Urušava li se policijski aparat u HNŽ-u?

ljubuski.info

Urušava vam se MUP! Apeliram na ovaj dom, popravite stanje u MUP-u i postavite zapovjednu strukturu, riječi su Zdenka Kovača, glavnog županijskog tužitelja Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije, koje je izgovorio na posljednjoj sjednici Županijske skupštine.

Tako je Kovač javno izrekao ono što se, nažalost, godinama u Hercegovini gura pod tepih - da je zbog političkih natezanja MUP HNŽ, nekad respektabilna institucija, praktično, potpuno srozan. Dok nadležni u raznim "prigodama" iznose hvalospjeve o policiji, dotle potpuno ignoriraju činjenicu da HNŽ već pune dvije godine nema policijskog komesara.

Posljednjem na ovoj poziciji Iliji Lasiću cijeli mandat je bio obilježen sudskim procesom, a usprkos tome, što je i Vrhovni sud Federacije utvrdio kako je za šefa policije bio nezakonito imenovan, on je Županiju tužio zbog neisplaćenih plaća koje su mu uskraćene nakon pravomoćne sudske presude.

Bez odbora i Ureda za pritužbe

Šokantna je, također, činjenica da već šest godina u HNŽ ne funkcionira Policijski odbor, da ne postoji ni Ured za pritužbe te brojna druga tijela, dok je proces imenovanja neovisnog odbora blokiran još u prethodnom skupštinskom sazivu.

Slađan Bevanda, ministar unutarnjih poslova HNŽ, kazao je kako bi, napokon, Skupština, kao zakonodavna vlast, trebala otpočeti proces imenovanja neovisnog odbora. Iako je ustvrdio kako MUP HNŽ odgovorno radi svoj posao, ipak Bevanda je priznao da u ovom trenutku u ovoj instituciji nedostaje čak 220 policijskih službenika i skoro 70 državnih službenika i namještenika! Veliki problem predstavlja i to što zbog nepostojanja policijskih tijela već skoro desetljeće nije provođeno činovanje, pa su većina policajaca po činu početnici.

Kompletirati MUP

Apeliram, po tko zna koji put, na to da se MUP kompletira u organizacijskom i kadrovskom smislu. Imamo i situaciju s prijemom 88 kadeta, gdje je natječajna procedura završena prije tri godine i kojima bi konačni potpis na njihovo zaposlenje trebao staviti komesar policije, kazao je Bevanda.

Julineta Jurić, predsjedavajuća Povjerenstva za izbor i imenovanje pri Skupštini HNŽ, kratko je kazala da će sljedećih dana održati sastanak na kojem bi trebali razmotriti kada će započeti proces imenovanja neovisnog odbora.

Tužbe bivšeg Komesara

Lasić je u svom tužbenom zahtjevu zatražio isplatu plaće za razdoblje od 1. kolovoza 2017. do 29. rujna 2018. u iznosu od 47.455 KM, isplatu toplog obroka za isto razdoblje od 1.904 KM, dok je za naknadu za korištenje godišnjeg odmora zatražio iznos od 437 KM. Zanimljivo, Općinski sud u Mostaru je, usprkos tome što je, Lasić nezakonito imenovan, presudio u njegovu korist i obavezao HNŽ da mu se isplati iznos od skoro 50.000 KM. Na ovu presudu je Pravobrateljstvo HNŽ uložilo žalbu Županijskom sudu u Mostaru.

D.A.

Glas naroda

Najbolje bi bilo da Lasić opet bude njihov komesar

Lasić komesar MUP ŽZH...

Novi komesar MUPa

Ilija je normalan covik i policajac sa dugogodisnjim iskustvom i kao osoba dobar covjek.a uskoro dolazi smjena komesara u MUPu.ŽZH pa se zapitajte kome ide u prilog blaćenje ilije.al mu ne mozete nista na vasu zalost.

To je čovjek koji štiti kriminal i korupciju vlasti HDZ-a BiH. To čime se on bavi nema tu ni ljudskosti, ni poštenja, ni čovječnosti. On je najobičniji HDZ-ov potrčko i kao takav možda i bude komesar.

Boli me n.e.k.a stvar ko ve bit ravnatelj . . .meni je isto. Ja sam odavno ISTI a oni se izminjase da bog sacuva

More on sto puta bit komesar, ali nema tu ni čovika ni policajca. On je o sebi sve reka kad je ubijen Vedran Puljić, sve svalio na druge, pola policijeske postaje suspendirano, maltretirali ih i ispitivali sarajevski policajci, a sve zato što njega nije briga za policijski posa, nego gaje briga da ručava sa KRA DE ZEOM

Šaljite Lasića u Mostar, nek dolje prosipa mostarske šupljake

Di radi Barbarićev bivši ministar bokser -amater bi zon zvani splitska čokoladica?

Urušava li se policijski aparat u HNŽ-u?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari