Ljubušaci žele vlast koja brine o stvarnim studentima

ljubuski.info

Svaka priča o školovanju i obrazovanju nije bajna, ali kada je u pitanju Ljubuški i Hercegovina ona je jadna i mučna, jer da bi svoje dijete poslali na fakultet morate razmišljati o visokim školarinama, koje idu do 1600 KM, skupim knjigama, troškovima stanovanja i studentskom standardu koji je veći nego da imate studenta u Zagrebu. O kriminalu oko prodaje diploma i zapošljavanju umjetnih stručnjaka poput predsjednika GV Ljubuški Tihomira Kvesića, ne treba trošiti riječi. A, eto Kvesić se uz kandidata za gradonačelnika Vedrana Markotića počeo boriti za studente dajući financijsku pomoć kojom studenti ne mogu ni platiti troškove upisa na fakultet. 

Približavanjem izbora bili smo svjedoci iznenadne raspoloženosti vladajućih struktura za dodjelom jednokratne financijske pomoći našim studentima brucošima. Kao građani i roditelji držimo da je dobro što su naši studenti dobili financijsku pomoć. Međutim, moramo naglasiti sa bi prava financijska pomoć našim studentima bilo ukidanje jarma visokih školarina koje je HDZ-ova politika nametnula našim studentima. Ili možda ta politika drži da su visoke školarine jedno od postignuća našeg obrazovnog sustava u 21. stoljeću. Brojni roditelji nisu zaboravili kako su još prije pola stoljeća imali besplatno visoko školstvo.  

Isto tako, nakon dvadeset godina vlast se dosjetila donijeti odluku o besplatnom prijevozu učenika, pravdajući to negativnim učincima "Corone". Istovremeno podigli su subvenciju poduzeću ALBA, umjesto da su, prema prijedlogu našeg kandidata Ante Paponje, s tim poduzećem prekinuli ugovor ili prvotno prestali plaćati troškove ovom privatnom čime ne bi štetili proračunu grada. A znaju kako će proračun u ovoj godini biti manji za nekoliko milijuna KM. Morali bi znati da jedna takva mjera ne bi trebala biti posljedica štetnih učinaka "Corone",   nego svjesne odluke i potrebe da se na jedan način subvencioniraju objektivno povećani troškovi obrazovanja djece koja žive na udaljenijim i perifernim područjima naše općine.  I kod navođenja financijskog iznosa koji bi općina i dijelom županija u tu svrhu odvojili, nisu naveli iz kojih bi to stavki ili možda ušteda u okviru gradskog proračuna su izdvojili ta sredstva.

Za razliku od njih kandidat za gradonačelnika Ante Paponja u okviru svog programa je jasno naglasio iz kojih bi ušteda gradskog proračuna izdvojio najveći dio sredstava u tu svrhu, a to je prekinuti financiranje poduzeća ALBA.

Inicijativa "Ljubušaci za Antu"

Glas naroda

Brine se brine,pogledajte koliko ih je zaposlila u Njemačkoj

Nek malo pocnu brinut od strukovnim zanimanjima, a ne stancaju gimnazijalce i salju ih na popunjena kvote nepotrebnih fakulteta. Al sta ces, danas svi hoce da su ovdje gospoda i da rade u uredima (drzavnih firmi) pa kad se razocaraju idu za Njemacku

Upravo tako.Pa i danas se vidi da bolje prođe neko ko ima izučen zanat i zna posa nego neko ko je jedva završio bilo koji fakultet ili ko je završio fakultet koji nije tražen.

Na osnovu čega će bit manji proračun u sljedećoj godini kad je u ovoj ostvaren veći od prošlogodišnjeg usprkos krizi koja traje od travnja.Školarine ne triba smanjivat već propocijonalno ocjenama i zalaganju i potrebama društva, uskladit.Prija su školarine bile besplatne pa su vječni studenti razvijali vlastiti biznis po domovima.To sa Albom će bit interesantno kako će se odvijat ,tu će te ili poentirat ili izgubit.Samo ako raskinete ugovor pa se smeće počme gomilat ,e onda jao vami.

Te proporcialno socijalnom statusu. Nije isto bit dijete ministra ili obicnog radnika

Ljubušaci žele vlast koja brine o stvarnim studentima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari