Tužiteljstvo FBiH ne suzbija kriminal i korupciju

ljubuski.info

Federalni revizori u izvješću o radu Tužiteljstva FBiH za prošlu godinu skrenuli su pozornost na neformiranje posebnog odjela za suzbijanje korupcije, organiziranog i međužupaijskog kriminala pri Tužiteljstvu i Vrhovnom sudu FBiH, jer nisu osigurani smještajni kapaciteti za posebne odjele.

Revizori navode kako su oni nužni za stvaranje uvjeta za početak implementacije Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH, a koji se primjenjuje od 1. veljače 2015. godine.
Tužiteljstvo FBiH ne obavlja ono što mu je nadležnost, a to je suzbijanje kriminala i korupcije s obzirom na to da su posebni odjeli Tužiteljstva i Vrhovnog suda FBiH samo uspostavljeni pravno, a nikad nisu zaživjeli, ističu revizori.

Ukazali su i na problem neimenovanja glavnog tužitelja već više od godinu i po dana, jer tu dužnost privremeno od 27. studenog 2018. godine obavlja zamjenik glavnog tužitelja.
Odredbom Zakona o federalnom tužiteljstvu definirano je da VSTV imenuje vršitelja dužnosti glavnog federalnog tužitelja, što je i učinjeno u studenom 2018. godine, na period ne duži od šest mjeseci. Po isteku tog roka može se oglasiti upražnjeno radno mjesto u Tužiteljstvu, stoji u izvješću u kojem se ocjenjuje kako je veliki rast pritužbi na vođenje predmeta u Tužiteljstvu FBiH, te da postoji potreba da se uradi jedna sveobuhvatna analiza i utvrde korektivne mjere u skladu sa stanjem.

U prošloj godini, dodaju revizori, bilo je 60 neriješenih predmeta, a godinu ranije 20.

U odgovoru Tužiteljstva FBiH na nalaze revizora nisu prihvaćeni komentari na neimenovanje glavnog tužitelja i neformiranje posebnog odjela za suzbijanje korupcije, organiziranog kriminala i međužupanijskog kriminala uz obrazloženje da za to nije data valjana dokumentacija.

Elvir Karajbić, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu FBiH, jučer je kazao kako je očito da vladajućoj većini SDA, HDZ i DF ne odgovara imenovanje glavnog federalnog tužitelja zato što bi određeno krčmljenje resursa u FBiH i netransparentne nabavke, pogotovo u vremenu pandemije, bili razotkriveni.
Vladajuća većina je isključivo odgovorna za taj pristup. Najnovija afera 'Respiratori' pa afera poput nabavke testova od strane firme koja se bavi drvoprerađivačkom industrijom su vjerojatno razlozi zbog kojih nema ni imenovanja glavnog federalnog tužitelja, a to je razlog zašto parlamentarna većina dvije godine ne želi izabrati parlamentarnu komisiju koja je odgovorna za reviziju na nivou FBiH, kazao je Karajbić.

Ističe kako su SDA i HDZ politički partneri, saveznici i da ne postoji razlika između njih i da se isto ponašaju, samo na različitoj teritoriji, jer su oni, kako je rekao, podijelili teritoriju FBiH između sebe.
Tako na jednom dijelu teritorije dominantan utjecaj ima SDA, a na drugom HDZ, smatra on.

Zdenka Džambas, izaslanik HDZ-a u Domu naroda FBiH, istaknula je kako ju ništa ne čudi u ovakvoj situaciji gdje su politički odnosi zategnuti.
Ne čudi me neimenovanje glavnog tužitelja FBiH ako se zna da u FBiH neki 'vrše dužnost' i po pet godina, istaknula je ona.

NN

Glas naroda

Smještajne kapacitete valjda obezbjeđuje vlada a ne tužiteljstvo.Svi potrebni odjeli postoje samo nema volje u narodu pa tako ni u institucijan.

Ovom državom slobodno šetaju ratni zločinci i profiteri privatizacijski plj.čkaši a zašto zna se SDA HDZ i SNSD kadrovi

Herceg Bosna je ko prija 150 godina Meksiko el paso.

herceg bosna je udbaški lopovski vilajet nekad zvučnog imena a danas sramote hrvata -hercegbosna lopovluk

Ne pravdam naše ali u BiH su na vlasti samo oni koji vole kr.sti da li će se dogoditi promjena vidimo da je to moguće i u Crnoj Gori

Ajmo krenuti od lokalnih izbora pa izabrati Paponju

Udbas ti je tata.HB je cijelu BiH spasila.

hahaa pa lijepo im odu u ZG, i nema postupka,zaboravi se i zastari

Tužiteljstvo FBiH ne suzbija kriminal i korupciju
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari