Odluka Parlamenta FBiH o zabrani izgradnje MHE samo mrtvo slovo na papiru

ljubuski.info

Da je odluka Parlamenta FBiH o zabrani izgradnje MHE, kao i moratorij na gradnju ranije započetih projekata izgradnje, tek mrtvo slovo na papiru praktičan primjer je izgradnja MHE Oštrac na rijeci Ugar. Radovi teku neometano. Mještani Vitovlja i okolnih sela ogorčeni, ali nemoćni da bilo što urade.

Ispred zgrade Vlade Federacije BiH danas su se okupili aktivisti "Koalicije za zaštitu rijeka BiH" da bi izrazili nezadovoljstvo zbog neispunjenja zaključka Zastupničkog doma federalnog Parlamenta kojim se zabranjuje izgradnja mini-hidroelektrana na rijekama u tom entitetu.

Naziv protesta je "Pet do 12 za naše rijeke".

Koordinator koalicije Dragana Skenderija rekla je medijima da Vlada FBiH nije učinila ništa na prijedlogu promjena zakona na osnovu zaključka koji je usvojio Parlament FBiH, a rok za to je bio 23. rujna.
Nije ništa učinjeno, a u ta tri mjeseca su počele izgradnje novih malih hidroelektrana. Ovdje smo da kažemo da budno pratimo šta se događa, da nećemo odustati i da idemo do kraja u borbi za naše rijeke, poručila je Skenderija.

Njihov zahtjev je da se uvede moratorijum na izgradnju malih hidroelektrana i ukidanje subvencija za izgradnju istih na području cijele BiH.
Naša očekivanja su da će nadležni početi raditi s ciljem dobrobiti naroda, a ne pojedinaca, odnosno investitora koji nam uništavaju rijeke i bogate se na osnovu uništavanja života ljudi koji žive u koritu tih rijeka, rekla je Skenderija.

Okupljeni su danas poručili kako rijeke pripadaju svima i da neće odustati od borbe.

Sudjelovanje MHE u ukupnoj proizvodnji električne energije u BiH je gotovo neznatno. Zbog toga se postavlja pitanje zbog koga i za čije interese se gradi ovoliki broj MHE u BiH. Ekolozi od ranije upozoravaju da je ovo jedini interes uskog lobija bliskog politici, a i danas su okupljeni na rijeci Ugar pozvali istražne organe da se ozbiljnije uključe u problematiku izgradnje MHE u BiH.

Glas naroda

Zasto se lokalne vlasti ne izbore za zakon po kom bi sav porez na dodanu vrijednost ostajao u lokalnim zajednicama pa bi onda svi imali pravedniju korist.

kako bi onda krivili druge kad ukradu nešto,ovako uvijek imaju izgovor

Ovdje na slici ima baba preko pet kila, još je niko nije ulovio, otkinu mi sinoć podrugi put u dvi hefte dana..kalifa hebenica...

De reci di je, bravo ma jmu ne.
Ja sam je ulovio 2 puta, i nju i onu 50ak metara iznad. I nije kalifa

Probaj kedera i trokuku... ako ne klapi na to zamotaj na trokuku saku sive vune i povuci povrsinski, vec sam gledao tu kako skidaju stakore ko da ih nikad bilo nije. Javi kako si prosa

To prvo teški kriminal i krivolov,fuuuj....ovo drugo, hajde de, malo kreacije kao neki strimer, sve u svemu krkanluk na kvadrat, lakše ti je malo sprovest Teslinih proizvoda u vodu ili zaćiketat ,sumnjam da ti je strano čim spominješ ,,bleicap"...blago ti se.

Vidio sam ja 10 metara iznaD te ribe jos vecu, kako sam je uspio promasiti podvodnom puskom Ni sada mi nije jasno. Od bijesa sam naslaga poslije 30 tavarica

nema veze,dok je šibica i benzina bager neće zakopati na Trebižatu

Odluka Parlamenta FBiH o zabrani izgradnje MHE samo mrtvo slovo na papiru
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari