Samo 37% građana BiH vjeruje kako će im djeca živjeti bolje

ljubuski.info

Više od 640 tisuća ljudi u BiH živi ispod praga apsolutne granice siromaštva, podaci su europskih agencija za statistiku s kraja prošle godine.

BiH je pretposljednja zemlja u Europi po razini bruto-domaćeg proizvoda po glavi stanovnika, a više od 20 posto djece živi u siromašnim obiteljima, s tri do pet maraka dnevno. Zbog pandemije koronavirusa stanje je u ovoj godini još i lošije, piše Večernji list.

Siromaštvo u BiH jedna je od tema kojima se bavi Svjetska banka u dokumentu "Ažurirana sustavna dijagnostika zemlje".

Siromaštvo u BiH problem je za značajan dio stanovništva, uz povećanje od 14% u 2007. na 16% u 2015. (posljednja godina za koju postoje podaci), navodi se.

Siromašni su disproporcionalno koncentrirani u ruralnim područjima, gdje su stope siromaštva mnogo veće nego u urbanim (19, odnosno 12%). To je posebno zabrinjavajuće jer značajan udio stanovništva u BiH živi u ruralnim područjima, gdje su radna mjesta oskudnija i plaće manje.

Približno 40% siromašnih ruralnih radnika zaposleno je u sektoru poljoprivrede, gdje su produktivnost i konkurentnost niski i u daljnjem padu. Iskorjenjivanje siromaštva i poboljšanje prosperiteta u BiH zahtijevat će veći broj i bolja radna mjesta i prilike koje se mogu pretočiti u veći prihod.
Nedavno povećanje siromaštva u zemlji odrazilo se na smanjenje potrošnje među lošije stojećim obiteljima, navodi se u dokumentu. U prošlosti je rast bio od koristi za one s donjeg kraja distribucije potrošnje; donjih 40% je između 2004. i 2007. povećalo svoju potrošnju.

Određeno povećanje siromaštva u nedavnoj prošlosti odrazilo se na smanjenje potrošnje donjih 40% distribucije - indikator Svjetske banke koji se koristi za mjerenje zajedničkog prosperiteta. Potrošnja te skupine je između 2011. i 2015. opadala za 0,9% godišnje.

Postojeća nejednakost i ograničena buduća mobilnost umanjuju očekivanja boljeg životnog standarda. Tri četvrtine stanovnika BiH, najveći omjer u regiji, vjeruju da se razlika između bogatih i siromašnih povećava.

Očekivanja vezana za međugeneracijsku mobilnost su također niska; samo 37% stanovništva, što je također najmanje u regiji, smatra da će njihova djeca živjeti bolje od njih. Simulacije ukazuju da će smanjenje siromaštva biti sporo.

Uz umjeren rast potrošnje od 2% godišnje, kao što je bio od 2015., i održavanje konstantne distribucije potrošnje, siromaštvo bi se vjerojatno prepolovilo (na 8%) do 2030. Potreban je snažniji rast potrošnje da bi se siromaštvo smanjivalo više i brže.

Siromaštvo bi u 2030. vjerojatno iznosilo 3% ako bi rast potrošnje bio 5%. Predviđanja budućnosti su pesimistična; približno 40% građana vjeruje da će se njihova financijska situacija sljedeće godine pogoršati, što je daleko najveći postotak među zemljama zapadnog Balkana.

Štoviše, vjerojatno je da će očekivano ekonomsko usporavanje i prateći potencijalni gubitak radnih mjesta i zarade zbog globalne pojave COVID-19 povećati siromaštvo, kao i pogoršati percepciju budućnosti u zemlji, stoji u dokumentu.

bljesak.info

Glas naroda

Ja ovo nebi potpisa.Imate Srećka Stipovica,imate Dolinu Laštve,imate Riki raja,imateAvdić produkcija,imate Mirsad produkcija gdje možete pogledat stanje sela u realnom vrimenu u većem dijelu Bosne.Iz onoga što prikazuju imate ekstremnih slučajeva siromaštva,koje nastoje pomoći,ali velika većina se ne smatra,i nije,siromašnim ali su nezadovoljni stanjem većinom zbog odlaska omladine.U Hercegovini je stanje upriliku isto.Kod nas je problem organizacije države i efikasnost uprave ali smo mi daleko od siromaštva kakvo se želi prikazati.Sve je do nas,što više proizvodimo i kupujemo domaće ,to će nam bit bolje.

Pajdo otiđi u Međugorje dojučerašnji bogataši nemaju za kave

Ali ti imaš a do juče si frka na njih?Čudno ,zar ne?

Nikad sit gladna ne razumje-neka stane platni promet-plaće i penzije -dva miseca pa ćeš vidit šta se radi od gladi!

Fraza, molim te.Jesi li to ti gladan pa te niko ne razumi?A šta misliš da se zemlja samo na sekundu zaustavi ko bi je kasnije gurnio da pođe?

a to su djeca uhljeba,parazita i političara

Samo 37% građana BiH vjeruje kako će im djeca živjeti bolje
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari