Objavljen Izvod registriranih birača za glasanje izvan BiH

ljubuski.info

U cilju pravovremenog i točnog informiranja javnosti u Bosni i Hercegovini, a u svezi s aktivnošću zaključivanja Središnjeg biračkog popisa za glasovanje van Bosne i Hercegovine Središnje izborno povjerenstvo BiH ovim putem želi istaknuti nekoliko činjenica:

U ovom izbornom ciklusu suočili smo se s enormnim brojem prijava za glasovanje van Bosne i Hercegovine, koje smo unatoč kašnjenju u usvajanju Proračuna i kašnjenju u angažiranju dodatnog osoblja i opreme uspjeli obraditi u zakonskom roku. U okviru ove aktivnosti uočen je veliki broj prijava koje su ukazivale na moguće zlouprabe u izbornom procesu. Iz navedenog razloga, u okviru ove aktivnosti urađen je i veliki broj dodatnih provjera i analiza svake pojedinačno pristigle prijave, u cilju eliminiranja svake eventualne prijave koja ukazuje na zloporabu ili ima neku drugu manjkavost, navode iz SIP-a.

Središnje izborno povjerenstvo BiH je na sjednici održanoj 1. listopada donijelo Odluku o utvrđivanju i objavi broja birača upisanih u izvod iz Središnjeg biračkog popisa za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine za Lokalne izbore 2020. godine s upisanih 101.771 biračem, kao i i odluku kojom se odbija upis u izvod iz Središnjeg biračkog popisa za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine za 27.960 birača.

Kao institucija koja je odgovorna za točnost, ažurnost i ukupni integritet Središnjeg biračkog popisa za teritoriju Bosne i Hercegovine, a potpuno uvažavajući i preporuke iz Završnog izvješća OSCE/ODIHR-a (Izborne promatračke misije) iz 2018., Središnje izborno povjerenstvo BiH je prvi put na svojoj web stranici objavilo Izvod registriranih birača za glasovanje izvan BiH.

Promatračka misija ODIHR-a je u navedenom izvješću preporučila:

U svrhu povećanja povjerenja javnosti u integritet procesa registracije birača, razne zainteresirane strane, uključujući i političke stranke i organizacije građanskog društva bi se mogle pozvati sudjelovati u reviziji biračkih popisa koju bi inicirao i nadzirao SIP BiH.

Stoga, ističu da je upravo Središnje izborno povjerenstvo BiH svojim aktivnostima i činjenicom da je popis registriranih birača za glasovanje izvan BiH po prvi put učinilo javnosti dostupnim podstakla sve aktere u izbornom procesu (birače, političke stranke, nevladin sektor, medije) izvršiti uvid u Središnji birački popis i da reagiraju ukoliko postoje sumnje u tačnost biračkog popisa.

Izvod iz Središnjeg biračkog popisa za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine Središnje izborno povjerenstvo BiH je javno objavilo kako bi birač koji je bez svog znanja, odnosno mimo njegove volje upisan u isti, imao mogućnost podnošenja žalbe. Takođe, Odluka o odbijanju upisa birača za glasovanje van BiH je objavljena na web stranici www.izbori.ba, a u prilogu odluke se nalazi baza podataka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o odbijenim prijavama s navedenim razlozima odbijanja kojoj se može pristupiti putem unošenja osobnih podataka u aplikaciju "Provjerite status vaše prijave".

U roku ostavljenom za žalbe Središnje izborno povjerenstvo BiH je primilo više od 3.500 podnesaka koje u ovom trenutku razmatra. Ukoliko bude zakonske osnove SIP BiH će na osnovu podnesaka korigirati podatke u Središnjem biračkom popisu prije njegovog zaključenja, a tamo gdje ne bude osnova da Središnje izborno povjerenstvo BiH uvaži žalbu istu će s izjašnjenjem dostaviti Sudu BiH na odlučivanje.

Obavještavamo javnost da će Središnje izborno povjerenstvo BiH dokaze o pokušajima izbornih prevara primati sve vrijeme do potvrđivanja rezultata Lokalnih izbora 2020. godine i mehanizmima predviđenim Izbornim zakonom BiH spriječiti sve izborne nepravilnosti. Ukoliko nam i nakon zaključenja Središnjeg biračkog popisa bude dostavljen dokaz (Izjava i slično) da je birač bez njegovog znanja registriran da glasa putem pošte, glasački paket koji dođe u Glavni centar za brojanje iz inozemstva na ime tog birača neće biti brojan, a birač ostvaruje svoje biračko pravo u općini/gradu prebivališta na biračkom spisku za glasovanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, koji će se brojati u Glavnom centru za brojanje, navode.

Središnje izborno povjerenstvo BiH će javnost o svemu detaljno informirati na tiskovnoj konferenciji koju će organizirati nakon zaključenja Središnjeg biračkog popisa.

Glas naroda

neznam kome ce dati op....... pare ako bude posteno mora se i na to racunati a kad budem mogo glasat za sejdica ja cu glasat jedino za sejdica

Objavljen Izvod registriranih birača za glasanje izvan BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari