Ukoliko kupite vozilo u Njemačkoj imate pravo na povrat PDV-a

ljubuski.info

Zbog manjeg pada cijena rabljenih vozila u Njemačkoj i discipliniranih njemačkih vozača koji vode računa o održavanju, a automobile voze po dobrim putovima, najveći broj građana BiH želi svoj rabljeni automobil uvesti iz te zemlje.

Međutim, sudeći prema informacijama Njemačkog auto-moto kluba (ADAC), brojni građani država koje nisu članice EU ne znaju za posebne privilegije koje ta zemlja omogućava za uvoz rabljenih vozila iz nje.

Njemačka nudi kupcima koji vozila izvoze iz EU mogućnost povrata poreza na dodanu vrijednost (PDV), koji u Njemačkoj od sredine ove godine iznosi 16 posto, a do tada je bio 19 posto.

Da bi građani BiH mogli dobiti povrat PDV-a na rabljeni automobil koji su kupili u Njemačkoj, potrebno je naći prodavača rabljenih vozila u Njemačkoj koji tu mogućnost nudi. Naime, neki trgovci ne žele ponuditi ovu mogućnost, pa se građani trebaju informirati i zatražiti unošenje te mogućnosti u ugovor o prodaji.

Iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH je ukazano na još jednu korisnu informaciju.

Naime, ako građanin kupuje vozila njemačke proizvodnje, poput WV, BMW-a, Audia i Mercedesa, osim obrasca EUR-1 kojim se dokazuje europsko porijeklo, treba znati da bh. tijela provode dodatne provjere, a dok se čeka na rezultate provjere, potrebno je položiti jamstvo ili osigurati mogući carinski dug u slučaju negativne provjere. U ovom slučaju radi se o skandalu u vezi s ispušnim plinovima koji je prije nekoliko godina pogodio njemačke proizvođače, pa je potrebno provjeriti je li prodano vozilo u grupi onih koji se ne smiju izvoziti.

Svatko tko uvozi automobil može na mrežnoj stranici prije finalne kupovine sam provjeriti je li to konkretno vozilo obuhvaćeno skandalom. Međutim, u ADAC kažu kako ako kupujete vozilo kod trgovca, ove provjere se provode automatski.

U ADAC su kazali kako je za povrat PDV-a potrebno u roku od tri mjeseca od kupovine na vanjskoj granici EU dobiti potvrdu da je vozilo prešlo granicu. Bez te potvrde nemoguće je povratiti PDV.
Povrat PDV-a treba zatražiti od trgovca koji je vozilo prodao, a ne od njemačke carine ili Financijske službe, istakli su.

Osim na vanjskoj granici EU, prodaju automobila potrebno je prijaviti u Carinskoj službi Njemačke u mjestu kupovine, odnosno registracije vozila, a vozilo mora imati važeću potvrdu o tehničkom pregledu odnosno TUV, koji se u Njemačkoj provodi svake dvije godine.

U mjestu kupovine potrebno je nabaviti probne tablice i osigurati obrazac EUR-1 uz ostale formalnosti i pristojbe koje mogu koštati nekoliko stotina eura, a treba pitati trgovca koji vozilo prodaje nude li ovu vrstu usluge, koja može trajati nekoliko dana od prodaje do izvoza automobila.

NN

Glas naroda

Budite precizni, ako je vlasnik vozila fizička osoba bez obzira tko ga prodaje nema povrata poreza. Samo ako vlasnik vozila firma moguć je povrat poreza...

Ma ja bolan, samo ga zakompliciraše bezveze...

A tako je vec odavno

Potpuno ste u pravu.Samo kod firmi se moze tražiti i kod nekih dobiti a kod nekih ne porez.Sto se tiče kupovine kod fizičkih osoba povrat poreza nije moguć po mojim saznanjima.

Na taj način svako ko poželi kupit auto u Njemačkoj od nekih 20 do 30 000 eura ostane mu dobar dijo novca sa strane. Zato ovo treba svako da iskoristi ovo je ta dobra strana kupovine.

Evo sam u Njemačkoj pa isto gledam da ne bude iznad 20 000€ .Nešto mi vi olako cifran baratate a procentualno će bit svakom isto jeftinije.

Kakva je to novost,tako je oduvijek bilo ako kupite vozilo od firme aako kupite privatno nitko ne može vratiti PDV

Text je vjerojatno imao namjeru da osvijesti kupce, da im trgovci uzimaju velike novce iz džepa ali se pisac upleo u klupko neznanja

Trgovci i kupci rade na slobodnom tržištu.Sidneš na bus i vija Evropa pa ćeš vidit kako ćeš proć.

Da li netko ima iskustvo s nepovratkom pdv,kaucije.Uzeo sam vozilo koje ima povrat pdv,ostavio kauciju u iznosu punog pdv 11 dana cekam da mi pdv izvrsni povrat ,jos nema nista.Sve po zakonskim propisima radeno,zollke,Mr1,carinski papiri,odjavljeno na granici hr i na kraju vl.autokuce dobiva od speditera Ausgang vermerkt,potvrdu da je isto izislo iz EU.Sta sad radit,odvjetnika pa ga tuzit,oli

Do tri mjeseca možeš čekati na povrat

Audi A6,2XSline 2015,2016 plaćen 24000 eur prolazi uvoznicu tako je to u nas

Pdv to je pola dajes vladi za to nema napredka ovde

Ukoliko kupite vozilo u Njemačkoj imate pravo na povrat PDV-a
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari