Primjena zakona o potpomognutoj oplodnji još na čekanju

ljubuski.info

Porazne statistike potvrđuju da se godinama u Bosni i Hercegovini rađa sve manje djece. Stručnjaci kažu da je za to kriva loša ekonomska situacija i odlazak mladih, ali i neplodnost s kojom se suočava sve veći broj parova.

Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji na razini Federacije Bosne i Hercegovine donesen je još 2018. godine, ali primjene ni dvije godine poslije nema.

Svi rokovi za početak primjene zakona su probijeni, ali iz Ministarstva zdravstva FBiH poručuju kako su u prethodnom razdoblju donesene Smjernice za liječenje neplodnosti, te izrađeni i objavljeni svi pravilnici predviđeni Zakonom.

Nakon što lista ovlaštenih zdravstvenih ustanova bude objavljena, na redu su županijski zavodi zdravstvenog osiguranja koji mogu ući u ugovorni odnos s verificiranom ustanovom i početi sa pružanjem usluga medicinski potpomognute oplodnje na teret države. Dok se puževim korakom zakon stavlja u primjenu, parovi su prepušteni sami sebi.

Trnovit put prošla je i mlada Ljubušanka Anđelka Tolj koja je nakon uspješne medicinski potpomognute oplodnje odlučila osnovati udrugu za pomoć parovima koji prolaze isto.

Prvi postupak bio je neuspješan, drugi isto tako i nakon trećeg sam se ostvarila kao majka. Dobila sam djevojčicu koja sada ima 4 godine. I ovo sve što sam proživjela stvarno ne bih voljela da niko proživi jer je jako bolno i teško. Kad sam to sve prošla odlučila sam da osnujem udrugu i da parovi pričaju o ovoj bolesti današnjice, kazala je Anđelka Tolj, predsjednica Udruge "Želim postati majka".

Jedan postupak u prosjeku košta od 5 do 7 tisuća KM. Dok se čeka primjena federalnog zakona neke općine i gradovi nude individualnu pomoć. Jedan od njih je i grad Ljubuški.

Prostor smo već definirali i u ovoj godini imamo već prvu subspecijalizanticu iz humane reprodukcije ginekološke endokrinologije. Planiramo nabavku opreme. Problem neplodnosti je čest problem i mi gotovo svakodnevno imamo pacijentice sa tim problemom, kazala je Vajdana Tomić, šefica Klinike za ginekologiju i akušerstvo SKB Mostar.

Stvari bi se uskoro trebale pomjeriti s mrtve tačke, ipak nedovoljno brzo za parove kojima je svaki mjesec u utrci za roditeljstvo dragocjen, a možda i presudan.

BHRT

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari