Kardinal Puljić u Klobuku predvodio misu zadušnicu za Stanka Barbarića

ljubuski.info

Misu zadušnicu za Stanka Barbarića, koji je pomagao razne crkvene projekte kako u BiH tako i u Hrvatskoj te koji je u rodnom Šiljevištu uredio svetište svoga prastrica Sluge Božjeg Petra Barbarića i potom ga sa okolnim imanjem darovao Crkvi, večeras je u Klobuku predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Uz kardinala misi je koncelebriralo više svećenika.

Uoči mise klobučki župnik Robert Jolić se kratko osvrnuo na život Stanka Barbarića.

Rodio se 23. ožujka 1931. u Šiljevištima, od roditelja Boška i Dragice. Pučku školu završio u Veljacima, srednju u Virovitici. Tamo je u međuvremenu osnovao obitelj, oženio se Sofijom Antić s kojom je imao dvoje djece, Boška i Dragicu, a treće Petar preminuo je kao malo dijete. Cijeli se život bavio duhanom. Bio je vrhunski ekspert, procjenitelj duhanske kakvoće, iako nikad nije pušio. Putovao je po čitavom svijetu te radio za velike svjetske duhanske tvrtke. Upoznao je brojne ljude po svijetu s kojima se sprijateljio. Od 2003. je u mirovini, a već od 2002. krenuo je s obnovom rodne kuće svoje obitelji u Šiljevištima, a nakon toga gradi tamo veliku obiteljsku kuću sa više popratnih objekata, te uređuje dvorište i okolno zemljište. Financirao je i asfaltiranje nove ceste do Šiljevišta, a kupio je brojne okolne parcele i sve to preuredio u predivan i prepoznatljiv krajolik. Osobito je radio na promociji svoga prastrica Sluge Božjeg Petra Barbarića, kao i njegova brata fra Marka Barbarića, širokobriješkog mučenika čiji je spomenik postavio ispred obnovljene rodne kuće, koja je pretvorena u memorijalnu spomenu kuću. Pokojni Stanko je obilato pomagao kulturne programe i ustanove, svoju rodnu župu Klobuk, kao i druge crkvene projekte po BiH i Hrvatskoj. Često je znao ponavljati; "Sve što sam u životu stekao bilo je na zagovor Sluge Božjeg Petra Barbarića". Rado se Stanko molio za njegov zagovor. Bio je usko vezan za Katolički školski centar u Travniku koji nosi ime Sluge Božjeg Petra Barbarića. Centar je često pomagao, a osobito je sudjelovao u uređenju Petrova izvornog groba na groblju Bojne, te uređenju kripte sjemeništa crkve u Travniku gdje danas počiva Petrovo tijelo. Preminuo je 12. rujna u Zagrebu u 90. godini života, pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj. Svoju povezanost s centrom u Travniku je pokazao i ovog ljeta kad je sve svoje imanje u Šiljevištu darovao toj ustanovi koja nosi ime sluge Božjeg Petra Barbarićaž, opisao je u kratkim crtama život pokojnika fra Robert Jolić.

On je posebno pozdravio ravnatelja KŠC-a iz Travnika don Željka Marića, i uzoritog kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa Vrhbosanske nadbiskupije u čijem je vlasništvu travnički Katolički školski centar, kojem je pokojni Stanko ostavio svoje imanje u Šiljevištu.

Kardinal Puljić je u propovijedi istaknuo kako je pokojni Stanko posebno štovao Slugu Božjeg Petra Barbarića te kako je mnogo radio na povezivanju Ljubuškog i Travnika, dva mjesta koja su bila vrlo važna u životu ovog Sluge Božjeg.

Don Željko Marić je pak nakon mise zadušnice pročitao jedno pismo Petra Barbarića, a na izlazu iz crkve framaši su dijelili sličice Sluge Božjeg Petra Barbarića i sliku s životopisom Stanka Barbarića.

Don Željko je također sve prisutne pozvao da jednim druženjem na imanju u Šiljevištu odaju posljednju počast preminulom koji je mnoge za svoga života zadužio.

Radio Ljubuški

Glas naroda

Veliki čovjek

Onaj sto kuka da nemore pravit svatove na aparatima hahahhahahaha

Sada je lova blagoslovljena! Bogu hvala!

Pare se potroše i ne ostane ništa,zadužbina ostaje na spomen umrlome i dobrobit živima. Čovjek samo pokazuje koliko je materijalno nebitno, čitav život davao i pomagao drugima i opet puno imao. U zatvorenu ruku ne može ni upasti dinar/euro.

Ne reče li Isus da je više dala ona sirotinja od onog bogataša?Ne reče li da ne činimo drugom što nebi želili da drugi nama učini?Nisu li svećenici ovim činom pljunulu i na mladence i na stožer ili je tribala doć policija i sve ih rastrat?Jesuli svećenici sa narodom ili iznad njega?

Ko ce bit s tobom kad si stalno na[ * neprimjereno * ]n.

Kardinal Puljić u Klobuku predvodio misu zadušnicu za Stanka Barbarića
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari