'Franciskana' krenula iz Širokog Brijega

ljubuski.info

U okviru projekta prekogranične suradnje "Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore - Cycling Rural", kojeg financira Europska unija, danas je iz Širokog Brijega krenula biciklistička vožnja pod nazivom "Franciskana".

Biciklijada je zamišljena kao rekreativna vožnja, a organizirana je s ciljem promoviranja cikloturističke ponude Hercegovine i njenih turističkih kapaciteta.

Svi sudionici biciklijade imat će na raspolaganju tri staze po izboru, i to stazu Franciskanu A cestovnu (duljine 136km) te stazu Franciskanu B cestovnu (od cijelih 162km), kao i stazu Franciskanu MTB (u duljini od 91km - opciono ukoliko bude dovoljan broj zainteresiranih).

Iz Biciklističkog kluba (BK) Ljubuški navode kako će na današnjoj vožnji "Upoznaj Hercegovinu- Franciskana" prezentirati znanje koje su usvojili kroz dva vikenda obuke.

Podsjetili su i kako je ovo posljednji vikend u ovom ciklusu za obuku cikloturističkih vodiča koja je organizirana u sklopu projekta Cycling Rural.

"Učili smo o kartografiji i imali smo predavanje o prvoj pomoći. Ponosni smo što ćemo imati osam cikloturističkih vodiča u bazi našeg kluba, a svakako se nadamo da će ih biti još u drugom ciklusu obuke koji će se održati početkom studenoga" kazali su BK Ljubuški.

Biciklisti će imat priliku vidjeti Franjevački samostan i muzej u Širokom Brijegu, Međugorje, Kravice, Franjevački samostan i muzej na Humcu, Koćušu, Avanturistički park Peć Mlini, kao i sve lokalne i ruralne znamenitosti na tim dionicama.

Biciklistička staza "Franciskana" je tematskog tipa, zamišljena kao staza koja povezuje franjevačke vjerske objekte i muzeje u Hercegovini.

Inače, ovo je prva u nizu rekreativnih biciklističkih vožnji u okviru projekta, a planirano je uvođenje i standarda kvalitete "Bike Friendly Concept", što bi trebalo poboljšati turističku ponudu cijele regije te izravno doprinijeti povećanju aktivnosti u ruralnim područjima Herceg Novog i Zapadnohercegovačke županije.

Projekt je službeno započeo 1. listopada 2019. godine, a provedba će trajati 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je oko 500.000 eura, od čega je Europska unija obezbijedila 400.000 eura. Partneri projekta su Ured Vlade ZHŽ-a za europske integracije kao nositelj projekta, gradovi Široki Brijeg i Ljubuški, općine Posušje i Grude, te Turistička organizacija Herceg Novi (CG).

Glas naroda

"...Biciklistička staza "Franciskana" je tematskog tipa, zamišljena kao staza koja povezuje franjevačke vjerske objekte i muzeje u Hercegovini. ..."
Jel ovo nasa Franjevacka Provincija se vidi u buducnosti kao turisticka agencija. nebi bilo cudo - Apetiti ostali isti - naroda domicilnog sve manje.
Pa logicno je da narodnu stecevinu promovira na globalnoj turistickoj burzi - kako bi vlastite finacije zadovoljila.
E kad se HDZ BiH zajedno s Franjevackom provincijom spoji - to pamet vrije li vrije ... kipi li kipi ... Javna poduzeca takodjer ce u buduce zivjeti od stranih turista kao sto se i Franjevacka provincija planira finacirati od stranih turista - jer jednostavno domaci katolicki i hrvatski narod nije nikako u toj "strategiji" ... jer od njega nema vise profita.

'Franciskana' krenula iz Širokog Brijega
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari