Plenković za zaustavljanje preglasavanja Hrvata

ljubuski.info

U Zagrebu je održan susret predsjednika HDZ-a BiH i zamjenika predsjedatelja Doma naroda PS BiH Dragana Čovića, predsjednika SDA i zamjenika predsjedatelja Doma naroda PS BiH Bakira Izetbegovića i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Naglašena je čvrsta potpora Hrvatske Bosni i Hercegovini na njezinom europskom putu. Za Hrvatsku, kao susjednu i prijateljsku državu, boljitak, stabilnosti i sigurnost Bosne i Hercegovine od najvećeg su značaja, priopćeno je iz Vlade Hrvatske.

Predsjednik Vlade Plenković posebno je naglasio važnost ostvarivanja jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, kao i njihovu legitimnu zastupljenost u institucijama BiH.

Time je nastavljen redoviti dijalog predsjednika hrvatske Vlade s političkim predstavnicima tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini o političkim i gospodarskim odnosima Hrvatske i BiH.

Kao što je Hrvatska već i pokazala organiziranjem Zagrebačkog sastanka na vrhu u svibnju 2020., kojim je u fokus stavljen proces proširenja EU-a te europska perspektiva jugoistoka Europe, Plenković je ponovio da je Hrvatska spremna pomoći Bosni i Hercegovini u reformama i ispunjavanju kriterija potrebnih za stjecanje statusa države kandidatkinje za pristupanje Europskoj uniji.

Pozdravljeno je potpisivanje sporazuma o izmjenama Izbornog zakona i održavanju izbora u Gradu Mostaru, čime je otvoren prostor za daljnju normalizaciju i kvalitativno unapređenje bošnjačko-hrvatskih odnosa.

Na sastanku je bilo riječi i o situaciji u susjedstvu, gospodarskoj suradnji, investicijama, zajedničkim prekograničnim projektima, s obzirom da je BiH šesti trgovinski partner Hrvatskoj, kao i daljnjem infrastrukturnom povezivanju dvije države.

Uoči sinoćnjeg sastanka premijer Plenković snažno se založio za zaustavljanje preglasavanja Hrvata u BiH.
Današnjim posjetom nastavljamo dijalog i o budućnosti Bosne i Hercegovine, položaju Hrvata, određenim zakonskim rješenjima, ravnopravnosti. Tu mislim prije svega na izborni zakon koji nažalost, ovakav kakav je, dovodi do dezavuiranja duha i slova Daytonskoga i pariškoga mirovnoga sporazuma čiju ćemo 25. obljetnicu imati praktički za mjesec i pol, odnosno dva, dana. I pozicija naša je vrlo jasna, nije dobro da dolazi do situacija u kojoj Hrvati kao konstitutivan narod, zbog malobrojnosti dolaze u situaciju da nemaju svog, u političkom smislu, legitimne predstavnike u najvišim institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, rekao je premijer Plenković.

Čović: I dalje imamo drugačije poglede

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je sinoć kako je u Zagrebu, zajedno s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, informirao hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o našim odnosima, izborima i sporazumu o Mostaru. To su bile naše teme, ali naravno da i dalje imamo različite poglede, dodao je Čović.

Prvi čovjek HDZ-a BiH je kazao kako je inzistirao da se drže sporazuma koji je zajedno potpisao s Izetbegovićem.
Što se tiče obavještajnog sektora u BiH, ne prihvaćam imenovanje sadašnjeg direktora OSA-e iz više razloga. Prvi je da ne ispunjava formalne uvjete, drugi je profesionalnost kadra koju vodi tu službu i treće - pregled koji je došao nije uopće razmatrao hrvatskog predstavnika. Moramo se dogovoriti što se tiče rada OSA-e. Vrlo jasno, ne prihvaćamo sadašnje kadrove OSA-e, poručio je Čović.

Kazao je kako je konstitutivnost ustavna kategorija...
Hrvatima, kao i Bošnjacima i Srbima, pripada da izaberu legitimne predstavnike na svim razinama vlasti upravo kako je to definirao Ankes 4 Ustava Bosne i Hercegovine, posebno kada se odnosi na izbor za Predsjedništvo BiH. Hrvatskog člana Predsjedništva već treći put biraju Bošnjaci, a ista situacija je i u klubovima naroda. Mi inzistiramo da Hrvate biraju Hrvati, a ne, kao do sada, da to rade Bošnjaci za nas, naveo je Čović.

Ocijenio je kako politika SDA, koju predvodi Izetbegović, ima komociju da bira Hrvatima predstavnike.
Recimo izaberete dva bošnjačka člana Predsjedništva koji u diplomaciji pošalju svoje ljude, gdje više nema Hrvata, i isto uradite u CIK-u BiH i Centralnoj banci... Prava prepreka je politika SDA koja je ovih dana vrlo jasno poslala poruku kako će ono što su uradili s Komšićem prenijeti na niže razine vlasti. To je jedna ideologija traženja građanske države, a to je, kada se jasno prevede, unitaristička država, zaključio je Čović.

Poručio je kako za sad neće pristati na formiranje Vlade FBiH.
Naravno da nema Federalne vlade kada ne možemo provesti ono o čemu smo se dogovorili. Kada nađemo partnera s kojim možemo imati program, naravno da ćemo imati Federalnu vladu.

Na kraju je kazao kako je opasno najmalobrojniji narod dovesti u poziciju manjine... To je izraz koji se često koristi u političkom Sarajevu, i onda to je put trajnom nefunkcioniranju BiH, naveo je na kraju obraćanja medijima Dragan Čović.

HRT, N1

Glas naroda

Najveći problem udbaša ili ti "dobročinitelja" je trenutno u tome što nemaju mogućnost imenovanja udbaških kadrova po veleposlanstvima diljem svijeta. To njih boli i izluđuje. Ovo je jedina istina a za narod? Zaboli ih uvo da ne uputrjebim neku ružniju riječ.

izetbegovic je reko da zeljko komsic nije ucestvovo u udruzenom zlocinackom poduhvatu i da zato nevaIja zagrebu

Plenkovic, tesko.da predstavlja Hrvate nego samo stranku sa "hrvatskim predznakom" tj. hdz. Oni pokusavaju izjednacit hrvat=hdz ali nije tako niti ce ikad biti. zalosno da je komsic izjavio nesto slivcno :O. Zasto nisu razgovarali sa predsjesnikom o tom pitanju, upravo jer je druge stranke nego covic

Jadni mi tko nas zastupa.

Bla bla bla bla Sad fino u takozvanu republiku srpsku vratite Hrvate koji su izdani od HDZa i pobjegli od četnika i Njemačku vratite Hrvate koji su pobjegli od vas

Zašto je bla bla?Šta ti predlažeš?U RS se može vratit svak ko hoće i vjerujem da ih nebi dočekali sa eksplozivom ko povratnike u Srednjoj Bosni.Druga je stvar žele li ljudi to i ako ne zašto ne žele.

Koje povratnike u Bosni su docekali sa eksplozivom? I od cije strane? To ti je neka suplja

Hrvati.Ne samo docekani vec i pobijeni od islamista.Ti izgleda zivis u nekom svom svijetu.

Je li u Kruševu

LOGIČNO.

Nemoj nas ti branit i zastupati, molim te lijepo

Nigdje na svijetu Hrvati bolje ne žive od adzovaca u BiH

plenki je trebao reći da se komšić nije trebao miješati da ostane čović ne bore se oni za nas nego za sebe i da vladaju vječno izidju sa jednim istim kandidatom i stalno biraju njega možda je i dobro da mogu drugi glasati za druge pa neka se svojim radom potrudi dobiti glasove a ne iza sedam sati da grupa izabere favorita sa ovakvim ponašanjem ovo je država tri čovika i rade što hoće

Više je HDZ iselio Hrvata nego Tito a i SDA će Bošnjaka samo da im dozvole stranci isto je i u Srba u BiH

Plenković za zaustavljanje preglasavanja Hrvata
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari