne djelatnosti i unaprijediti život na ovim prostorima
Upozoritiako se jednom uništi zauvjek je uništilo
Moja slobodna procjena slabo su za to direktori škola zainteresirani, da jesu tražili bi da se djeca vode na ter lokalitete

kulturno povjesna bastina katulika u hercegovini je jadna i kukavna

Veliki problem u Hercegovini manjak svijesti o kulturno-povijesnoj baštini
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari