Dječji dodatak bi trebao skočiti na 54 marke

ljubuski.info

Javna rasprava o Nacrtu zakona o podršci obiteljima s djecom u Federaciji BiH održala se u utorak u Mostaru u organizaciji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Novi zakon regulira dva osnovna prava - pravo na dječji dodatak i pravo na naknadu porodiljama koje nisu u radnom odnosu, dok bi ostala, takozvana izvedena prava, trebala biti regulirana kantonalnim zakonima.

Pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike Miroslav Jurišić kazao je kako su uvjeti za ostvarivanje prava koja su predviđena dosadašnjim zakonskim rješenjem generalno najveće zamjerke.
Tako ćemo u dogledno vrijeme, nakon provedenih javnih rasprava, vjerojatno morati još jednom razgovarati s kantonima o uvjetima koji su trenutno stavljeni u zakon za ostvarivanje prava na dječji dodatak i novčanu pomoć nezaposlenim porodiljama, kazao je.

Što se tiče samog zakona Jurišić je kazao da je riječ o socijalnom zakonu koji predviđa socijalne mjere.
Ključna ideja vodilja je da se kroz ove socijalne mjere dođe do onih najsiromašnijih slojeva stanovništva, odnosno najsiromašnije djece i obitelji, kazao je Jurišić.

Istaknuo je pritom kako je novim zakonom predviđeno i podizanje visine dječjeg dodatka, te bi prosječni dječji dodatak u Federaciji BiH koji sada iznosi 26 maraka, trebao biti 54 marke s tendencijom godišnjeg povećanja.

Video: Zakonom o podršci obiteljima s djecom pomoći najugroženije obitelji

Komentirajući novi zakon, inspektorica socijalne skrbi i zaštite obitelji s djecom u Hercegovačko-neretvanskoj županiji Janja Milinković novinarima je kazala kako je riječ o prvom federalnom zakonu koji je zajedno rađen u suradnji Federalnog ministarstva i svih županijskih ministarstava kako bi se usuglasila ista prava i isti uvjeti na razini Federacije.
Naravno, ovaj zakon svaki kanton može proširiti u skladu sa svojim mogućnostima, odnosno povećati iznos financijskih sredstava. Ono što nam je bio cilj je da napokon izjednačimo i donesemo jedan jedinstveni zakon koji će se na isti način primjenjivati na cijelom području Federacije i da utvrdimo onaj minimum prava koji svatko u Federaciji mora imati, izjavila je Milinković.

Dodala je i to kako novi zakon proširuje mogućnost određenom broju korisnika ostvariti svoja prava, što do sada nije bio slučaj, a s druge strane, utvrdit će se dječji dodatak koji će isplaćivati Federacija u iznosu od šest posto prosječne plaće za svako dijete.

Javna rasprava u Mostaru druga je po redu nakon Sarajeva, a istu će Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u narednim danima organizirati u Tuzli, Zenici i Bihaću.

FENA

Glas naroda

54 km za djecji doplatak.mamicu vam hohstaflersku.dao bog pa vi toliko andola mjesecno pili.da bogda vam ova djeca kojoj sad dajete taj doplatak uplacivala vama sest posto za mirovine.

Ne može od uhljeba djecu više zapasti

U TITE JE bilo godinu dana placenogza za rodeno dijete i zagarntovano radno mjesto zato su fasisti imali sta ubijati devedesetije neznam koga misle sad plj..... i ubijat naj vjerovatnije po njemackoj i po irskoj katulike pravoslavce i muslimane

A kad će to biti 2058.godine tužno to se odradi po žurnom postupku i bar podigne 10-15% prosječne plaće za svako djete do 18.god.života.

Ma kakve 54 marke, NEMA NIKAKO dječjeg u ovoj hrvatskoj vukojebini. To su sve HDZ ovci polokali i požderali ovo godina

U Njemačkoj je 300€

Samo pisete gluposti, uspjeh vbi bio i 10 maraka po djetetu a vi lupate 54 a to je nikad.. I ovo malo sto je ostalo normalnih zaludit cete..

Bolje išta nego nista

Prosjecni hrvatina laze za bar 30%

Zašto preuveličavaš? Zašto?
U Njemačkoj dječi doplatak je 225 E;
U Austriji dječji doplatak je 375 E;
U Švedskoj dječi doplatak je 450 E;
Najveći je u Švicarskoj kad preračunaš u eure 1100 E.
Daleko smo mi od uređenih europskih država i to barem 3 svjetlosne godine.
Bolje išta nego ništa pa i tih 50 i kusur maraka.

mi smo ispred njih po broju političara uhljeba policajaca-pljačkaša i broju i visini nameta

Dječji doplatak, kao u HNŽ je samo za ljude na rubu siromaštva. Dobro da im se barem nekako pomocne, ali vam to nije nikakva demografska mjera. Jer većina ljudi s djecom i dalje neće imati nikakva primanja, tako da vam je svejedno. Niti će se rađati više djece, niti će manje obitelji odlaziti

Taman sam ih odgojija ne triba mu sad.

Mašala....

Mrs vi i 50 km preživjeti će naša djeca i bez vas ...

Neka vas bude stid i sram !!

A od rata jos nema dječijeg doplatka a i ovo ako će biti za djete je mizerno.

54 marke dnevno ili tjedno?

Mjesečno

Dječji dodatak bi trebao skočiti na 54 marke
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari