U 2020. se više od dvije tisuće osoba odreklo bh državljanstva

ljubuski.info

Bosna i Hercegovina je samo u prvih devet mjeseci ove godine ostala bez 2.198 državljana. Većina su otišla "trbuhom za kruhom" i odrekli se bh. državljanstva.

Od 2011. godine do devetog mjeseca 2020. godine bh. državljanstva se odreklo 37.228 građana.

Iz godine u godinu broj osoba koje su se odrekle bh. državljanstva je rastao, a tek blagi pad bilježi se 2018. i 2019. godine, dok nešto značajniji u ovoj godini.

Najveći rast imali smo 2017. godine kada smo ostali bez 4.498 državljana, podaci su Ministarstva civilnih poslova BiH.

Samo u razdoblju od 2015. godine do 2018. godine, po osnovu administrativnih taksi u predmetima odricanja od bh. državljanstva uplaćeno je 9.783.635 KM.

Prema istraživanju koje je radila njemačka Fondacija Friedrich Ebert pod nazivom "Održivost emigracija iz Bosne i Hercegovine", kao razlozi za napuštanje BiH navedeni su potraga za poslom, korupcija i nepotizam, nekvalitetne javne usluge, bolja budućnost za obitelj i djecu, bolju kvalitetu života u inozemstvu, strahju od neizvjesnosti itd.
U postupku odricanja od bh. državljanstva stranke nisu dužne da kažu druge razloge osim da dokažu činjenice da već posjeduju ili im je zagarantirano stjecanje državljanstva druge države i da dostave dokaz da imaju boravak u državi čije državljanstvo posjeduju ili tek stječu, naveli su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Glas naroda

odrekli se državljansta al nisu se odjavili sa mjesta boravka

mogu ziviti u herceg bosni

U 2020. se više od dvije tisuće osoba odreklo bh državljanstva
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari