Zapovijedi Kriznog stožera uznemirile političke aktere pred izbore

ljubuski.info

Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez, govoreći na press-konferenciji Stožera o mjerama koje se u Federaciji BiH poduzimaju na suzbijanju zaraze koronavirusom, naveo je kako su jučer dogovorene mjere o povećanju, s pedeset na sedamdeset, broja posjetitelja koji mogu prisustvovati predstavama u kinima i kazalištima.

Sve odranije propisane higijensko-epidemiološke mjere su produžene na petnaest dana i pridržavanje tih mjera se podrazumijeva, a Čerkez napominje da je o povećanju broja gledatelja u kazalištima i kino-dvoranama odlučeno nakon procjene da za to postoje dobri uvjeti jer gledatelji, osim što nose zaštitne maske, ne razgovaraju međusobno tijekom predstava.

Kad je riječ o predizbornoj kampanji, Čerkez je kazao da su svi politički akteri pozvani ne održavati velike skupove, a ako to i čine, broj sudionika ne smije biti veći od 50 u zatvorenom prostoru, a na otvorenom, više od stotinu. I tu se podrazumijeva poštivanje svih drugih higijensko-epidemioloških mjera.

Na sastanku Kriznog stožera dana je suglasnost za održavanje utakmice Bosna i Hercegovina - Sjeverna Irska u Sarajevu u prisustvu gledatelja kojih na stadionu može biti maksimalno od tisuću i osam stotina do dvije tisuće, uz poštivanje propisanih mjera. Svi koji budu na stadionu, morat će ostaviti svoje podatke.
Ukoliko nakon petnaest dana ne bude većih posljedica ovog događaja, eksperimentalnog u smislu sudjelovanja gledatelja na tribinama, uslijedit će razgovori vezani za Premijer ligu i ostale utakmice, napomenuo je Čerkez.

On je, uime Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, pozdravio održavanje Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije posvećene COVID-u te dodao kako su ministarstva unutarnjih poslova gotovo svih županija, osim Srednjobosanske i Tuzlanskog, dostavila Stožeru njihova izvješća o provedenim aktivnostima vezanim za borbu protiv koronavirusa, kao i da su iz Posavskog i Sarajevskog kantona te od Federalne uprave inspekcija stigla izvješća iz kojih je vidljivo kako su te institucije značajno doprinijele kontroli provođenja propisanih mjera, što je sve skupa ishodilo manjim širenjem zaraze.

Ipak, po Čerkezovim riječima, epidemija je i dalje izazov, posebno što su nastupili jesen i nova školska godina. Za sredinu mjeseca je najavio razgovore o situaciji u obrazovnom sektoru iako je dosadašnji tijek školske godine pokazao da nema značajnijih negativnih posljedica.

Čerkez je naglasio kako propisane higijensko-epidemiološke mjere ostaju i dalje na snazi te zahvalio stanovništvu, policiji i inspekciji zbog čijeg ukupnog učinka 'možemo biti zadovoljni poduzetim mjerama'.

Upitan za liječenje krvnom plazmom, Čerkez je odgovorio kako su Zavod za transfuzijsku medicinu i klinička bolnica u Mostaru inicirali prikupljanje plazme i samo liječenje tom metodom, kao i da će Federacija u sljedećem razdoblju pokrenuti ovaj proces, ali i da je za rezultate potrebno prilično vremena, kao i da primjeri iz svijeta pokazuju kako dobar ishod ne treba pripisivati samo učinku plazme budući da je to jedna od suportivnih metoda, uz druge potrebne tretmane.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari