Priljev novca iz iseljeništva manji za 250 milijuna KM

ljubuski.info

Novčane doznake iz iseljeništva bilježe pad ove godine. I to od 250 milijuna maraka. Središnja banka BiH takav trend smatra normalnim i realnim, dok je za ekonomske analitičare zabrinjavajući.

 

Pandemija koronavirusa, globalna gospodarska kriza, strah od otkaza - razlozi su zašto je od početka godine do lipnja iz iseljeništva stiglo oko 250 milijuna maraka manje u odnosu na prošlu godinu.
Ja ne mislim da je to drastično, to je negdje oko 10 posto ukupnih doznaka. Nivo penzija koje dobivaju naši građani su identični kao što je to bilo i ranije. Očekivan je ovaj pad, nije toliko dramatičan, on je, više bih ga nazvao realan, budući da oni koji upućuju doznake vjerojatno imaju neke poteškoće, ističe guverner Središnje banke BiH Senad Softić.

Nemogućnost prelaska granice tijekom restriktivnih mjera blokirala je trošenje deviza.
Ja često volim reći da je iseljeništvo jedna ogromna, ako ne i najveća komparativna prednost koju BiH ima. Tako da ovaj pad je zabrinjavajući, kaže profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Muharem Karamujić.

Trenutačno iseljeništvo manje troši, ali više štedi u rodnoj zemlji, navode analitičari, te se sličan trend javljao tijekom velike globalne recesije iz 2008. godine.
Pravi efekti ove krize u kontekstu naše iseljeništva će biti tek naredne 2021. godine. Uslijed globalne recesije, gubitka radnih mjesta, stagnacije realnih nadnica, ne u BiH već vani u Njemačkoj, Švedskoj, drugim razvijenim ekonomijama, došlo je do smanjivanja ekonomskog potencijala naše iseljeništva, naglašava ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Bosna i Hercegovina, u kontekstu ovisnosti od iseljeništva, je među prvih pet zemalja svijeta. Smanjen dotok novca iz inozemstva dugoročno izaziva pad životnog standarda te kreira potencijal za socijalne nemire bosanskohercegovačkog stanovništva, navode analitičari.

BHRT

Glas naroda

I šta sad, ispada da smo ih džaba poslali u bili svit...de se malo dijasporo bolje organizirajte i šaljite pare ko birvaktile...kako vas nije stid živit na našoj grbači.

mislio si rec "kako ji nije stid kad smo ji mi poslali da uzivaju a mi da se patimo" - jedriga - ne salju vise i gotovo, sta cemo sad ---

Ove godine nismo dolazili i malo manje slali para.Ali ako Bog da eto nas opet dogodine donićemo ovi ojera.

Poštovani iseljenici, dijasporo. Ne šaljite novac preko banaka ni preko pošte jer su provizije za transfer jako velike. Oni koji primaju svoju teško zarađenu mirovinicu najbolje da otvore konto u HR da im se tamo šalje ili da imaju konto u zemlji gdje su radili pa da idu po novac kad im zatreba. Ovo što rade “naše” banke je čisto guljenje.

Istina,ne saljie ni centa u ovu parazitsku drzavu

poslat ce HDZ agente u Stuttgart da kupe harac

Jos ocekuju priljev novca iz dijaspore, dosta sto im ukradete i glas. Dojcland i ostali, provjerite je li vas netko bez vaseg pristanka prijavio na izbore :D

Ako pošaljemo malo ćaći i materi doli banka odbije naj manje 20 eura.

Mislis gori, svejedno su to strane banke

Njemačka banka naplati 10 eura što pošalje a banka u BiH naplati 20 eura kad dođu pare.

Ne šaljite roditeljima novac opet će glasati za one što su vas otjerali u tuđinu!

dobra ova dobra ima logike

dijasporu treba opuljat i uzet im glas-nek šalju pare i rade gore"mi imamo projekte kako njihove pare prat i trpat u privatne vile i đepove rodbine i uhljeba"

Prodajem kuću sa okućnicom,isključivo Arapima.

Ako će moji doli glasat za ADZ neću više poslat ni centa.

dajem praznu kuću izbjeglicam za marku da nije prazna -oćerani u njemačku za stalno

Minjan kuću trokatnicu u Ljubuškom okućnice 2700 m2 za baraku u njemačkoj.

Priljev novca iz iseljeništva manji za 250 milijuna KM
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari