U Širokom ipak ne prodaju diplome, tužiteljstvo odustalo od istrage!

ljubuski.info

Žurnal je početkom 2019. godine objavio priču o kupovini diploma u BiH. Podsjetimo, tada je novinarka Žurnala za samo 17 dana dobila diplomu srednje medicinske škole. Predaju diplome uspjeli smo zabilježiti i na video snimku. Neposredno prije objave priče, dostavili smo Tužiteljstvu BiH sve informacije do kojih su došli novinari, kao i video snimak kupovine. Stečenu diplomu novinarka Žurnala predala je tužiteljima.

Od tada su prošla 22 mjeseca. Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine 30. rujna ove godine donijelo je Nalog o nesprovođenju istrage u ovom predmetu!
Obavještavamo Vas da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine povodom Vaše krivične prijave dostavljene ovom Tužiteljstvu, dana 30.9.2020. godine donijelo Naredbu o nesprovođenju istrage jer je u smislu odredbi člana 216. stav 3. i 4. ZKP BiH iz prijave i pratećih spisa, odnosno rezultata provedenih istražnih radnji očigledno da ne postoje osnovi sumnje da je počinjeno kazneno djelo, naveo je u dopisu kažnjavani krivotvoritelj i državni tužitelj Oleg Čavka.

Snimku Žurnala, na kojem je pokazano na koji način je moguće steći diplomu u BiH, skrenuo je pažnju javnosti na ovaj unosni i široko rasprostranjeni kriminal. Priču su prenijeli mnogi mediji u Europi i regiji, a reagirale su i neke europske zemlje koje su počele pažljivije ispitivati porijeklo ovdašnjih diploma. Ipak, ta snimka pa ni sva dokumentacija koju su prikupili naši novinari, nisu bili dovoljni Tužiteljstvu BiH. Utvrdili su kako "ne postoje osnovi sumnje da je počinjeno kazneno djelo."

Što se tiče prodavača diploma iz Žurnalove priče, Tužiteljstvo BiH kazneno gonjenje je prepustilo Kantonalnom tužiteljstvt Unsko-sankog kantona, naveo je Čavka.

U Širokom Brijegu ne prodaju diplome

Također, Čavka nas sa zadovoljstvom obavještava kako neće pokrenuti ni istragu oko Centra za obrazovanje odraslih u Širokom Brijegu. Širokobriješke škole u vlasništvu HDZ-ovog poduzetnika Ivana Ševe ili njegove obitelji spominjane su i u dokumentima SIPA-e koje je u studenom 2018. godine Tužilaštvo BiH odbacilo.
Što se tiče prijavljenog Š.V. protiv kojeg je neposredno na zapisnik podnijela vaša novinarka Omerović Azra, izvršili smo više istražnih radnji iz kojih je proizašlo da je tvrdnja vaše novinarke netačna, naveo je državni tužitelj Oleg Čavka u obavještenju redakciji Žurnala o neprovođenju istrage u predmetu diploma.

Radi se o vatrogascu iz Hrvatske, rođenom u Sisku. Posljednjeg dana kolovoza 2018. godine u Širokom Brijegu mu je izdata svjedodžba da je uspješno završo Srednju strukovnu školu u Širokom Brijegu, smjer vatrogasac.
Učenik je završni ispit polagao od 28. 8. 2018. godine, do 31. 8. 2018. godine, piše u Svjedodžbi.

No, učenik tih dana uopće nije bio na teritoriji BiH. Kao redovni putnik u BiH je ušao tek 1. rujna u zoru, u 4 sata i 20 minuta, i to na sjeveru, na graničnim prijelazu Kostajnica. Tek tada se uputio u Hercegovinu, odakle je, u 12 sati i 16 minuta izašao iz BiH preko Graničnog prelaza Osoje.

Bez obzira na sve, tužitelj Čavka i dalje smatra kako u tome nema ništa neobično i tvrdi da je ovaj učenik svakodnevno vrijedno putovao u školu iz Siska u Široki Brijeg.
Naime, u periodu školovanja za zanimanje vatrogasca, Š.V. je više stotina puta evidentiran prilikom prelaska državne granice od strane Granične policije BiH, obzirom da je utvrđeno da je u navedeno vrijeme gotovo svakodnevno putovao na relaciji iz Siska u Bosnu i Hercegovinu, nastavio je tužitelj Čavka.

Zbog toga, zaključuje Oleg Čavka, što se tiče istražnih radnji u Srednjoj školi Centar za obrazovanje odraslih Široki Brijeg, te istražne radnje nisu ukazale na bilo kakve nezakonitosti.

Ostaje otvoreno pitanje za čije interese radi Tužiteljstvo BiH? I ova posljednja sramna odluka, pored niza drugih, pokazuje kako postoji "osnov sumnje" u neovisnost i profesionalnost Tužiteljstva BiH.

Azra Omerović | zurnal.info

Glas naroda

A šta su "dilome" ?

Dilome su dileme, naravno ako e zamjeni o kao takovo...

Svi Hdz vci su s kupljenim diplomama u Širokom. Od obrazovanja do političara. Regularna diploma je nevažeća,studirat a nisi platio nema toga više.

naravno da će tužiteljstvo odustat od istrage kad su i oni sami kupili diplome

Lakrdija

Nedavno je osoba bliska vlasti izgubila diplomu koju je stekla u Širokom Brijegu i to je prijavila policiji. Tada tek nastaje pravi problem kad policija pita što ste završili a osoba se nikako nije mogla sjetiti. Policijski službenik mu kaže nebudi zabrinut znam kako ti je imao sam i ja jednom takav slučaj razumijem te u podpunosti.

Kupljene, ne kupljene
Pa valjda nije ko na pijaci , zna se kako se kupuju, sve je to legalno , ali stvar je u tome, što se sve po propisu zavede a na kraju ti dođeš po diplomu,pa i sve da prisustvuju nekakvu polaganju to je sve pro forme.
Tako ovaj naslov je jedna možemo reći naručena besmislica.

Nije samo naslov već i cijela haranga.Tužitelj lijepo objasni da je evidentirano da je dotični više puta evidentiran u prelazu granice a novinarka se pita za koga tužiteljstvo radi.Pitanje je i za koga novinarka radi?Ili hoće reć da je neovisna?

Živjela Mila

Na Listici je stanje bilo Perfektno a sad na tzv. Sirokom Brijegu katastrofe veliki krah pocice od 2025 god i trajace do 2050 godine i toje kraj Veliki Hrvata

Široki Brig je za razliku od bivše Lištice jedan od najrazvijenijih gradova i sredina u BiH na tvoju žalost.A idejno su sigurno najnapredniji,opet na tvoju žalost.I ljudi su im sa evropskim poslovnim i ljudskim manirima,opet na tvoju žalost.A rijeku, svoju,Lišticu vole i to na tvoju žalost.

Ima li ih još

Široki Brijeg je uvijek korak ispred svihvelikih svijetskih centara to se danas može vidjeti da se u Širokom davno davno do diplome dolazilo ONLAJN posredovanjem pozivom. Sa Video sistemom bez direktnog kontakta uživo sa profesorima to danas tek u uporabi imaju svijetska Sveučilišta zato Širokom kapa do poda što su dokazali da se do diplome može doći bez pojavljivanja na sveučilištu davno davno.

bando hdzeova spavate liu mirno

Više je doploma prodo u ZG nego što dlake ima na onoj [ * neprimjereno * ]voj glavi. Ali sat otkucava

Kako uništiti jedno društvo, jednostavno, daj seljacima da se mogu dočepat diplome a da ne moraju učit.

Sve u Zenicu

Hapsite vi u Sirokom brijegu duvanjare sram vas bilo

Kadija te tuži,kadija te sudi?
Šta na to reći ili što učiniti ?
Samo jedno ima Rješenje !!!

U Širokom ipak ne prodaju diplome, tužiteljstvo odustalo od istrage!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari