Ako se trend rasta broja zaraženih nastavi, upitno održavanje izbora u BiH?

ljubuski.info

Svakodnevni porast broja zaraženih osoba, kao i činjenica da transmisija virusa u nizu lokalnih zajednica u BiH pokazuje zabrinjavajuće trendove, postavlja se opravdano pitanje hoće li se i kako lokalni izbori uopće moći održati, a da se pritom poštuju sve mjere i zapovijedi.

Zapovijedi pojedinih županijskih kriznih stožera, koje su precizirale kako je u zatvorenom prostoru moguć boravak maksimalno 25 osoba, odnosno 30, svakako ostavljaju otvoreno pitanje hoće li iste uopće biti moguće poštivati na sam dan izbora. Poznato je kako se izbori provode najčešće u učionicama školskih objekata te da se očekuju gužve na hodnicima u kojima će u svakom slučaju u jednom trenutku biti više od 25, odnosno 30 osoba.

Posebna situacija

Kako bi se poštovale zapovijedi kriznih stožera, morat će postojati poseban mehanizam nadzora ulaska u sami objekt u kojemu se vrši glasovanje, a to sa sobom vuče i pitanje koliko će trebati vremena kako bi se svima onima koji žele ostvariti svoje pravo to i omogućilo. No, pojedine zapovijedi su i kako je na otvorenom dopušteno najviše 50, odnosno 60, u slučaju tako da je ponovno upitno kako organizirati okupljanje birača.

Član Središnjeg izbornog povjerenstva Vlado Rogić u petak na sjednici SIP-a postavio je pitanje zanimanja javnosti o mogućnosti provedbe izbornog procesa u epidemiološkoj situaciji koja je takva da je broj zaraženih prešao tisuću. Tijekom rasprave potvrđeno je kako su članovi SIP-a i predstavnici Glavnog središta za brojanje bili na sastanku u Ministarstvu zdravstva Sarajevske županije i Kriznom stožeru Sarajevske županije o temi organizacije izbornih aktivnosti. Tom su prilikom dobili dobre informacije po tom pitanju te je zaključak kako se može očekivati organizacija izbora, kao i Glavnog središta za brojanje unatoč mjerama koje se odnose na javna okupljanja, ali uz preporuke epidemiologa. Istodobno, i SIP je već ranije donio upute o načinu provedbe izbora, a u kojima se, između ostaloga, precizira kako je potrebno obilježiti prilaz biračkom mjestu, odnosno hodnik ispred ulaza na biračkom mjestu žutom samoljepljivom trakom u razmaku od 1,5 metara i po mogućnosti da se birači usmjeravaju da ulaze na jedna vrata, a da izlaze na druga - u slučaju da to nije moguće, vrata moraju ostati otvorena da bi se izbjegao fizički kontakt.

Predsjednik biračkog odbora odgovoran je, istaknuto je, za nadzor nad primjenom navedenih mjera, a to se primarno odnosi na poštivanje fizičke distance na biračkom mjestu i ispred njega. U slučaju da je birač došao na biračko mjesto bez propisane zaštitne opreme, član biračkog odbora zadužen za održavanje reda na biračkom mjestu upozorit će birača da je dužan nositi zaštitnu opremu. U slučaju da birač ne posjeduje zaštitnu opremu, ista će mu biti izdana iz zaliha koje je zadužio birački odbor. Ispred ulaza na biračko mjesto član biračkoga odbora vršit će beskontaktno mjerenje tjelesne temperature. Ako se ustanovi da je povišena, birač se upućuje u posebnu glasačku kabinu koja će nakon izvršenog glasanja biti detaljno dezinficirana i očišćena. Izborni proces poseban je i zbog kampanja koje se sve više sele u online prostor.

Smanjiti kontakte

Podsjećamo, Krizni stožer Federalnoga ministarstva zdravstva uputio je apel svim političkim strankama da u predizbornoj kampanji smanje fizičke kontakte ljudi, odnosno da ne održavaju skupove, nego da svoju aktivnosti "presele" online, odnosno da koriste druge komunikacijske kanala kao što su televizija, internet i plakati.

Večernji list

Glas naroda

Pojedine stranke uvidile da ce tesko dobit izbore pa koriste "epidemiolosku situaciju" da dobiju jos vremena!
Pustite ljude da zive normalno, brojke su vam samo paravan za ostvarenje vece kontrole nad ljudskim zivotima i to se dogadja u cijelom svijetu pod krinkom da cuvaju nase zdravlje

Ljudi se uplašili isto krmad pred klanje,nikad ne znas na koju ce stranu okrenut. Tako i sad sa izborim ovdje vise niko nikom ne vjeruje

siromaštvo se je razlog za nesigurnost i radikalizaciju naroda

ili anti ili titi negdi moraš biti

Važno je da HDZ uhljebi gube izbore a ko će dobit nek narod odluči ja se slažem!

HDZu ovo baš paše ako nebude izbora zbog korone ostaće na vlasti.

Ja virujem HDZju oni Lažu i KRADU uvjek tu nema greške,pouzdani su!

U HDZ-u lažu, kradu i narodu ništa nedadu.
Kod njihova prvog dragog vođe tada se je stranka zvala SKH su isto lagali i krali ali su narodu dali.

Ako se trend rasta broja zaraženih nastavi, upitno održavanje izbora u BiH?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari